Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 06:36, 16 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)

Cieszę się Aniu, to rady po prostu z własnego doświadczenia. Szkoda popełniać błędy, które już co poniektórzy popełnili Zobacz (wrzucam na chwilę, potem usunę, żeby nie zaśmiecać Ci wątku), to wiosenny dramat pod kosmatymi Nic nie ma, pusto, beznadziejnie.. dobrze, że chociaż te trzmieliny jakoś ratują sytuację. Teraz nasadziłam tu m.in. serduszkę okazałą (tak jakby obok i na plecach hortensji). Dosadziłam też tutaj właśnie tiarelle. Na jesień posadzę jakieś cebulowe, mam też tam posadzone przylaszczki oraz liriope szafirkowata (na razie testuję pierwsze kilkanaście sadzonek). Nie wiem co jeszcze tam dodać, nie mam pomysłu co wiosennego mogłoby być

Bluszcz. Żeby zarósł całą ziemię.
Teraz u Ciebie już są rośliny więc odpada ale u siebie podsadzę.

Trochę słońca Ci tam dociera.

Ps. Nie musisz usuwać. Mi nie przeszkadza.
ElzbietaFranka 23:28, 16 cze 2020

Witam Aniu

Też jestem miłośniczką bluszczu do cienia wspaniala roslina. Widzę że masz też kopytnika też mi się podoba za te błyszczące liście.

Byłam w poniedziałek w Łazienkach gdzie króluje bluszcz pod drzewami. Jak idziesz od Pomaranczarni pod górkę w Stronę Belwederu przepiękny widok bluszczu. Nasadze pod brzozami.
Zrobilam kilka fotek bluszczu jak chcesz to zobacz jak pięknie wygląda.
Makao_J 19:40, 18 cze 2020

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu

Też jestem miłośniczką bluszczu do cienia wspaniala roslina. Widzę że masz też kopytnika też mi się podoba za te błyszczące liście.

Byłam w poniedziałek w Łazienkach gdzie króluje bluszcz pod drzewami. Jak idziesz od Pomaranczarni pod górkę w Stronę Belwederu przepiękny widok bluszczu. Nasadze pod brzozami.
Zrobilam kilka fotek bluszczu jak chcesz to zobacz jak pięknie wygląda.

Dzięki za inspiracje Elu.
Makao_J 19:44, 18 cze 2020

Sprawdziłam dokładnie nasłonecznienie tej rabaty skoro musiałabym odsunąć ją metr od tuj. Niestety jak je tyle odsunę to będą w słońcu.
To zbyt ryzykowne.
Wygląda na to że będę musiała na serio zrezygnować z tych hortensji kosmatych. Smuteczek

Może znajdę gdzieś w ogrodzie miejsce na choć jedną.
Basia_KRK 22:42, 20 cze 2020

Makao_J napisał(a)

Bluszcz. Żeby zarósł całą ziemię.
Teraz u Ciebie już są rośliny więc odpada ale u siebie podsadzę.

Trochę słońca Ci tam dociera.

Ps. Nie musisz usuwać. Mi nie przeszkadza.

Aniu, planuje tam podsadzić barwinek, podoba mi się, że kwitnie wiosną, coś się będzie wtedy działo na rabatce

Moje kosmate mają szerokość już między 1,5 - 2,5 m !!! W tym roku dość mocno wybiły na boki i do przodu
Makao_J 13:18, 22 cze 2020

Zrobiłam dziś kilka fotek ogrodu z góry. Telefon ma opcję dużego kadru więc skorzystałam.
Jesteśmy bardzo zadowoleni z obecnego wyglądu trawnika. Był tragiczny. Zakup wertykulatora z aeratorem to było dobre posunięcie. Od ubiegłego sezonu zrobiliśmy już dwie wertykulacje i jedną aerację.

Tu mocno po prawej widać nową rabatę ze świdośliwami. To dopiero początek. Z pewnością się powiększy ale jeszcze nie mamy pewności jak.
Jest opcja na placyk z płyt betonowych i ustawienie ogniska.
Makao_J 13:19, 22 cze 2020

Makao_J 13:21, 22 cze 2020

I miejsce gdzie obecnie trwa modernizacja bo koszenie trawy jest tu bardzo kłopotliwe
anbu 13:26, 22 cze 2020

Fajne zobaczyć Twój ogród z góry Aniu
Basieksp 13:35, 22 cze 2020

Witam. Podglądam po cichu Fajne te zdjęcia z góry ładny zielony trawnik wszystko takie uporządkowanie Pozdrawiam