Śniadanko, pies i kierunek ogrod! Miłego tygodnia!
Powiem Ci Kochana z doświadczenia jako ta współczesna mama,że bardzo chciałabym,żeby moje dziecko prócz basenu biegało też po łąkach i usilnie nad tym pracuje.Kurde,smarkacz do lasu nie pójdzie zbyt głęboko,"bo wilki są"-tak sobie ubzdurał
od trzech lat mieszkam na wsi i obserwuje tu dziwne zjawisko.Łaziłam po domach i o towarzystwo dla mojego syna lat obecnie 5 prosiłam się.
Zapraszałam do nas,pytałam,czy dzieci razem pobawić się mogą
i co-i figa z makiem
siedzą te dzieciaki w obrębie swoich podwórek i bynajmniej grupowo po łąkach ,lasach i rzeczkach latać nie chcą
A na specjalne audiencje do rodziców ,żeby się dzieci razem pobawiły nie mam już ochoty i siły chodzić,więc zostaje basen,rolki w parku itd itp.
No i przedszkole.
I to samo potwierdziła moja koleżanka z innej podkrakowskiej miejscowości,że też się bezskutecznie na takie audiencje nałaziła.
Ja jako dziecko jeżdziłam na wieś i latałam po wszystkich chałpkach,przesiadywałam w ogrodach i bawiłam się ze wszystkimi okolicznymi dzieciakami.
Takie czasy nastały czy co u licha?
P.S:I to nie ,że mam przewrócone w głowie,bynajmniej,po prostu,żeby się to moje dziecko u kogoś w ogrodzie z jego dzieckiem u nas na wsi pobawiło wymaga ode mnie tyle uprzednich zabiegów i zachodów,że sie po prostu odniechciewa.
prościej na piłke nożną do Czernichowa zapisać,przynajmniej tam z dzieciakami pod lasem na boisku pobiega i łachy nikt robił nie będzie
P.SII;Przepraszam Hanusie,że tu jej w wątku tak nie na temat naśmieciłam
a to i tak Ci sie udalo. Moja kolezanka takim sposobem miala u siebie Cale przedszkole. Rodzice z checia posylali do niej swoje dziecia ale jak jej synek chcial do innych isc sie bawic to oni wlasnie jechali na zakupy i takie tam inne. Z pol roku tak bawila, poila i karmila obce dzieci az powiedziala dosc.
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
Miłeczko, rozumiem rozgoryczenie, mam dzieci i wnuki i nawet w obrębie rodziny trudno coś wspólnie zorganizować. Kredyty, odsetki, terminy tak ludziom w głowie namieszały, że o niczym innym myśleć nie potrafią, a kto tego nie doświadcza, to wróg.
Jest to problem, bo dzieci robią się egoistami, bo są jedynakami, i mają wszystko o co poproszą. I nie jestem za programem 500- nym którymś. Programów było multum, ale
ludzie wygodni.
Dawniej, pamiętam, dzieci wiedziały skąd pochodzą pieniądze na chleb i przyjemności, a dziś nawet nie wiedzą ile tato kasy przynosi do domu czy mama. Tam gdzie jest skromnie dzieci wiedzą, że muszą się dostosować z żądaniami tego czy owego.
Buty i stroje kupowało się jak najtaniej, a nie markowe. A czym się różnią?
Naszywką.
I dzieci pomagały w domu. A dziś udzielni książęta. Wszystko pod nos, i grymasy.
Czyli podsumowując rozpieściliśmy swoje dzieci, rozpieszczamy wnuki, i po co im łazić po łąkach? Kleszcze, robale, żuki. Obrzydlistwo.
Tego już nie zmienimy. Za daleko to poszło!
Odbiegliśmy od ogrodów, a ja właśnie wróciłam ze swojego. Dziś mimo upału w szklarence porządek zrobiłam, muszę teraz tylko sznurki poprzywiązywać i gotowe.
Mimo wczorajszego deszczu podlewanie jednak było, właśnie w szklarni.
I oprysk antymszycowy zrobiłam, Jedna róża mi tylko została, ale już skończył się wsad do opryskiwacza i nie chciało mi się nowej mikstury już robić. Może nie zjedzą mszyce do jutra mojej różyczki. Dzięki ciepłej pogodzie róże za moment dadzą popis. Już kolorek w pąkach u niektórych widać.
Ale fotek im jeszcze nie robiłam. Dziś moje królewny.
Kwitną różowe, Białe za 2 dni.
I tu Haniu masz racje,byly dwa ognie,klasy,i wiele innych gier,wyscig pokoju kapslami,w wolsztynie szneka ,fajna gra,byllismy na podworku do zmroku,bez internetu,,proste zabawy,,zal mi naszych dzieci ze tego nie maja