Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

wiunia 23:35, 10 maj 2016

KAsiu jak zwykle masz świetne rady i przepisy na bolączki Ogrodomaniaków dziękujemy!!!

Krys 08:37, 11 maj 2016

Kasiek napisał(a)

Witaj Agatko, juz podaje

Przynioslam moja wczesniejsza odpowiedz:

Banany od 24 godzin,( im dluzej tym lepiej, jak gnojowa) resztki mozesz podrzucic pod rosliny. Wszystkie rosliny.
proszek w 0,5 letniej wody, mozesz zwiekszyc dawke, maczniak i grzyby nie lubia srodowiska alkaicznego ( po oprysku zmienia sie zasadowosc na lisciach)

Lub

1:10 swiezego mleka ( nie pasteryzowanego)i pryskamy na: maczniaka, czarna plamistosc i rdze.

Do proszku ( ja uzywam sody oczyszczonej czystej) warto dodac kilka kropel syropu klonowego,( lub zwyklego cukru) ktory dobiera sie do tylka grzybom i innym paskudom a wtedy soda z zaskoczenia, ma lepszy dostep do jadra przeciwnika

Banany najlepiej pociac, szybciej bedzie

Kasiu ale jaka ilosc sody a jak wody ?
ZieloneWrota 09:42, 11 maj 2016

Kasiek napisał(a)
Bardzo bardzo dziękuję za wyczerpującą odp. będzie test sodę mam, banany się kupi, dziś bylam na pokrzywach gnojówka się robi, nie lubię chemii, macham

A prosze Cie bardzo Warto sie troszke pofatygowac i pomyslec, co mozna uzyc zamiast chemii, i co mozna zrobic , jaka profilatyke zastosowac aby ochronic nasze rosliny. Troche systematycznosci i cierpliwosci i rosliny beda sie nam odwdzieczac Nie wolno jednak zapominac ze te sposoby to nie czary mary ktore od razu pomoga...
Chemia jest silniejsza...ale i oslabia nasze ogrody ktore po pewnym czasie lapia juz wszystkie paskudztwa...

Dokładnie, planujemy zasiedlić nasze ule, więc tym bardziej zależy mi na naturze, sami staramy się jeść zdrowo i naturalnie, taj jak mówisz trzeba do wszystkiego czasu i wytrwałości pozdrawiam.
Ensata 10:12, 11 maj 2016

Kusiłaś, kusiłaś, podróż do Bawarii klepnięta
Mrówki siedzą na piwonii, bo piwonia wydziela słodki sok, który uwielbiają. Sok ten skleja pąki, które utrudniają rozwinięcie się paków, tak, ze coś w tym jest. Przepytałam Panią, ktora je uprawia od lat?

Poduchy piękne. Idea ogrodowania bez napięć jakże mi bliska
Kocham Edenki miłością stałą i namiętną. Ogród bez Edenki, to jak avocado bez czosnku

Zrobiłam avocadowe masło na śnaidanie, pyszne było
hanka_andrus 16:45, 11 maj 2016

Byłam, przepisy na środki ochrony przypomniałam. Dziękuję!
Edenka musi być w ogrodzie, tak jak clematis Rubens!
Kasiek 19:19, 11 maj 2016

wiunia napisał(a)
KAsiu jak zwykle masz świetne rady i przepisy na bolączki Ogrodomaniaków dziękujemy!!!

Alez prosze Mam nadzieje ze czasami ktos to czyta a nie tylko obrazki oglada
Kasiek 19:23, 11 maj 2016

Krys napisał(a)

Kasiu ale jaka ilosc sody a jak wody ?

Krysiu juz odpowiadam

,,proszek w 0,5 letniej wody, mozesz zwiekszyc dawke,´´
Piszac slowo proszek, mialam na mysli opakowanie...w pol litra letniej wody Dawke mozna zwiekszyc, sprawdzalam to na swoich roslinach, krzywda im sie nie stala Wazna jest systematycznosci i powtorka zabiegow. Czary mary nie zadziala po jednym psiknieciu
hanka_andrus 19:24, 11 maj 2016

Czyta, czyta! Obrazki obrazkami, a wiedza wiedzą. Raz przeczytasz, drugi raz przypomnisz, i już się jest prawie specjalistą. A ja i tak jeszcze do brulionu zapisuję. Pamięć zawodna, niestety,

Kasiek 19:25, 11 maj 2016

ZieloneWrota napisał(a)

Dokładnie, planujemy zasiedlić nasze ule, więc tym bardziej zależy mi na naturze, sami staramy się jeść zdrowo i naturalnie, taj jak mówisz trzeba do wszystkiego czasu i wytrwałości pozdrawiam.

Milo sie czyta to co piszesz

Agatko za chwilke napisze dlaczego profilaktyka jest tak wazna...Np w przypadku mszyc...
Kasiek 19:51, 11 maj 2016

Piwonie, sok, mszyce...hmmmm....Zabijamy je? Dokonujemy mordu masowego? Czy stawiamy na profilaktyke? Hmm. Kiedy jeszcze... a kiedy jest juz za pozno? Dlaczego?

Sok...mszyce...sok...hmmmm. Niezwykla symbioza pokarmowa pomiedzy mrowka a mszyca...
Co zwabia mrowki?...
Mrowki zwabia wydzielina ktora zwie sie spadz lub rosa miodowa. SPADZ....

Miod spadziowy! Znacie?
Najdrozszy w Polsce i najbardziej wartosciowy. Ma ciemna zielonkawa barwe i bardzo intensywny smak. Jest produkowany co kilka lat...
Spadz to nic innego jak slodka wydzielina wydalana przez mszyce i czerwce.
Znamy dwa rodzaje miodow, ze spadzi iglastej i spadzi lisciowej. Roznica pomiedzy miodem spadziowym a kwiatowym jest to jak powstaje, a mianowicie:
w przypadku spadziowego, pszczoly nie zbieraja nektaru z kwiatow, tylko wydzieline z mszyc. Mszyce wysysajac sok z rosliny, przyswajaja bialko i inne substancje, i wydaja spadz ktora jest bogata w sole mineralne, witaminy, aminokwasy i cukry.I te wlasnie spadz, nasze pszczolki zbieraja i przenosza do uli...a reszte tej drogi juz wszyscy dobrze znamy

Pszczelarzom dobrze znana jest nazwa kal owadzi

Dlatego profilaktyka. Zabijajac wszystko w naszych ogrodach, zabijamy siebie.