Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AniMa 10:00, 12 paź 2017

Uwielbiam i dynię i cukinię. Cukinię stosuję jako zamiennik ziemniaków w zupach
Zapach pieczonej dyni jest cudowny a puree...mniam, mniam...jak ja teraz wytrzymam do 15????
Kawa 11:49, 12 paź 2017

wow pięknie miskantowo jesiennie
u mnie psy wyżerają kłosownicę
trzcinnika nie
tulucy 12:48, 12 paź 2017

Ciekawe, czy mój kot mi zacznie wyżerać...
Krys 15:03, 12 paź 2017

AgataP napisał(a)

Poszło już na prv

ja tez poprosze
Margarete 15:25, 12 paź 2017

I ja poproszę - uwielbiam dynie i cukinie w każdej postaci

Dostałam w niedzielę od kuzynki męża właśnie dynie - do podziału na spółkę ze szwagierką - waży nie wiem ile ale jest tak ciężka że wielki chłop mi ją ledwo do bagażnika zataszczył a w domu wytoczyłam ja na taczkę i taczką wciągnęłam po 3 schodkach do wiatrołapu ledwo, ledwo ...sama. Teraz stoi tam i przestawiam ja jak chcę przejść. Nie wiem jak się zabrać do krojenia, skóra gruba, dynia o średnicy tak z 60 -70 cm... wczoraj była u mnie na chwilę Nikita to też się jej wielkości dziwiła. Myślę że spokojnie ze 4 rodziny nią obdzielę jak już mi się uda ja pokroić...nie wiem czym...tasakiem jakimś...bo piły elektrycznej nie mam ani takiego wielkiego noża...
Wiem że dynie pieczona można mrozić ale miejsca w zamrażalniku tez nie mam za wiele...najważniejsze teraz to jak sie do niej dobrać
AnnaCh 18:25, 12 paź 2017

Dynie bardzo lubię, nawet dżem w zeszłym roku robiłam
Z pieczone w piekarniku robię zupy, bo skórka odchodzi sama i nie trzeba się szarpać, pokroić na kawałki, do piekarnika i już
AgataP 08:44, 13 paź 2017

Margarete napisał(a)
I ja poproszę - uwielbiam dynie i cukinie w każdej postaci

Dostałam w niedzielę od kuzynki męża właśnie dynie - do podziału na spółkę ze szwagierką - waży nie wiem ile ale jest tak ciężka że wielki chłop mi ją ledwo do bagażnika zataszczył a w domu wytoczyłam ja na taczkę i taczką wciągnęłam po 3 schodkach do wiatrołapu ledwo, ledwo ...sama. Teraz stoi tam i przestawiam ja jak chcę przejść. Nie wiem jak się zabrać do krojenia, skóra gruba, dynia o średnicy tak z 60 -70 cm... wczoraj była u mnie na chwilę Nikita to też się jej wielkości dziwiła. Myślę że spokojnie ze 4 rodziny nią obdzielę jak już mi się uda ja pokroić...nie wiem czym...tasakiem jakimś...bo piły elektrycznej nie mam ani takiego wielkiego noża...
Wiem że dynie pieczona można mrozić ale miejsca w zamrażalniku tez nie mam za wiele...najważniejsze teraz to jak sie do niej dobrać

Dlatego duże dynie - idą jako ozdoba tylko, natomiast kulinarnie wolę piżmówki.
Sa malutkie, zgrabniutkie, obierzesz obieraczką jak ziemniaka i ma o wiele więcej miąższu....
Ja jeszcze zupę mam w planach, ale to po weekendzie
AgataP 08:45, 13 paź 2017

AnnaCh napisał(a)
Dynie bardzo lubię, nawet dżem w zeszłym roku robiłam
Z pieczone w piekarniku robię zupy, bo skórka odchodzi sama i nie trzeba się szarpać, pokroić na kawałki, do piekarnika i już

O kurcze Ania dżemu to jeszcze z dyni nie jadłam, ale w tym roku zrobiłam cukinię ala ananas - muszę otworzyć słoiczek już
katel 18:12, 13 paź 2017

AgataP napisał(a)

Kaśka no wiem, że pikny, mam pod oknem kawałek miejsca do zagospodarowania i nie wiem czy trawom nie oddam we władanie Powiewał by za krzakami po prawej stronie...

Przed oknem będzie się świetnie prezentował .
Konieczki 20:58, 13 paź 2017

Agata super masz te jesienne rabaty i urzekl mnie podjazd z ekstra chodnikiem (super sa te kamole)