Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 13:21, 17 maj 2018

makadamia napisał(a)
Ha! Pamiętam dobrze tą dyskusję.
Stałam wtedy w kręgu krytykujących i doradzających...
Ale karma wraca i w tym roku ja jestem adresatem rad
I nic więcej nie napiszę

No to było trudne do przełknięcia ale z pomocą eMa szybko stanęłam na nogi i wzięłam się do pracy
Makao_J 13:22, 17 maj 2018

zoja napisał(a)
ciekawa jestem tej rabaty jak wszystko buchnie

Musimy poczekać do sierpnia. A najlepszy efekt to za jakieś 2-3 lata o ile żadna trawa mi nie padnie bo u mnie mocno przepuszczalna gleba i trzeba stale lać wodę.
Makao_J 13:23, 17 maj 2018

JustynaZ napisał(a)
Ładnie u Ciebie Aniu. Ciągle praca wre Anabelki to dobry pomysł , daniki też .U mnie zastąpiły część bukszpanów.

No właśnie, może daniki nie są tak szykowne jak bukszpany ale łatwiejsze w obsłudze.
paulina_ns 13:25, 17 maj 2018

Makao_J napisał(a)

No dobra, podlewałam na pewno tylko bardziej rozcieńczyłam żeby nie przesadzić A żeby ubiec pytanie to rozcieńczam na oko

Hihi ok dzięki
zoja 13:25, 17 maj 2018

Makao_J napisał(a)

Musimy poczekać do sierpnia. A najlepszy efekt to za jakieś 2-3 lata o ile żadna trawa mi nie padnie bo u mnie mocno przepuszczalna gleba i trzeba stale lać wodę.

no to chyba dobrze, bo najczęściej piszą że trawy nie wymarzają a wygniwają
tym się pocieszam i sama też kilka traw w tym sezonie posadzę
Makao_J 13:34, 17 maj 2018

zoja napisał(a)

to nie szkodnik to sprzymierzeniec
Winniczek:
"Helix pomatia tak jak inne ślimaki do życia potrzebuje dużo wilgoci, dlatego też występuje w wilgotnych parkach, zaroślach, dużych ogrodach, lasach oraz łąkach. Żeruje przede wszystkim w nocy, nad ranem oraz w pochmurne dni. Żywi się roślinami, zazwyczaj zwiędniętymi ich częściami, zjadają także jaja największych wrogów ogrodu ślimaków nagich.

Obecność ślimaka winniczka w ogrodzie wynika z sąsiedztwa naturalnych siedlisk tego mięczaka. Pojedyncze osobniki nie stanowią zagrożenia dla roślin ozdobnych i użytkowych. Winniczek lokalnie może występować w dużych ilościach, wówczas może stanowić zagrożenie, zwłaszcza w okresie wiosennym dla młodych roślin, które są zjadane podczas nocnego żeru."

a w prawym dolnym rogu po prawej stronie zdjęcia masz ślimaka wstężyka, który żywi się obumarłymi częściami roślin i glonami? czymś tam co rośnie na roślinach - też pożyteczny!

w mój piękny ogród pisali chyba w kwietniu

Ty to jo...
To u mnie jest ich duuużo. Zżerają mi rośliny. Teraz stacjonują pod ostróżką, przywrotnikiem i funkiami.
jolanka 13:35, 17 maj 2018

Ja też chwalę rabatę Rośliny rosną szybko i tak jak piszesz jesienią będzie pieknie
Makao_J 13:38, 17 maj 2018

zoja napisał(a)

no to chyba dobrze, bo najczęściej piszą że trawy nie wymarzają a wygniwają
tym się pocieszam i sama też kilka traw w tym sezonie posadzę

O tym nie pomyślałam. Jedno jest pewne. Zauważyłam że np. Zebrinusa nie trzeba wiązać na zimę ale rozplenice, miskanty i turzycę włosistą trzeba. Turzyce wszystkie mi przepadły po tej zimie - nie związałam. Rok temu związałam i były. To samo z rozplenicą. Dopóki wiązałam to rosła a teraz nie związałam i przepadła. Miskanty też troszkę wyłysiały ale rosną.
Trzeba je wiązać
Makao_J 13:40, 17 maj 2018

jolanka napisał(a)
Ja też chwalę rabatę Rośliny rosną szybko i tak jak piszesz jesienią będzie pieknie

Jeszcze muszę tam dokupić rozchodniki i jeżówki Green Jevel.
Tych jeżówek nie udało mi się rozmnożyć ale za o mam sporą gromadkę Vintage Wine.
Czekam tylko na przesyłkę z Almbamar bo może rabat znowu dadzą na kolejne zakupy
zoja 13:44, 17 maj 2018

Makao_J napisał(a)

Ty to jo...
To u mnie jest ich duuużo. Zżerają mi rośliny. Teraz stacjonują pod ostróżką, przywrotnikiem i funkiami.

u mnie też dużo winniczków i u mnie pod ochroną - czasem tylko w krzaczory odrzucam jak za dużo w jednym miejscu
z tymi młodymi roślinami to niestety prawda - mi pożarły dwa pomidorki świeżo do gruntu dane... znikają mi czasem siewki roślin... ale cóż, skoro ma być mniej tych nagich to jestem w stanie to zaakceptować...

te drugie obserwuję od kilku dni - np. siedzą na hortce ogrodowej a liście całe, to samo z rozchodnikami... na razie mają dyspensę