Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 15:39, 25 kwi 2022

Martka napisał(a)
Irenko, ja posadziłam na jednej rabacie 3 Chopiny, ale szału nie zrobiły, plusem było to, że na okrągło kwitły. Jednak tak ciężkie kwiatostany po deszczu musiałam podpierać. Dam im jeszcze rok.

Bardzo mądre tu prawienie o życiu, także życiu ogrodnika. Mądre spojrzenie, Wacławie. Myślę jak Mirkaka, dopóki coś cieszy, warto to robić, bez stresu i napinki. W żaden sposób nie da się przewidzieć, co będzie za 20 lat i tak jest dobrze Stare ogrody nabierają szczególnego klimatu, czas je patynuje, to jest nie do podrobienia. O swój nie martwię się, może zmieni właścicieli, może zmieni charakter, ale to już nie będzie moje zmartwienie. Cieszę się, że mam to miejsce tu i teraz...

Marta, ja też tak, co rok czekałam, że będzie lepiej, nie było. Mam róże przy których nic nie robię i kwitną od lata do jesieni.
Czasami mamy takie rozmowy, jest taka potrzeba.
Ogrodnik, to specyficzny człowiek, ze zwykłym śmiertelnikiem nie będzie miał tej chemii i porozumienia, jak z innym fascynatem ogrodnictwa. Dlatego to nasze forum jest takie cenne.
Zgadza się, stare ogrody są pokryte patyną, aura tajemniczości, ale one szczególnie potrzebują dużo pracy. Często trzeba radykalne decyzje podejmować, traci się okazy wieloletnie i cóż, trzeba się pogodzić, bo nikt z nas nie wie, co będzie z nami i naszymi ogrodami. Żyjmy i cieszmy się chwilą, teraz.
mirkaka 15:40, 25 kwi 2022

Milka napisał(a)

Mirka, tak...aby nie przerastał, wszyscy się niestety starzejemy, rośliny też.
Ile ja już wywaliłam, a co mnie jeszcze czeka, nie wiem, ot każdy dzień coś

Ja też Irenko mnóstwo roślin wywaliłam, w ogrodach jednak jest moda na rośliny, aranżacje, i czasami nie potrafię się im oprzeć, idąc jak owca na rzeź Potem czasami żałuję, czasami nie.
Ale radość z pomysłu wcielanego w życie jest najfajniejsza i czekanie jak to będzie później wyglądało, za rok, dwa..
Milka 15:43, 25 kwi 2022

Leje...leje, podlane na maksa
..ale i cieplej i noce cieplejsze

pstryki deszczowe

moi przyjaciele
Milka 15:50, 25 kwi 2022

mirkaka napisał(a)

Ja też Irenko mnóstwo roślin wywaliłam, w ogrodach jednak jest moda na rośliny, aranżacje, i czasami nie potrafię się im oprzeć, idąc jak owca na rzeź Potem czasami żałuję, czasami nie.
Ale radość z pomysłu wcielanego w życie jest najfajniejsza i czekanie jak to będzie później wyglądało, za rok, dwa..

To ja już umiem się opanować, długo myślę co chcę i jak ma być. Ale to myślenie, aranżacja, to faktycznie frajda. No potem oczekiwanie, czy dobry był pomysł.

25 lat te moje jałowce mam, formowane, zadbane, lubię je i cóż, ktoś posadził grusze i od 3 lat mam tę rdzę. Pełno już musiałam wycinać, widzimy, że kolejne chyba do wywalenia i...znowu będzie wymyślanie. Takie, aby roboty sobie nie dołożyć i aby oko cieszyło, ale to też nie wiadomo, bo się nie przewidzi, co może się stać z nowymi roślinami.

na wszystkich jest, nawet nie ma jak usuwać i pryskać, w niedzielę jeszcze nie było...

tu już mi niewiele do skończenia zostało, deszcz przeszkodził, jeszcze ciut plewienia i wyrównanie i grabienie, potem pomiędzy limki dam hakone
poszerzą się przejścia( buksy zabierały sporo miejsca), braki trawy uzupełnię, albo coś wymyślę, kawałek po kawałku

Milka 15:51, 25 kwi 2022

sesja klonów japońskich
tego zgubiłam nazwę

to Sango Kaku
Milka 15:53, 25 kwi 2022

Garnet

Orange Dream

Oridono Nisiki

kwitna carex Elata aurea
Milka 15:54, 25 kwi 2022

patykowo
Milka 15:55, 25 kwi 2022