Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 14:30, 21 maj 2018

Fama napisał(a)
Cześć Aniu napisałaś,że wreszcie Twoja aktinidia będzie miala owoce. Ile musiałaś czekać? Moja już trzeci rok pnie się po pergoli i nic. Zadnych kwiatków. Zapylacza kej posadzilam,ale i tam cisza..

Posadzona została dwa lata temu. Rok temu zmarzła i ledwo co jeden pęd puściła. W tym roku rośnie jak szalona i ma duuużo owocków. Nie wiem czy wszystkie przetrwają.

Mam odmianę Dr. Szymanowski. Nie wymaga zapylacza.
Dominika11 14:33, 21 maj 2018

Makao_J napisał(a)
Od wiatru to u mnie wiele roślin się pochyla. Drzewa to prostujemy tyczkami ale krzewów się nie da.
no własnie i mam problem
Makao_J 15:51, 22 maj 2018

Była na zakupach u Szmitów
Makao_J 15:52, 22 maj 2018

I nazwy
Makao_J 15:53, 22 maj 2018

Jechałam z nadzieją że ta Gaura będzie - no i była

Jeszcze liczyłam na dwie Anabelle i przetacznikowca białego ale nie było
malkul 17:44, 22 maj 2018

te szyszki na jodle zawsze lubiłam , śliczne są. kawy z miodem i przyprawami nigdy nei miałm okazji skosztowoać
Makao_J 17:52, 22 maj 2018

malkul napisał(a)
te szyszki na jodle zawsze lubiłam , śliczne są. kawy z miodem i przyprawami nigdy nei miałm okazji skosztowoać

Ja piję taką kawę od kilku miesięcy. Jest bardzo zdrowa i oczyszczająca bo gotowana nie parzona i oczywiście czarna bez mleka.
malkul 18:08, 22 maj 2018

Makao_J napisał(a)

Ja piję taką kawę od kilku miesięcy. Jest bardzo zdrowa i oczyszczająca bo gotowana nie parzona i oczywiście czarna bez mleka.
poprosze przepis
Makao_J 18:21, 22 maj 2018

Do wrzącej wody (kubek wody) wsypujesz 1-2 czubate łyżeczki kawy. Tylko przed wsypaniem zmniejsz ogień bo wykipi. Potem wsypujesz 1/4 łyżeczki cynamonu, troszkę kardamonu ( w zależności jakie masz ciśnienie bo kardamon obniża) i na koniec troszkę imbiru. Imbir jest ostry więc musisz sobie sama dopasować. Zacznij od 1/4 łyżeczki. W przepisie jest też chili i kolendra ale dla mnie za ostre już jest.
Gotujesz pod przykryciem 2 minutki. Słodzisz łyżeczką miodu lub więcej. Do smaku. I wypijam gorącą bo jak wiadomo każda zimna kawa zakwasza organizm.

Po tej kawie najlepiej nie jeść nic przez co najmniej 30 minut. Musiałam się nauczyć że kawę pije się bez słodkości Ale po godzince zjadam słodkie ze smakiem i bez obciążenia wątroby.

Najlepsza dla organizmu naczczo między 6-7 rano. Potem między 11 a 12. A na koniec między 17 a 18. Ale ta rano najzdrowsza i bardzo pobudzająca.
malkul 20:14, 22 maj 2018

Makao_J napisał(a)
Do wrzącej wody (kubek wody) wsypujesz 1-2 czubate łyżeczki kawy. Tylko przed wsypaniem zmniejsz ogień bo wykipi. Potem wsypujesz 1/4 łyżeczki cynamonu, troszkę kardamonu ( w zależności jakie masz ciśnienie bo kardamon obniża) i na koniec troszkę imbiru. Imbir jest ostry więc musisz sobie sama dopasować. Zacznij od 1/4 łyżeczki. W przepisie jest też chili i kolendra ale dla mnie za ostre już jest.
Gotujesz pod przykryciem 2 minutki. Słodzisz łyżeczką miodu lub więcej. Do smaku. I wypijam gorącą bo jak wiadomo każda zimna kawa zakwasza organizm.

Po tej kawie najlepiej nie jeść nic przez co najmniej 30 minut. Musiałam się nauczyć że kawę pije się bez słodkości Ale po godzince zjadam słodkie ze smakiem i bez obciążenia wątroby.

Najlepsza dla organizmu naczczo między 6-7 rano. Potem między 11 a 12. A na koniec między 17 a 18. Ale ta rano najzdrowsza i bardzo pobudzająca.

przepis zapisałam. troche pracochłonne jak dla mnie . wybiegam z domu i tak ze zwieszonym jęzorem aby zdążyć do roboty i porozwozićć dzieciaki . ale może jakos opgarnę bo i tak kawę rano piję a słodkosci to mało jadam w miesiącu może jakieś ciastko lub kawałeczki czekolady gorzkiej. a dooppaaa i tak rosnie