Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Basia_KRK 21:47, 15 cze 2020

Makao_J napisał(a)

1m szerokości. Wiem że one szerokie rosną. Myślisz że za wąsko?

Tak, zrób sobie od razu szerszą tą rabatę, bo potem będziesz żałować. Masz naprawę dużo miejsca i będziesz mogła sobie swobodnie wszystko rozplanować, np. przed kosmatką jakieś bylinki wcześniej kwitnące i fajne trawy - tu ładne połączenie z jakąś trawką Bo jak ona Ci urośnie, to już posprzątanie, nic nie będzie widać, więc musisz zaplanować wszystko z wcześniej kwitnących okrywowych i bylin, żeby wiosną nie było łyso, a na koniec (w sensie późne lato, jesień) coś niskiego/okrywowego co będzie tylko zakrywać podłoże.
Makao_J 21:56, 15 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)

Tak, zrób sobie od razu szerszą tą rabatę, bo potem będziesz żałować. Masz naprawę dużo miejsca i będziesz mogła sobie swobodnie wszystko rozplanować, np. przed kosmatką jakieś bylinki wcześniej kwitnące i fajne trawy - tu ładne połączenie z jakąś trawką Bo jak ona Ci urośnie, to już posprzątanie, nic nie będzie widać, więc musisz zaplanować wszystko z wcześniej kwitnących okrywowych i bylin, żeby wiosną nie było łyso, a na koniec (w sensie późne lato, jesień) coś niskiego/okrywowego co będzie tylko zakrywać podłoże.

Myślałam o hostach. Jeśli potrzeba coś wcześniejszego to może ciemiernik. Mam takiego który kwitnie od marca i jeszcze ma kwiaty.

Jak szeroka jest Twoja rabata z nią?

I tak szczerze Basia, powiedz. Ta hortensja kosmata to dobry wybór? Jak się uda i się przyjmie to będzie fajny efekt? W necie pokazują same ładne okazy ale życie zweryfikuje.
Nowa12 22:09, 15 cze 2020

Cześć Aniu, poczytałam, pooglądałam, sporo planów i pomysłów.
Czosnki Szuberta takie inne i przez to fajne .
Moim skromnym zdaniem ten metr to malutko ale nie wiem ile tam masz miejsca na poszerzenie.
Hortensje ażurowe na tamtej rabacie to fajny pomysł. Są delikatne i ozdobią rabatę, która i tak już bardzo ładna jest. W zasadzie nie pomyślałabym, że chcesz tam jeszcze coś dosadzić ale skoro jest dość miejsca... .
Basia_KRK 22:27, 15 cze 2020

Makao_J napisał(a)

Myślałam o hostach. Jeśli potrzeba coś wcześniejszego to może ciemiernik. Mam takiego który kwitnie od marca i jeszcze ma kwiaty.

Jak szeroka jest Twoja rabata z nią?

I tak szczerze Basia, powiedz. Ta hortensja kosmata to dobry wybór? Jak się uda i się przyjmie to będzie fajny efekt? W necie pokazują same ładne okazy ale życie zweryfikuje.

Ja mam pod swoją hosty, i chyba nigdy się nie doczekałam kwiatków, bo kosmatka wszystko zagarnęła i nie ma miejsca. Liście hostów widać, ale kwiatów nie. Tylko coś niskiego ma szanse. Pomyśl o czymś, co będzie miało dużo wcześniej liście / kwiaty. Hosty moim zdaniem późno startują.
Nie wiem ile ma ta moja rabata, zmierzę jutro i dam Ci znać, wiem jedno, u mnie już ona "wychodzi" poza obrys rabaty
Jeżeli Ci się podoba, to tak, jest to dobry wybór. Ja mam akurat 4 ładne okazy, ale wiadomo, można różnie trafić Kupowałam już naprawdę duże sadzonki. Pamiętaj, to bardzo ważne, one potrzebują dużo wody na początku, więc jeżeli nie planujesz / nie masz w nawyku podlewania, to się na kosmatki nie decyduj.
Makao_J 22:36, 15 cze 2020

Nowa12 napisał(a)
Cześć Aniu, poczytałam, pooglądałam, sporo planów i pomysłów.
Czosnki Szuberta takie inne i przez to fajne .
Moim skromnym zdaniem ten metr to malutko ale nie wiem ile tam masz miejsca na poszerzenie.
Hortensje ażurowe na tamtej rabacie to fajny pomysł. Są delikatne i ozdobią rabatę, która i tak już bardzo ładna jest. W zasadzie nie pomyślałabym, że chcesz tam jeszcze coś dosadzić ale skoro jest dość miejsca... .

