Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 10:31, 26 lut 2021

Alija napisał(a)
U nas wiosna tuż, tuż... Mamy w końcu dodatnie temperatury, ale jeszcze wszystko pod śniegiem, jeszcze trzeba poczekać.
Muszę dokładnie poczytać to, co piszesz o wykorzystywaniu różnych odpadków. To bardzo ciekawe. Ja staram się nie używać chemii w ogrodzie, chyba , że to ostateczność. Właściwie to wszystko wykorzystuję, czy do zrobienia czegoś, np. płotki z obcinanych gałązek, rozdrabniamy gałęzie i rozsypujemy zamiast kory na grządki, kompost, itp., robię gnojówkę z pokrzyw, zostawiam też w ogrodzie dzikie miejsca dla różnych stworzeń.
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!

Alijko, pozwole sobie powrocic do Twojego postu, gdyz temat ten, jest mi bardzo bliski.
Rowniez jestem zdania, ze to co w ogrodzie, powinno tam pozostac. I tak jak piszesz, Ty uzywasz galazek na plotki, tak i ja, staram sie za wszelka cene, w mysl: z prochu powstales i w proch sie obrocisz, uzywac i stosowac w ogrodzie metod naturalnych.
Nie kupuje juz obcego kompostu, wole zrobic go sobie sama; majac swiadomosc, pewnosc, co sie w tym komposcie znajduje. Jakis czas temu, obserwowalam dostepna dla wszystkich komposciarnie...I to, co ludzie tam przywoza i skladuja. I oczywiscie, bylo bardzo duzo roslin chorych, bardzo chorych. Te, automatycznie, byly wrzucane na robiacy sie kompost...Czy z takiej mieszanki, moze powstac zdrowa, pachnaca ziemia? Nie sadze. I taka zainfekowana ziemie, przywozimy sobie do ogrodu, dziwiac sie pozniej, ze nasze rosliny ciagle cos lapia... Kolko sie zamyka.
Alijko, ja nie uzywam chemii ( uzylam jej jeden, jedyny raz, na poczatku mojej przygody z ogrodem.) Teraz stawiam na obserwacje i profilaktyke, i jak do tej pory, nie stracilam jeszcze zadnej rosliny. Siegam po stare, sprawdzone sposoby: gnojowki( odkrylam blisko miejsce, gdzie rosnie bardzo duzo zywokostu) pokrzywe mam na wyciagniecie reki, soda, mleko, w tym roku wprowadzam olej neem( sprawdzilysmy jego wlasciwosci w ogrodzie sasiadki) i kilka innych, naturalnych sposobow Mam nadzieje, ze dane mi bedzie, cieszyc sie pieknymi i zdrowymi roslinami kolejny sezon
Piszesz o zwierzatkach zyjacych w ogrodzie...Mam i ja
Male Leony jedza mi z reki, pracuja razem ze mna, siedzac na ramieniu...

I inne, kilka z wielu tu zyjacych

Wczoraj odkrylam kryjowke jeza, chrapie tak ze spac po nocach nie daje

W tych temperaturach co teraz mamy, zaraz bedzie sie budzil i wychodzil w poszukiwaniu pozywienia...I wody. Musze mu cos postawic pod progi jego domku

popcorn 10:32, 26 lut 2021

ale super!
Kasiek 10:32, 26 lut 2021

Gochna napisał(a)
Witaj

Ja u mnie się cieszę z pierwszego wyjścia do ogrodu i cięcia ... a zaglądając do Ciebie doznaję szoku wiosennego. Jak to już wszystko jest przepięknie zaawansowane. Cudownie❤️❤️❤️

Gosiu, taki szok, to pozytywny szok Wiesz ze patrzac na hortensje, pomyslalam ostatnio o Twoich pieknych okazach?
Kasiek 10:42, 26 lut 2021

Mysza napisał(a)
Kasia, oznaki wiosny na pewno cieszą.
Ja znowu spróbuję ukorzenić hortensje. Mam zaproszenie do znajomej po patyki
Kibicuję Ci przy wiosennych pracach.

Myszolku kochany Kazdy nowy pak, kazdy kwiatuszek bardzo cieszy, zawsze, nie tylko wczesna wiosna, ale...Teraz, po zimie chyba najbardziej
Hortensje tez ukorzeniam, a potem rozdaje na prawo i lewo bo zawsze za duzo porobie Ale, to dobrze, nie wyrzucam patyczkow, ludziska sie ciesza , a i mi jest przyjemnie gdy widze ze one rosna w innych ogrodach W tamtym roku bardzo chwalilam hortke u dalszych sasiadow, piekna taka byla, dorodna...Cud. A sasiad ze smiechem mi mowi, ze to ode mnie, z tego patyczka wlasnie Usmialam sie i ja, i milo mi sie zrobilo
Za kibicowanie bardzo dziekuje, za Twoje poczynania rowniez trzymam kciuki i...Lopatke
Kasiek 10:43, 26 lut 2021

popcorn napisał(a)
ale super!

Ale ze co? Te gadziny latajaco fruwajace?
Kasiek 10:53, 26 lut 2021

Wczoraj w poludnie, mielismy 23 stopni ciepla. Przez ostatnie kilka dni bylo cieplutko, dzisiaj juz jednak, jest lekki wiaterek, jest troche chlodniej niz wczoraj o tej godzinie. Przez kolejne dni, taka pogoda ma sie utrzymac ale...W nocy znowu zapowiadaja temperature minusowa.

W ogrodzie jest pieknie...
Roze sa w swietnej kondycji, maja piekne i zdrowe liscie; i te stare, zeszloroczne i te nowe, malusienkie jeszcze.

Zaczelo sie bzykanie...Jakkolwiek to brzmi

Kasiek 10:55, 26 lut 2021

Kolejne zonkile juz w pakach
Kasiek 11:01, 26 lut 2021

Piwonie juz takie ladne, duze. One nie boja sie nadchodzacych, nocnych mrozow.

Nie wiem po co najpierw posadzilam tam tulipany, a potem przykrylam kartonem...Chcialam pozbyc sie przez zime, rosnacej tam, kepki traw....Ale ze co, zapomnialam o moich tulipkach?
Same daly sobie rady, wbrew zamyslom czlowieka.
Kasiek 11:04, 26 lut 2021

Kwitna kolejne malenstwa; w tej odmianie( nie znam nazwy) z jednej lodyzki wyrastaja po 2, 3 kwiatuszki

Jest cudnie

Joku 17:33, 26 lut 2021

Na takie obrazki jeszcze 2-3 tygodnie muszę poczekać. Ale śniegu już nie ma .

Te narcyzki to może 'Tête-à-tête' ?