A mam Dotrze, juz za pare dni i do Was W niektorych miejscach w Niemczech, ma byc okolo 24 stopni, u mnie do 20, wiec napewno ta ciepla fala pojdzie dalej- do Was
Myszolku, wlasnie o te radosc chodzi...Niby zwykle lody, ale...Juz wiele rzeczy w tej sytuacji, nie sa rzeczami oczywistymi...I swiadomosc, i niepewnosc, jak dlugo i ile jeszcze, sprawila, ze te lody byly najlepszymi na swiecie. I to slonko i krokusy i blekitne niebo
I pewnie jeszcze u mnie spadnie snieg( to nic nowego tutaj) to zapowiedz bardzo cieplego wekeendu, cieszy ogromnie. Bedzie ognisko, beda smakolyki, bedzie praca w ogrodzie i bedzie przypalony bawarskim slonkiem, nos I dobrze, bo lubie moje piegi
Mixtoorka Niewazne kiedy, wazne ze juz blizej niz dalej
Za chwile bedziemy narzekac na odciski, na bole plecow i ...Bedzie nas to cieszylo
Ciesze sie ze jestes, buziaki kochana dziewczyno
Renatko, az milo sie czyta i serce sie smieje do takich postow Ze ktos chce, ze rozumie ze mozna inaczej
Czesto sie zastanawiam, czy nasza Ziemia wytrzyma i jak dlugo, to sztuczne nawozenie, nasycanie chemia, wykorzystywanie, eksploatacje bez cna, bez pielegnacji...I czy jest jakies wyjscie z tego slepego zaulku...Moze, a raczej napewno, te nasze male kroki, w naszych ogrodach, sa dobra droga...
Jak zrobilam swoja Terra Preta? Te pierwsza, bardzo przypadkowo, nieswiadomie Kilka stron wstecz, troche o tym pisalam, zajrzyj prosze Teraz, juz bardziej rozwaznie, dodaje do mojego kompostownika skladniku, ktore pomieszane razem, tworza te cudowna ziemie.
To co? Terra Preta w pigulce
-kuchenne odpadki ( rowniez kosci)
-resztki ryb ( ja mam sporo muszli)
-ludzkie i zwierzece odchody. Ze zwierzecych, dodaje konskie kupki, z ludzkich...Poprzednim razem, robotnicy sasiadow....Pisalam juz o tym, czytaj kilka stron wstecz Tym razem raczej zostane przy odchodach zwierzecych
-wszystkie odpady ogrodowe
-resztki z roznych gnojowek
-wegiel drzewny, gaszony, z resztek po ognisku.
I to wszystko, tyle i az tyle do zrobienie swojego zlota Indian.
Terra Preta nie jest nowoscia, juz wiele lat mozna ja kupic w sklepach. W latach 80 Ogrod botaniczny w Berlinie, zaczal robic swoja T.P z resztek roslinnych i zawartosci toalet gosci odwiedzajacych Ogrod botaniczny.
Zastanawia mnie tylko jedno. A mianowicie; w wielu zrodlach, podaja informacje, ze ziemia ta, ma wlasciwosci rozmnazania sie...I to nie daje mi spokoju, bo nigdzie nie moge znalesc odpowiedzi...
Ale znajde, albo sobie sama to jakos poukladam
U nas tak było dzisiaj. Tak pięknie wczoraj dzisiaj tragedia wszystko cieknie sople są na drzewach. Jutro ma być lepiej. U nas jaka stacje włączysz to inna pogoda.
Kasiu u ciebie rośliny już czują wiosnę wychodzą z ziemi oby tak się utrzymało bez mrozów. To ciepło idzie od zachodu do nas, ale że wschodu też są mroźne wyże więc u nas lepiej jak jest cisza w przyrodzie.
U nas wiosna tuż, tuż... Mamy w końcu dodatnie temperatury, ale jeszcze wszystko pod śniegiem, jeszcze trzeba poczekać.
Muszę dokładnie poczytać to, co piszesz o wykorzystywaniu różnych odpadków. To bardzo ciekawe. Ja staram się nie używać chemii w ogrodzie, chyba , że to ostateczność. Właściwie to wszystko wykorzystuję, czy do zrobienia czegoś, np. płotki z obcinanych gałązek, rozdrabniamy gałęzie i rozsypujemy zamiast kory na grządki, kompost, itp., robię gnojówkę z pokrzyw, zostawiam też w ogrodzie dzikie miejsca dla różnych stworzeń.
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!