Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie

Ukojenie

Nowalijka 08:52, 31 sie 2018

BKosimkArt napisał(a)

To szkoda, że wcześniej tego nie zrobiłam bo chciałam na jesieni ogarnąć ten temat... a trzeba pewnie poczekać do wiosny, tak Danusiu??

Basiu ja to właśnie robiłam w zeszłym roku o tej porze a wiosną juz przekopywałam miejsce na nową rabatę. Wydaje mi się ze to najlepsza pora
sarenka 09:09, 31 sie 2018

Nowalijka napisał(a)

Basiu ja to właśnie robiłam w zeszłym roku o tej porze a wiosną juz przekopywałam miejsce na nową rabatę. Wydaje mi się ze to najlepsza pora

Ale że jak to potem? Skopiuje się to wszystko z ziemią? Ja właśnie walczę z darnią i jeszcze sporo nas czeka takiego kopania,to może to sposób jest
BKosimkArt 09:13, 31 sie 2018

Nowalijka napisał(a)

no i tak zrobię, muszę tylko pozaznaczać sobie byliny które chcę tam przenieść lub wsadzić je w jakiś przechowalnik, bo o ile teraz widać je, kwitną itp to na wiosnę będzie łyso nie spamiętam, które gdzie miały być...
dziś zatem podziałam z kartonami i jak nie będzie padać to skoszę trawę i wysypię
BasiaLT 09:42, 31 sie 2018

No właśnie miałam o to samo pytać. Chcę w przyszłym roku zrobić kolejną rabatę ale jak pomyślę o ściąganiu darni to już mnie plecki bolą.
Jeśli chodzi o grubość tego co dam pod skoszoną trawę to ma być bardziej gazeta czy karton?
sylwia_slomc... 10:25, 31 sie 2018

zoja napisał(a)
Za kare poszlam zrywac darn

18.45

20.15

Juz nic nie widac wiec skoncze jutro.

Tu zaplanowalam hortensje ogrodowe cotton candy poniewaz to bardzo cienisty fragment.

Kobieto jak Ty masz takie tempo w zrywaniu trawy i jeszcze kładzeniu kostki to ja zapraszam do mnie jak skończysz
hihihi jak smakowało mięsko " z kameleona"

Ale wiosną będzie istny raj
zoja 12:26, 31 sie 2018

BKosimkArt napisał(a)

Zoju, i to pomaga w ogarnięciu darni??
kurcze mam takie miejsce w dalszej części działki gdzie jest nie ogarnięte, w planie ma być tam bylinowa rabata coś na kształt angielskich sielskich ale jak patrzę na te chwasty i ziemię twardą jak skała to mnie skręca... `

pomaga
wiosną ruszę z tym dalej, tymczasem co koszenie dosypuję trawy - przyjemne z pożytecznym teraz i tą darń co zdjęłam na to wrzuciłam
zoja 12:26, 31 sie 2018

Gardenarium napisał(a)
Nasyp na tekturę/gazety skoszonej trawy. Pomoże. Tutaj idealny przykład.

zoja 12:27, 31 sie 2018

Nowalijka napisał(a)

też mi się wydaje, że najlepsza - bo mniej w oczy kłuje niż w sezonie letnim
zoja 12:29, 31 sie 2018

sarenka napisał(a)

Ale że jak to potem? Skopiuje się to wszystko z ziemią? Ja właśnie walczę z darnią i jeszcze sporo nas czeka takiego kopania,to może to sposób jest

wg mnie to zależy od tego co chcesz osiągnąć
jak ktoś cierpliwszy to może bez kopania utworzyć podwyższoną rabatę - permakultura,
jak chodzi tylko o ułatwienie sobie życia i nie zdzieranie darni to później przekopać

ja mam całą zimę na zastanawianie się
zoja 12:33, 31 sie 2018

BKosimkArt napisał(a)

no i tak zrobię, muszę tylko pozaznaczać sobie byliny które chcę tam przenieść lub wsadzić je w jakiś przechowalnik, bo o ile teraz widać je, kwitną itp to na wiosnę będzie łyso nie spamiętam, które gdzie miały być...
dziś zatem podziałam z kartonami i jak nie będzie padać to skoszę trawę i wysypię

powodzenia
ja to codziennie podlewam żeby nie dofrunęło, no i żeby dżdżownicom dobrze się tam mieszkało