Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 07:07, 14 mar 2022

Gardenarium napisał(a)
Irenka, masz jeszcze bukszpany?

Danusiu, jeszcze mam, konkretnie to 4 stożki, 1 kulka i jeden żywopłot. Ten wkoło hortensji zjedzony, część zielona, zetniemy przy ziemi. Pod cedrami wykopałam jeden, tam miałam 20 kulek, ale one w glinie( od sprzedawcy) i kopie się za ciężko. Odrastają po ścięciu przy ziemi, więc jak nie dam radę wykopać, to poleję chemią i nie odrosną.
Milka 07:08, 14 mar 2022

Alija napisał(a)

Irenko, ogród wysprzątany, kwitnący, tylko czekać, żeby zrobiło się cieplej.
Te ciemne krokusy są śliczne.

Alu dziękuję. No jeszcze jest do sprzątania, myśl o cięciu róż, mrozi mnie, moja ogrodowa kurtka juz cała poszarpana. Krokusy w tym kolorze lubię
Milka 07:15, 14 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Sprzątasz i przesadzasz, z buksami żegnasz Się definitywnie? Co na ich miejsce? Ja będę hakonke od Ciebie dzieliła i do tamy na brzegu sadziła, może będzie fajnie zwisać nad belkami...

Sylwia, na razie tnę i sprzątam. Na przesadzanie jeszcze nie ma czasu. Powiem ci, ze coraz mniej lubię przesadzanie, wszystkie rosliny korzeniami połączone i robi się bajzel, więc tylko to co muszę, to przesadzę. Niestety, łączenie starych i nowych nasadzeń, nie jest prostym zadaniem. A ja juz takich sił nie mam.
Buksy zostaną tylko kilka, bo zdrowe na razie, pozostałe żegnam, bo łyse, inne już rok temu przy ziemi ścięłam. Hoduję swoje cisy i laurowiśnie, to będą zamienniki. Ale doszłam do wniosku, że tam pod cedrami bez kulek lepiej i mam miejsce na dalie.
Tam pod miłorzębami i hortkami, jeśli uda się buksy wywalić, dam wkoło hakone.

Dobry pomysł, oby się sprawdził, bo często coś sobie wymyślimy i zaplanujemy, ale potem różnie się to sprawdza. Tam masz wilgotno, to może się uda
Milka 07:17, 14 mar 2022

an_tre napisał(a)

Irenko ten kolor krokusów jest bardzo przeze mnie pożądany, pięknie się u ciebie prezentuje mam same bladziochy

Aniu, musisz kupić.
Mam różne krokusy, ale te najlepiej lubię i białe
Milka 07:29, 14 mar 2022

Gosialuk napisał(a)
Irenko kantów nie ma może, ale to tylko wiosną doskwiera, bo hakone u ciebie obłędne. Krokusy przepiękne i co roku się nimi zachwycam. Jak spotkam w takim kolorze, to trafią do koszyczka.
Ja posadziłam mieszankę krokusową jesienią i jeszcze ani jeden nie zakwitł. Czy krokusy botaniczne kwitną wcześniej niż wielkokwiatowe?
Czosnki już takie duży i pąk żonkilowy - no szok.

Gosiu, no wiosną po cięciu traw to doskwiera, potem trawnik odrasta,, a jak hakone urosną, na nowo znika. W lasku to samo, świerki i sosny robią swoje, ile byś nie siał i nie podlewał, co rok to samo. Chyba bluszcz po ziemi pójdzie zamiast trawnika.
Gosiu tak, botaniczne szybciej kwitną.
Na razie noce i ranki zimne, wszystko stoi i susza okropna.
Trzeba ciepła i deszczu, pozdrawiam
Ewa777 10:21, 14 mar 2022

U Ciebie praca wre Pogoda i u mnie zrobiła się ładna, ale czas mam tylko w weekend na prace w ogrodzie.
U ciebie dużo cięcia jest, ale widzę, że z pomocą rodziny dajesz sobie dobrze radę
mirkaka 11:39, 14 mar 2022

Milka napisał(a)

Gosiu, no wiosną po cięciu traw to doskwiera, potem trawnik odrasta,, a jak hakone urosną, na nowo znika. W lasku to samo, świerki i sosny robią swoje, ile byś nie siał i nie podlewał, co rok to samo. Chyba bluszcz po ziemi pójdzie zamiast trawnika.
Gosiu tak, botaniczne szybciej kwitną.
Na razie noce i ranki zimne, wszystko stoi i susza okropna.
Trzeba ciepła i deszczu, pozdrawiam

To samo u mnie, susza okropna, już mi ciemierniki więdną i usychają, kopytnik, runianka, wszystko schnie.
A prognozy pokazują u nas jeszcze 3 tygodnie bez deszczu i tylko słońce.

Pięknie już masz wysprzątane Irenko, jak zawsze dwa tyg wszystko wcześniej
Kantami się nie przejmuj, hakonki i tak wszystko zakryją, rób tylko tam gdzie ich nic nie zasłoni Trzeba oszczędzać siły.
Ja z roku na rok zauważam że jestem coraz słabsza i wszystko boli po pracy w ogrodzie, dwa dni trzeba odpoczywać i się regenerować
Ja w swoim lasku nie mam trawy, ścieżki wysypuję zrębkami, ściętymi trawami, na początku trochę nieładnie to wygląda ale za chwilę trawy się przerobią w ściółkę i jest naturalnie, leśnie
Milka 18:35, 14 mar 2022

Ewa777 napisał(a)
U Ciebie praca wre Pogoda i u mnie zrobiła się ładna, ale czas mam tylko w weekend na prace w ogrodzie.
U ciebie dużo cięcia jest, ale widzę, że z pomocą rodziny dajesz sobie dobrze radę

Ewa, niedziela i dziś już ciepło i fajnie. Ale tak się narobiłam w sobotę i niedzielę, że dziś nic nie robiłam, wszystko mnie boli. Dzieci przyszły raptem raz, żeby przy grabieniu się poruszać.

to odpady z 2 dni pracy, jeszcze bliżej domu drugi kubeł pełny i 1 worek

jeden ze świerków rozwala mur, dumamy co robić, w chodniku też korzenie robią wybrzuszenia

tu kolejne wyzwanie, cięcie na wysokości, odpadów będzie ogrom
Martka 18:54, 14 mar 2022

Irenko, masz tej masy bio sporo. Nieźle się uporałaś. Tak, ciepła i deszczu potrzeba. Słyszałam, że kwiecień ma być dość mokry. Jednak to zawsze wróżenie z fusów. Marzec - wygląda na to, że jeszcze przez 1,5 tygodnia będzie bez zmian, u mnie przymrozki w nocy prognozowane są przez najbliższych 10 dni, czekamy... Słońce przynajmniej świeci, to już coś. Mam gorącą wodę z paneli

hankaandrus_44 19:27, 14 mar 2022

Też udało mi się znaleźć w ogrodzie -trochę ogarnęłam i juz jest lepiej -wstydu nie ma.

Ale porzadek w takim dużym ogrodzie jak wasz, to dopiero wyzwanie!

Podziwiam