Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W piaskownicy

W piaskownicy

adewzuol 08:32, 10 kwi 2018

Niestety trochę róż wymarzło, ten marcowy przymrozek im zaszkodził. Wiem, że nie powinno się sadzić nowych róż w miejsce starych, ale nie mam pomysłu co zrobić na pustych miejscach, kiedy mam rabatę tylko różaną. Nie planowałam w tym roku kupować nowych róż (względy ekonomiczne, ale mam bardzo długą listę chciejstw w tej kategorii.
makadamia 08:37, 10 kwi 2018

Z rozplenicami na pewno trzeba jeszcze poczekać - one późno startują (początek maja). Miskanty u mnie też jeszcze śpią, nie wiem jak u Ciebie.
Generalna zasada jest taka, że jak roślina zaczyna puszczać świeże listki, to można ją przesadzać.
adewzuol 08:43, 10 kwi 2018

makadamia napisał(a)
Z rozplenicami na pewno trzeba jeszcze poczekać - one późno startują (początek maja). Miskanty u mnie też jeszcze śpią, nie wiem jak u Ciebie.
Generalna zasada jest taka, że jak roślina zaczyna puszczać świeże listki, to można ją przesadzać.

Dziękuję Asia za wskazówki
Kindzia 18:32, 23 kwi 2018

Jak tylko Ci rozplenice ruszą dziel. