Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 12:22, 23 cze 2020

Dominika11 napisał(a)
o tak takie wylewajace rosliny na chodnik pieknie wyglądają

Jakby rabata żygała roślinami
Dominika11 12:22, 23 cze 2020

Makao_J napisał(a)

Jakby rabata żygała roślinami
dobre porównanie
Makao_J 12:23, 23 cze 2020

Mirka napisał(a)
Ania ale zmiany u ciebie ogromne dopiero na fotkach z góry widać dobrze. Znam twój ogród od początku O i widzę że dobrze działasz tak trzymaj.

Oj zmienia się zmienia.
Ja pamiętam swoje pierwsze fotki z góry które tu wstawiłam.
To szok ile może się zmienić jak trafia się na to forum.
Makao_J 12:24, 23 cze 2020

jolanka napisał(a)
Wspaniale te zdjęcia z lotu ptaka. Muszę coś wymyśleć jak to zrobić

Róbcie dziewczyny, róbcie. Z chęcią zobaczę Wasze ogrody z lotu ptaka
kawa8002 12:50, 23 cze 2020

Aniu, a jak/kiedy stosujesz azofoskę/polifoskę?
Ja niestety zrobiłam to nieumiejętnie i spaliłam turzyce. Pewnie nic nich już nie będzie.
Kasya 12:54, 23 cze 2020

No właśnie, lepsza orientacja w ogrodzie teraz
I widać jakie zmiany
Ja niestety nie mogę z domu popatrzec z góry bo wszędzie cos zasłania
Makao_J 14:49, 23 cze 2020

kawa8002 napisał(a)
Aniu, a jak/kiedy stosujesz azofoskę/polifoskę?
Ja niestety zrobiłam to nieumiejętnie i spaliłam turzyce. Pewnie nic nich już nie będzie.

Wiesz co, ja bardziej używam azofoski. Na start wiosną (kwiecień). Żeby rośliny ładnie ruszyły. Polinka mówił że już w marcu można sypnąć ale u mnie później wszystko rusza więc chwilę czekam.
Polifoska jest dobra na rozbudowę korzeni i stosowałam chyba raz w tamtym roku na próbę. Polifoski to bardziej mój eM na trawnik używa. Na zmianę z saletrą. W rolniczym polecali polifoske bo dłużej działa niż saletra. Poza tym saletrą łatwo zasolić glebę.

Nie używam tych nawozów za dużo na rośliny bo też nie chcę popalić. Raczej małą garstkę na początku sezonu. Potem to leje humus i nawozy w płynie.

W tym roku trawom swoim na rabatach sypnęłam troszkę saletry w maju bo spóźniłam się z azofoską. W ciągu tygodnia urosły baaaardzo szybko i wciąż są ciemno zielone więc już raczej nic nie będę sypać. Podlałam tylko 2 tygodnie temu humusem.

Mamy te nawozy i stosujemy bo szybko dają kopa roślinom na starcie ale nie sypiemy jakoś regularnie jak humus. To trzeba obserwować. Jeśli trawa traci soczysty kolor to potrzebuje zasilenia.
Katkak 19:28, 23 cze 2020

Wow, ale pięknie. Ogród bardzo dojrzał. Kazdy zakątek przyciąga.trawniczek daktycznie cud miód.
kawa8002 19:35, 23 cze 2020

Makao_J napisał(a)

Wiesz co, ja bardziej używam azofoski. Na start wiosną (kwiecień). Żeby rośliny ładnie ruszyły. Polinka mówił że już w marcu można sypnąć ale u mnie później wszystko rusza więc chwilę czekam.
Polifoska jest dobra na rozbudowę korzeni i stosowałam chyba raz w tamtym roku na próbę. Polifoski to bardziej mój eM na trawnik używa. Na zmianę z saletrą. W rolniczym polecali polifoske bo dłużej działa niż saletra. Poza tym saletrą łatwo zasolić glebę.

Nie używam tych nawozów za dużo na rośliny bo też nie chcę popalić. Raczej małą garstkę na początku sezonu. Potem to leje humus i nawozy w płynie.

W tym roku trawom swoim na rabatach sypnęłam troszkę saletry w maju bo spóźniłam się z azofoską. W ciągu tygodnia urosły baaaardzo szybko i wciąż są ciemno zielone więc już raczej nic nie będę sypać. Podlałam tylko 2 tygodnie temu humusem.

Mamy te nawozy i stosujemy bo szybko dają kopa roślinom na starcie ale nie sypiemy jakoś regularnie jak humus. To trzeba obserwować. Jeśli trawa traci soczysty kolor to potrzebuje zasilenia.

A jak to "aplikujesz"? Ja sypnęłam jak popadło i chyba to był właśnie błąd. Część roślin jest popalona w całości, część tylko w połowie, a część w ogóle.
Makao_J 21:20, 23 cze 2020

kawa8002 napisał(a)

A jak to "aplikujesz"? Ja sypnęłam jak popadło i chyba to był właśnie błąd. Część roślin jest popalona w całości, część tylko w połowie, a część w ogóle.

Ja sypię naprawdę troszkę. Mniej więcej dużą łyżkę wokół rośliny.