Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 21:15, 07 lut 2021

Pisalam juz wczesniej o ziemi Terra Preta, teraz chcialabym pokazac moje plony, ktore rosly w tez ziemi. Mam tylko te trzy zdjecia, reszte przez awarie komputera, stracilam.
Takich cukini nie mialam nigdy, byly piekne, duze pory, buraki(pokazywalam na wczesniejszej fotce) Wszystko, doslownie wszystko, to co roslo w tej ziemi, bylo zdrowe i duzo wieksze, od plonow rosnacych w poprzednich latach, w normalnej ziemi. Dodam, ze do mojej, calkiem przez przypadek, zrobionej wlasnorecznie T.P, dodalam lawe wulkaniczna. Tym sposobem, dodalam wielu mineralow do podloza i ulatwilam sobie prace z podlewaniem. Bo praktycznie, podlalam tylko raz, na samym poczatku, przez reszte sezonu, podlewal czasami padajacy deszcz.
Rowniez lawa, sprawdzila sie u mnie doskonale.

W pigulce?
Lawa swietnie sie u mnie sprawdzila, w polaczeniu z Terra Preta,dala duze, ladne i zdrowe zbiory.
Do tej spolki, chce dodac teraz bokashi. Chce rowniez troche inaczej poprowadzic kompostownik. I to sa moje pierwsze cele ogrodowe w tym roku
Kasiek 21:17, 07 lut 2021

Cicho Zdjecia wlasnie dobiegly

zawitka 10:49, 11 lut 2021

Kasia ale zadałaś bobu --- latałm i szukałam z czym to wszystko się je .Już wiem ciekawa sprawa poczytam jeszcze i muszę pomyśleć moze warto zrobić Choć mam kompostownik duże i co 2 lata go rozszypuję .Dzięki za te wiadomości
Kasiek 21:30, 13 lut 2021

zawitka napisał(a)
Kasia ale zadałaś bobu --- latałm i szukałam z czym to wszystko się je .Już wiem ciekawa sprawa poczytam jeszcze i muszę pomyśleć moze warto zrobić Choć mam kompostownik duże i co 2 lata go rozszypuję .Dzięki za te wiadomości

Zawitko, ja mysle ze warto...Dzisiaj sprawdzilam moje bokashi, nadal ladnie pachnie, widac ze cos sie tam dzieje- to mnie cieszy i ciekawi Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dzisiaj, listonosz przywiozl kolejne worki lawy wulkanicznej i piachu wulkanicznego.
Czekam na jeszcze jedna przesylke, mialam nadzieje ze dzisiaj ja dostane, coz, musze jeszcze poczekac.
Moj kompostownik juz pelny, peka w szwach, mam nadzieje ze zaraz pogoda sie lekko poprawi i bede mogla zaczac przesiewac kompost.
sylwia_slomc... 21:35, 13 lut 2021

Też w tym roku dałam mączki bazaltowej do warzywnika i na rabaty
Kasiek 21:39, 13 lut 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Też w tym roku dałam mączki bazaltowej do warzywnika i na rabaty

Sylwia, czy dalas po raz pierwszy? Maczke dodaje ( raz na jakis czas) do kompostownika, ot tak, mala garsc. I to nie co rok, co drugi raczej
Alija 21:39, 13 lut 2021

Nazwa bokashi obiła mi się już kiedyś o uszy, ale nie zagłębiałam się w temat, a z tego co piszesz, to może warto. Będę czekać na dalszy rozwój sytuacji u ciebie. Pozdrawiam.
sylwia_slomc... 21:43, 13 lut 2021

Kasiek napisał(a)

Sylwia, czy dalas po raz pierwszy? Maczke dodaje ( raz na jakis czas) do kompostownika, ot tak, mala garsc. I to nie co rok, co drugi raczej

Tak mączkę po raz pierwszy dałam, ale bokashi robiłam też ze dwa razy i podlewałam pomidory( giganty owoce porosły tylko mi potem powódź załatwiła)i kompostownik polewałam.
Kasiek 21:48, 13 lut 2021

Alija napisał(a)
Nazwa bokashi obiła mi się już kiedyś o uszy, ale nie zagłębiałam się w temat, a z tego co piszesz, to może warto. Będę czekać na dalszy rozwój sytuacji u ciebie. Pozdrawiam.

A no wlasnie... Tez kiedys juz te nazwe slyszalam, zanotowalam w pamieci i...Przelozylam na pozniej A moze sie okazac ( jak potwierdza Sylwia w wpisie na dole, to moze byc strzal w 10 )
Mysle ze warto, napewno sie nie zaszkodzi, a moze pomoc roslinom, mozna zwiekszyc plony, pomoc ogrodowi Warto
Pozdrawiam cieplutko z zasniezonej Bawarii
Kasiek 21:51, 13 lut 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tak mączkę po raz pierwszy dałam, ale bokashi robiłam też ze dwa razy i podlewałam pomidory( giganty owoce porosły tylko mi potem powódź załatwiła)i kompostownik polewałam.

Sylwia, z nieba mi spadlas Prosze napisz mi, czy caly czas, zapach robiacego sie bokashi, byl taki owocowy? Czy robie dobrze? Jest duzo informacji na ten temat w necie, ale wolalabym je uzyskac od doswiadczonej ogrodniczki
Co jeszcze podlewalas? Kwiaty, drzewa, trawy?