Na tej słonecznej rabacie gdzie chcę tą ażurową hortkę jest całkiem spora luka. Te ażurowe hortki to też wielkie rosną. Od 150 cm wzwyż.
Te co wypisałam to są najniższe. Niektóre mają i 4 m wysokości.

Ta rabata zacieniona da się poszerzyć. Jak będzie trzeba to owocówki wyjdą w nią czyli pewnie o drugie tyle. Jednak na razie nie chcę tego robić. Im bardziej wysunę je do przodu to tym bardziej będą w słońcu.

Kurcze, o tym nie pomyślałam. Muszę zobaczyć do którego punktu sięga słońce.

Jeśli za bardzo to te hortki nie dadzą rady. Wtedy te dębolistne bardziej będą tam pasować.
Basia_KRK 22:43, 15 cze 2020

U mnie nie mają w ogóle bezpośredniego słońca i całe szczęście, bo byłoby po nich..
Makao_J 22:45, 15 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)

Ja mam pod swoją hosty, i chyba nigdy się nie doczekałam kwiatków, bo kosmatka wszystko zagarnęła i nie ma miejsca. Liście hostów widać, ale kwiatów nie. Tylko coś niskiego ma szanse. Pomyśl o czymś, co będzie miało dużo wcześniej liście / kwiaty. Hosty moim zdaniem późno startują.
Nie wiem ile ma ta moja rabata, zmierzę jutro i dam Ci znać, wiem jedno, u mnie już ona "wychodzi" poza obrys rabaty
Jeżeli Ci się podoba, to tak, jest to dobry wybór. Ja mam akurat 4 ładne okazy, ale wiadomo, można różnie trafić Kupowałam już naprawdę duże sadzonki. Pamiętaj, to bardzo ważne, one potrzebują dużo wody na początku, więc jeżeli nie planujesz / nie masz w nawyku podlewania, to się na kosmatki nie decyduj.

Wspaniałe rady mi dajesz. Konkretne i bardzo pomocne. Jak pisałam wcześniej Agacie, muszę sprawdzić do którego momentu odsunięcia od tuj tych kosmatych, będą w cieniu. Bo jeśli mam je odsunąć od nich to żeby w pełnym słońcu nie wylądowały. O tym nie pomyślałam.

Jeśli tak będzie to one nie dadzą rady. Pewnie je poprzypala.

Wtedy znowu zacznę rozważać hortensje dębolistne.
Makao_J 23:02, 15 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)
U mnie nie mają w ogóle bezpośredniego słońca i całe szczęście, bo byłoby po nich..

No właśnie.
Kasya 23:05, 15 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)

O właśnie, ja tez tak mysle ze warto szerzej
Basia_KRK 00:03, 16 cze 2020

Makao_J napisał(a)

Wspaniałe rady mi dajesz. Konkretne i bardzo pomocne. Jak pisałam wcześniej Agacie, muszę sprawdzić do którego momentu odsunięcia od tuj tych kosmatych, będą w cieniu. Bo jeśli mam je odsunąć od nich to żeby w pełnym słońcu nie wylądowały. O tym nie pomyślałam.

Cieszę się Aniu, to rady po prostu z własnego doświadczenia. Szkoda popełniać błędy, które już co poniektórzy popełnili Zobacz (wrzucam na chwilę, potem usunę, żeby nie zaśmiecać Ci wątku), to wiosenny dramat pod kosmatymi Nic nie ma, pusto, beznadziejnie.. dobrze, że chociaż te trzmieliny jakoś ratują sytuację. Teraz nasadziłam tu m.in. serduszkę okazałą (tak jakby obok i na plecach hortensji). Dosadziłam też tutaj właśnie tiarelle. Na jesień posadzę jakieś cebulowe, mam też tam posadzone przylaszczki oraz liriope szafirkowata (na razie testuję pierwsze kilkanaście sadzonek). Nie wiem co jeszcze tam dodać, nie mam pomysłu co wiosennego mogłoby być