Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 07:43, 21 kwi 2022

Gosialuk oj dużo mam, a cały czas pracuję aby było jej mniej, tzn że trzeba gatunki ujednolicać słabo mi w tym temacie idzie.

Tulucy warto ją mieć, bo nie ma pracy z nią, a pachnie pięknie.Montany ciut mnie zmęczyły, jak kwitną to super, naprawdę dobrze trzeba przemyśleć miejsce, aby być z nich zadowolonym, u mnie niestety tylko jeden sensownie posadzony, nie wiem czy je nie zlikwiduję. O buksy długo walczyłam, ale mam, dość, są inne fajne rośliny, zresztą ja nie cierpię ich zapachu, więc może i lepiej, że nie mam. Zostało mi ciut jeszcze, jak nie upilnuję, wymienię.

Martka rzeczywiście wszędzie te buksy wylatują; jeśli ktoś ma czas na walkę, to może pilnować, u mnie to nie realne. Dość często się zastanawiam, jakby wyglądało moje życie na w tym wieku, gdyby nie było domu i ogrodu, przede wszystkim ogrodu. Dla mnie to najlepsza terapia duchowa, choć frustracji nie brak, bo sił ubywa.

Dorota321 zdrowiej Dorotko. Ja na mahonię złego słowa nie powiem, raczej będzie jej tylko więcej. Świerkom ona chyba nie przeszkadza?

Agatorek dzięki

daszum Danusiu, ta akurat bardzo wiekowa; polecam bardzo kolumnowe, sama jak trafię fajną, może jeszcze zaproszę.

Napia nie mam patentu; używam narzędzia do chwastów, bo koniecznie duże cebule trzeba wykopać, tam gdzie krótsze, to takimi rzadkimi grabkami podważam i ciągnę.

Johanka77 co rok magnolie tak samo, ale porównanie zrobiłam i ledwo się turla ta wiosna do innych lat, ale co tam, cieszy wszystko.

Gruszka Haniu dziękuję

gdybym tak mocno nie ścięła klonów, byłyby takie, jak rok temu o tej porze
ale liczę, że będę mieć mniej pracy z nimi w sezonie

rok temu ta sama data

i aktualnie
Gruszka_na_w... 09:51, 21 kwi 2022

Irenko, odbierz priv.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Milka 13:49, 21 kwi 2022

Haniu, odebrałam, dzięki
Dorota321 15:53, 21 kwi 2022

Mahonia świerkom nie przeszkadza, ale czyszczę pod drzewami bo z pól i lasu złazi się do mnie nie wiadomo co. Miałam już węża, jaszczurki są stale, chcę widzieć co tam jest bo się boję o wnuki. Wyrywam barwinek, bluszcze i mahonię, musi być przejrzyście.
tuAnna 16:21, 21 kwi 2022

Piękny masz ogród. Zachwyciły mnie ( między innymi) białe hiacynty. Nie wiem co robię źle bo moje tylko w pierwszym roku po posadzeniu są ładne a później są marne. Pozdrawiam
mirkaka 17:56, 21 kwi 2022

Azalie japońskie wywaliłaś całkiem czy tylko w inne miejsce?
Ta różowa magnolia to co to? Piękna
Zresztą wszystkie masz piękne.
Rabata bez bukszpanów zyskała oddech, jest dużo lepiej teraz
Też postanowiłam siewki machonii jak znajdę do lasku przesadzać, tam sucho ale one raczej dadzą radę.
Głogownika podziwiam u Ciebie co roku, czy on znosi suszę?
ElzbietaFranka 19:44, 21 kwi 2022

Miluś popatrz na mój wątek na kocimiętki.
Alija 21:45, 21 kwi 2022

Milka napisał(a)

Irenko pięknie u Ciebie w każdym zakątku. Wszystko już duże, w listkach. Cudnie wyglądają te magnolie na ciemnozielonym tle.
GorAna 21:48, 21 kwi 2022

Irenko, Twój ogród jest tak różnorodny i bogaty, jak ogród botaniczny
Magnolie jak malowane
daszum 20:59, 22 kwi 2022

Ja nie lubię mahonii, z chęcią bym ją komuś dała, tym bardziej, że rozłazi się odrostami.

W ubiegłym roku wiosną kupiłam kilka różaneczników, ale jak zwykle zapomniałam, że trawy mam ogromne i muszę te różaneczniki przesadzić w inne miejsce.
Chcę dokupić jeszcze dwa większe i je zgrupować.
Przygotuję im odpowiednie stanowisko.