Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 10:56, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)

Nie chcesz się pozbyć tej wierzby? Moja po czterech latach wyleciała i bardzo się z tego cieszę.
Pamiętasz co pisałyśmy kiedyś ile miejsca mamy zmarnowanego w ogrodzie. Pamiętasz jaki wielkościowo ogród ma Danusia i jaki piękny?

Moja wierzba Iwa jak zaczęłam ją przycinać to się zrobiła wielka i brzydka. Pędy leżały na ziemi, więc obcięłam, a z obciętych wypuściły nowe pędy i kolejne cięcie i kolejne pędy ehhhh - szkoda gadać. I jeszcze robactwo liście jej podgryzło - okropna była. Twoja ile ma lat tzn. jak długo u Ciebie jest w ogrodzie?

Właśnie rok temu wyglądała ładniej. Miała pojedyncze długie pędy a w tym wypuściła mnóstwo bocznych. Na razie jej nie usunę i spróbuję wiosną mocno ściąć. Muszę dać jej szansę kilka sezonów i zobaczyć co kombinuje
Makao_J 11:03, 22 sie 2017

Kasya napisał(a)
Czysciec jest bardzo ładny jak rośnie na pełnym słońcu i wycina się kwiatostany
Tworzy gęsta darn i nie pozwala chwastom rosnąć
Brzydki jest tylko wiosna i trzeba go ściąć nisko

Ja za to zawsze czekam na te kwiaty czyśćca. U mnie mu dobrze i nie brzydnie za bardzo. Czasem usunę jakiś zgniły listek ale ogólnie ma się dobrze.
Makao_J 11:04, 22 sie 2017

kasja83 napisał(a)

Moja Iwa też niestety jest do wywalenia. Nie wytrzymuje ciężaru swojej korony, przegina się...Na szczęście jest jeszcze w sektorze do opracowania ogrodowego.

Zmartwiłyście mnie tą Ivą. No jeśli za rok będzie jeszcze brzydsza to posadzę inne drzewko
MirellaB 11:08, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)

No tak właśnie kombinuję. Wolę jednak dopytać bo to mała rabata a sporo roślin się tam uzbierało i jeszcze jak dosadzę hortki to czy wszystko będzie dobrze.

Napiszę Ci co ja bym zrobiła.
Przesunąć trawy i posadzić hortensje.
A może tutaj jeszcze dosadzić jeżówki, które planujesz rozplanować gdzieś z berberysami?
MirellaB 11:10, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)

Tam są 3 Vanilki. Też myślałam z jednej strony jeżówki a z drugiej przy świerku berberysy ale tak po prawej rosną derenie i wcześniej czy później jeżówki zostałyby wchłonięte.
"Tu jest pies pogrzebany" i mój problem.

Tak jak pisałam wyżej - może je przesadzić do problemu nr 1?
MirellaB 11:12, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)

Czyściec jest fajny. Lubię go.
A jak kwitnie razem z lawendą to tak ładnie się komponuje. (z tyłu wystaje)

Nie usunę go ale będę kontrolować bo szybko się rozrasta.

Myślę o zrobieniu takiego pasa srebrnego.

Na tym zdjęciu faktycznie bardzo ładnie wygląda.
Kwitnie jak długo? Jak długo masz taki ładny widok 2-3 tygodnie?
A bukszpany z Carexami są ozdobne cały rok. No mi jakoś te szare, srebrzyste liście do dostojnych bukszpanowów nie pasują
MirellaB 11:16, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)

Właśnie rok temu wyglądała ładniej. Miała pojedyncze długie pędy a w tym wypuściła mnóstwo bocznych. Na razie jej nie usunę i spróbuję wiosną mocno ściąć. Muszę dać jej szansę kilka sezonów i zobaczyć co kombinuje

Ania szkoda na nią czasu. Jak ją obetniesz to dopiero zobaczysz jak się rozrośnie. Masz taką samą sytuację z nią jak ja - nic dobrego z niej nie będzie. Za rok, dwa ją wytniesz i będziemy planowały kolejne miejsce na Twojej rabacie.
Moja sąsiadka ma takie dwie i tnie ostro. Ma teraz problem z wielką koroną, która jest za ciężka do pnia i się przechylają tak samo jak pisze Kasia.
Makao_J 11:37, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)

Napiszę Ci co ja bym zrobiła.
Przesunąć trawy i posadzić hortensje.
A może tutaj jeszcze dosadzić jeżówki, które planujesz rozplanować gdzieś z berberysami?

Hmm... to jest jakiś pomysł.
Makao_J 11:41, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)

Na tym zdjęciu faktycznie bardzo ładnie wygląda.
Kwitnie jak długo? Jak długo masz taki ładny widok 2-3 tygodnie?
A bukszpany z Carexami są ozdobne cały rok. No mi jakoś te szare, srebrzyste liście do dostojnych bukszpanowów nie pasują

No tak... około 2-3 tygodnie. Później zostają srebrne liście.
Carexy zaczęłam sprawdzać w tym roku dopiero. Po zimie zdecyduję czy będę sadzić więcej czy nie. Podobają mi się Ice Dance. Mam Evergold Compact.
Pomyślę o tym co piszesz.
Makao_J 11:43, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)

Ania szkoda na nią czasu. Jak ją obetniesz to dopiero zobaczysz jak się rozrośnie. Masz taką samą sytuację z nią jak ja - nic dobrego z niej nie będzie. Za rok, dwa ją wytniesz i będziemy planowały kolejne miejsce na Twojej rabacie.
Moja sąsiadka ma takie dwie i tnie ostro. Ma teraz problem z wielką koroną, która jest za ciężka do pnia i się przechylają tak samo jak pisze Kasia.

No to lipa
Niestety eM na razie nie pozwoli jej wyciąć. Musi sam zobaczyć że jest z nią problem. Jak się wkurzy to sam ją usunie. Wtedy będę miała spokojne sumienie. Zawsze zdążę tam wsadzić inne drzewko.