Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 11:14, 14 gru 2016

Kawa napisał(a)
oj jak pięknie
a u mnie za oknem śnieg sypie

u mnie jeszcze nie, choć widzę w prognozie że dziś i mnie zasypie
ren133 11:23, 14 gru 2016

A czemu pisałaś, ze Ci nie po drodze ze Świętami?
anna_t 11:36, 14 gru 2016

AgataP napisał(a)

Ania jak robię z samej kremówki ( dziś właśnie) to na 1,2 litra śmietany 36% dodałam pół torebki żelatyny deserowej i dwie płaskie łyżki przesianego cukru pudru. Jak nie daję żelatyny to właśnie marcarpone i trochę cukru.

Dżem, powidła - różne Aha a blaty ciasta nasączam wodą z cukrem i cytryną.
to wszystko.

Dziś powstał fioletowy tort z białą bitą śmietaną

Agata fotki rób
jak zrobiłaś fioletowy?
a do kremu z mascarpone ile kremówki? jade dzisiaj kupić tortownice to kupić taką 23 czy 26cm?
a polewe jak robisz?poprostu czekolade się rozpuszcza?
AgataP 11:44, 14 gru 2016

ren133 napisał(a)
A czemu pisałaś, ze Ci nie po drodze ze Świętami?

Renatka, mam składowisko sprzętu i wciąż sypialnię w salonie, no i biuro też, do tego prace wykończeniowe na górze to nawet mi się nie chce choinki ubierać.
Bo to na zasadzie kwiatek do kożucha

Poza tym święta kiedyś, gdy ja byłam mała, były zupełnie inne - rodzina cała to ponad 20 osób było, wspólne przygotowania do Wigilii miały coś z magii, wyczekane zapachy i smaki. Choinka z bombkami tak dopracowanym we wzorkach, że każdą oglądać można było wciąż i wciąż od nowa. Stół składał się z 3 lub 4 różnych mebli, nakryty obrusem mieścił wszystkich bez wyjątku. Kolacja trwała godzinami, bo każdy chciał z każdym porozmawiać, aż do północy, gdy dzwony przerywały dyskusję i przypominały o Pasterce. Śnieg, czarne rozgwieżdżone niebo, podsłuchiwanie zwierząt w oborze czy może coś powiedzą w końcu i sen w białej, wykrochmalonej pościeli... tak ja to pamiętam... dziś jest inaczej...

AgataP 11:49, 14 gru 2016

anna_t napisał(a)

Agata fotki rób
jak zrobiłaś fioletowy?
a do kremu z mascarpone ile kremówki? jade dzisiaj kupić tortownice to kupić taką 23 czy 26cm?
a polewe jak robisz?poprostu czekolade się rozpuszcza?

Ja mam 26cm, kremówki kupuję 6 lub 8 opakowań 36% 200g Piatnicy. Dobrze się ubija. Do tego zamiast żelatyny możesz dodać 1 szt serka bo jest bardzo gęsty. Polewa to roztopiona czekolada na parze lub zasmarowany kremem cały tort i potem ozdobiony

Fiolet - mam różne barwniki spożywcze, wystarczy dodać tyle ile mieści się na wykałaczce i masz kolor Dla dzieciaków świetna sprawa, robiłam już torty papuzie czyli rozmieszane kolory lub przekładane z różnych koloróe.

Fotek nie mam bo tort do przedszkola idzie w piątek więc środka nawet ja nie będę widzieć, ale po rozkrojeniu był idealnie fioletowy
Mirka 12:16, 14 gru 2016

AgataP napisał(a)

Renatka, mam składowisko sprzętu i wciąż sypialnię w salonie, no i biuro też, do tego prace wykończeniowe na górze to nawet mi się nie chce choinki ubierać.
Bo to na zasadzie kwiatek do kożucha

Poza tym święta kiedyś, gdy ja byłam mała, były zupełnie inne - rodzina cała to ponad 20 osób było, wspólne przygotowania do Wigilii miały coś z magii, wyczekane zapachy i smaki. Choinka z bombkami tak dopracowanym we wzorkach, że każdą oglądać można było wciąż i wciąż od nowa. Stół składał się z 3 lub 4 różnych mebli, nakryty obrusem mieścił wszystkich bez wyjątku. Kolacja trwała godzinami, bo każdy chciał z każdym porozmawiać, aż do północy, gdy dzwony przerywały dyskusję i przypominały o Pasterce. Śnieg, czarne rozgwieżdżone niebo, podsłuchiwanie zwierząt w oborze czy może coś powiedzą w końcu i sen w białej, wykrochmalonej pościeli... tak ja to pamiętam... dziś jest inaczej...

Ja też tęsknię za takimi Świętami Cóż dziś zyjemy w świecie komputerów,tabletów,smartfonów zanikają rozmowy przy stole nie wysyłamy kartek na święta wyparły je nowoczesne dobrodziejstwa(czyaj sms).Pozdrawiam

anna_t 13:18, 14 gru 2016

AgataP napisał(a)

Ja mam 26cm, kremówki kupuję 6 lub 8 opakowań 36% 200g Piatnicy. Dobrze się ubija. Do tego zamiast żelatyny możesz dodać 1 szt serka bo jest bardzo gęsty. Polewa to roztopiona czekolada na parze lub zasmarowany kremem cały tort i potem ozdobiony

Fiolet - mam różne barwniki spożywcze, wystarczy dodać tyle ile mieści się na wykałaczce i masz kolor Dla dzieciaków świetna sprawa, robiłam już torty papuzie czyli rozmieszane kolory lub przekładane z różnych koloróe.

Fotek nie mam bo tort do przedszkola idzie w piątek więc środka nawet ja nie będę widzieć, ale po rozkrojeniu był idealnie fioletowy

To kupię też taką tortownice bo pewnie proporcje i wielkość tortu masz na taką
dzięki!
będę w sobote robić to w razie w zadzwonię ok?
kasja83 13:39, 14 gru 2016

AgataP napisał(a)

Kasia na kuchni ogrodowiskowej jest przepis, o tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6613-czekoladowe-ciasto?quoted_post_id=2551857

Wakacje ? kurna nie bardzo, na razie dostałam katalog na kolonie dla Antka i wybieramy coś, bo do końca roku jest upust na 300 zł wiec szukamy czegoś.
Chyba na przełom czerwca/lipca.

A wakacje? nie mam koncepcji na razie
Mam jedno miejsce nad morzem, super żarcie ale ośrodek woła o pomstę do nieba. Już mam go dosyć, choć dla dzieciaków to ideał - brak upierdliwych straganów, a do morza 50 m.
Ale ja dostaję febry jak o nim słyszę

A dzięki za namiar na ciacho.
Ja temat wakacyjny też odłożyłam-nic klepnięte nie mamy-będzie kapa-bo nic nie znajdziemy za parę miesięcy.Ale weny teraz brak.
AniMa 14:17, 14 gru 2016

AgataP napisał(a)

A to dlatego nasączasz wodą z cukrem i cytrynką Ja tam naleweczkę stosuję
Margerytka40 14:21, 14 gru 2016

AniMa napisał(a)

A to dlatego nasączasz wodą z cukrem i cytrynką Ja tam naleweczkę stosuję

No, myślę że do przedszkola ta naleweczka to tak trochę jakby to powiedzieć ...nie koniecznie