Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

polinka 13:56, 17 maj 2018

Makao_J napisał(a)

O tym nie pomyślałam. Jedno jest pewne. Zauważyłam że np. Zebrinusa nie trzeba wiązać na zimę ale rozplenice, miskanty i turzycę włosistą trzeba. Turzyce wszystkie mi przepadły po tej zimie - nie związałam. Rok temu związałam i były. To samo z rozplenicą. Dopóki wiązałam to rosła a teraz nie związałam i przepadła. Miskanty też troszkę wyłysiały ale rosną.
Trzeba je wiązać

Niestety ta zima była bardzo paskudna dla traw i turzyc i są duże straty w wielu ogrodach.Największym wrogiem oprócz wiosennego wygniwania jest mrożny wiatr, który w tym roku szczególnie był dokuczliwy.

Pozdrawiam Aniu
Makao_J 14:08, 17 maj 2018

zoja napisał(a)

u mnie też dużo winniczków i u mnie pod ochroną - czasem tylko w krzaczory odrzucam jak za dużo w jednym miejscu
z tymi młodymi roślinami to niestety prawda - mi pożarły dwa pomidorki świeżo do gruntu dane... znikają mi czasem siewki roślin... ale cóż, skoro ma być mniej tych nagich to jestem w stanie to zaakceptować...

te drugie obserwuję od kilku dni - np. siedzą na hortce ogrodowej a liście całe, to samo z rozchodnikami... na razie mają dyspensę

Poobserwuję je. Ale jeśli przesadzą to nie ma zmiłuj.
Makao_J 14:10, 17 maj 2018

polinka napisał(a)

Niestety ta zima była bardzo paskudna dla traw i turzyc i są duże straty w wielu ogrodach.Największym wrogiem oprócz wiosennego wygniwania jest mrożny wiatr, który w tym roku szczególnie był dokuczliwy.

Pozdrawiam Aniu

Najwyraźniej. Ale jak widzę rozplenice u Kokoszki to po prostu zadaję sobie pytanie co ja robię nie tak i się dołuję. Piękne potrafią być. Pewnie klimat mam trudniejszy od dziewczyn.
tulucy 17:01, 20 maj 2018

Ponoć wcale nie chodzi o podziękowania kota dla państwa, tylko o pokazanie "widzisz, ja umiem i łapię, a ty?"
U mnie jaszczurek niet, a szkoda - trochę...
mrokasia 17:12, 20 maj 2018

Ja nie powiązałam żadnych traw. Rozplenice i miskanty wszystkie żyją i mają się dobrze. Frosted curls i 90% brązowych nie przeżyło. Co do FC to jeszcze mam pewne wątpliwości że za wcześnie wywaliłam ale brązowe wygniły.
Iwk4 18:17, 20 maj 2018

Aniu, u mnie Buk Dawyck Purple podobnie zwiesza gałązki. Może w szkółce był oplątany, a teraz korzysta ze swobody? U mnie rośnie 3-4 lata. I tez sobie nie przypominam takiego widoku...
Makao_J 20:06, 20 maj 2018

tulucy napisał(a)
Ponoć wcale nie chodzi o podziękowania kota dla państwa, tylko o pokazanie "widzisz, ja umiem i łapię, a ty?"
U mnie jaszczurek niet, a szkoda - trochę...

No to kotka Figa pokazała. Dobra jest. O to chodziło. Za to ta druga kotka (Tola) to taki przytulas. Na kolana pcha się do każdego. W przeciwieństwie do tej co stale łowi
Makao_J 20:09, 20 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Ja nie powiązałam żadnych traw. Rozplenice i miskanty wszystkie żyją i mają się dobrze. Frosted curls i 90% brązowych nie przeżyło. Co do FC to jeszcze mam pewne wątpliwości że za wcześnie wywaliłam ale brązowe wygniły.

Ja jeszcze nie wywaliłam ale nie rusza nic. Wywale jak wymyślę co wsadzić zamiast niej.
Makao_J 20:10, 20 maj 2018

Iwk4 napisał(a)
Aniu, u mnie Buk Dawyck Purple podobnie zwiesza gałązki. Może w szkółce był oplątany, a teraz korzysta ze swobody? U mnie rośnie 3-4 lata. I tez sobie nie przypominam takiego widoku...

Ciekawa jestem czy te przyrosty się podniosą. Jeśli tak to powiększy się o ponad metr. Sporo.
20:41, 20 maj 2018
Makao_J napisał(a)
Sysunie na jodle

też mam na mojej koreanskiej ...pierwszy raz) cieszymy sie z nich bardzo ...jak małe dzieci
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies