Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

12:55, 22 sie 2017
Makao_J napisał(a)

A berberysa kolumnowego? Gdzie go tam widzisz?

kompletnie go nie widze
Makao_J 13:10, 22 sie 2017

Iwk4 napisał(a)
Rutewka sliczna.

Dziękuję. Bałam się o nią bo nie do końca ma sprzyjające warunki ale dała radę i ładnie się rozkwitła. W przyszłym roku powinno być tylko lepiej
Makao_J 13:11, 22 sie 2017

eee_taam napisał(a)

kompletnie go nie widze

Muszę go tam wkomponować.
Makao_J 13:12, 22 sie 2017

Myślę intensywnie że aż głowa mnie boli i mam mętlik. Jestem w stanie wiele przesunąć by dobrze grało.
Nawet eM nie dzwoni by nie przeszkadzać ale dopinguje uparcie.
makadamia 13:18, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)

Ja za to zawsze czekam na te kwiaty czyśćca. U mnie mu dobrze i nie brzydnie za bardzo. Czasem usunę jakiś zgniły listek ale ogólnie ma się dobrze.

Ja nie miałam dobrego mniemania o czyśćcu: te wysokie kwiatostany szybko mu się pokładały, liście szybko robiły się brzydkie - jakieś takie żółtawe.
Posadziłam go w najsuchszym, piaszczystym i ubogim miejscu, bardzo słonecznym i gorącym i w końcu wygląda świetnie
Makao_J 13:23, 22 sie 2017

makadamia napisał(a)

Ja nie miałam dobrego mniemania o czyśćcu: te wysokie kwiatostany szybko mu się pokładały, liście szybko robiły się brzydkie - jakieś takie żółtawe.
Posadziłam go w najsuchszym, piaszczystym i ubogim miejscu, bardzo słonecznym i gorącym i w końcu wygląda świetnie

Ja bardzo chciałam mieć czyśćca ale trzeba go kontrolować bo jak mu podpasuje to szybko się rozrasta. Na szczęście łatwo się wyrywa nadmiar.
makadamia 13:24, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)
Powtarzam fotką bo tu pojawia się problem nr 1 na tej rabacie. Nie wiem czy powinnam wydelegować stąd kłosownicę czy może tylko przesunąć do lawend???

No i czy mogę dosadzić na tą rabatę hortensje bo jak widać sporo miejsca się zrobiło???

Ta kłosownica wydaje mi się żółtawa, więc odniosę się do niej przy punkcie drugim

Jeśli chcesz hortensje, to jakieś małe.
makadamia 13:35, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)
Problem nr 2

Za hortensjami Vanille Fraise rosną kolumnowe berberysy i dość wysokie jeżówki.

Jak mam ja poustawiać z przodu by ładnie komponowały się z hortkami????

Od tyłu wygląda tak

Przy hortkach jest taki zielony łan - to płomyk szydlasty. Też chcę go przenieść do przodu.

3 żółte kulki na przedzie to tuja Rheingold.

Nie wiem, czy pomogę czy bardziej nie namieszam.

Chciałabym zasugerować większą rewolucję, bo mi kolory tutaj nie grają. Oczywiście - jest to tylko moja opinia, z którą nikt nie musi się zgadzać. W każdym razie biało-różowa hortka i różowe jeżówki nie pasują mi do żółtych tui i zebrinusów, które z tyłu wypatrzyłam. Albo z jednego, albo z drugiego bym w tym miejscu zrezygnowała.
Z uwagi na białego derenia z boku - skłaniałabym się ku przeniesieniu wszystkich żółtych roślinek (w tym i kłosownicy) w inne miejsce (np.: do pęcherznicy).
Berberysa bym dokupiła kilka sztuk i posadziła szpalerem pod ogrodzeniem, przed nim łan jeżówki (obok hortek) czyściec i floks przy samej kostce.
Co to za choineczka po środku rośnie? Będzie większa czy to już docelowy rozmiar?
Iwk4 13:53, 22 sie 2017

Ja mam zebranych z parmeńską kielicha ( długo kominkowa), szałwią i stopą.

A teraz tłumaczę, co mi głupi telefon napisał.
Ja mam zebrinusy z hortensją limlight ( długo limonkowa ), szałwią i stipą.
Urszulla 14:29, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)
Rok temu było tak

a teraz tak. Uporządkowałam rośliny grupami i chyba jest lepiej.

Piękna metamorfoza wpadłam od Justyny.
podpisałabym się pod propozycją przesunięcia bordowych berberysów na lewo od hortensji ale na wysokości pasa zebrinusów. A przed berberysami jeżówki na wysokości pasa hortensji. Te maleństwa zielone muszą iść w niższe piętro.

Derenia przycięłabym zdecydowanie na kulkę i przeniosła w ciemniejszy kąt albo jakiś narożnik.

A rutewka oszałamiająca jest. Gdzie można kupić ją? Śliczny Lila kolor ma i przy hortensji takiej lekkości dodaje