Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie

Ukojenie

patrycja 20:09, 16 mar 2017

Żartuję
zoja 20:09, 16 mar 2017

Paulina Ania Agnieszka i Mirka
proszę mi nie powątpiewać!!!

dzielnie dziś przeszłam obok pięknych ciemierników, pierwiosnków i innych śliczności
zakupy na chłodno były
wytrwam, bo inne wydatki są, a z zeszłorocznych wyprzedaży jesiennych trochę mam dobra, z tegorocznych wiosennych polowań także - wystarczy na rabatę.

Teraz tylko ziemia i kora, a reszta musi być z wysiewów - uda się
lepiej zamiast powątpiewać trzymajcie kciuki
zoja 20:14, 16 mar 2017

patrycja napisał(a)
Żartuję

a ja nie - mam prawie takie same tylko mniejsze...
...w szpilkach nie chodze zima
zoja 20:20, 16 mar 2017

no to koniec miłych tematów, bo powrócił temat ziemiórek - wykluły się nowe glisty
marniały mi surfinie i wzięłam się za pikowanie - a okazało się, że podżerają je wijące się stworzenia - malutkie, takie tyci w porównaniu z poprzednio fotografowanymi okazami, ale jednak
przyjrzałam się pozostałym wysiewom z kwarantanny i okazało się, że to samo w begoniach, koleusach i niecierpkach...

oprysk już zrobiony - czekam aż zdechną goście i za tydzień przepikuję begonie...
a surfinie pikowałam z golutkim korzeniem bez ziemi - nie wiem co z nich będzie bo prawie tego korzonka nie wykształciły

edit: wnioskuję, że mój preparat nie niszczy jaj... napisali, że dożołądkowy jest więc chyba tak...
ponieważ muszki nie zdążyły zacząć latać domniemam, że będzie koniec 'niespodzianek' ponieważ nie ma kto złożyć nowych jaj... hmmm...
zoja 21:07, 16 mar 2017

NA ZIEMIÓRKI - ku pamięci, może jeszcze wykorzystam:

anka_ napisał(a)
Ale zapach zaparzanych papierosów nie śmierdzi jak palony tytoń. A po wystudzeniu jest całkowicie bez zapachu.

Ja przy pierwszych zauważonych lokatorach zaparzam 4-5 szt najtańszych papierosów (pozbawiam ich najpierw filtru i papierka) w 1 litrowym słoiku (przy dużej ilości kwiatów odpowiednio więcej) i po ostygnięciu (nie studzi się) podlewam obficie wszystkie kwiaty/wysiewy. Jedno ważne- podlewa się wszystkie kwiaty w domu na raz- nawet jak są w innym pokoju. Stosuję od lat i nigdy nie musiałam w sezonie powtarzać procedury. Pozostałe "fusy" są jednocześnie dobrym nawozem dla kwiatów.
patrycja 21:20, 16 mar 2017

A na co to?
zoja 21:24, 16 mar 2017

patrycja napisał(a)
A na co to?

dobre pytanie - uzupełniłam - na ziemiórki
ryska 21:42, 16 mar 2017

Miałam kiedyś te szkarady w kwiatkach domowych i pamiętam, że wytępiłam je czosnkiem. Ohydne są
sarenka 21:47, 16 mar 2017

Gdzie kupiłas hortki w tak dobrej cenie?
Aurelllia 21:47, 16 mar 2017

Zojka Ty to to Auchan to na wypasie musisz mieć dzisiaj znowu u siebie byłam i nadal tylko tuje, końcówka róż o ognikach pomarzyć mogę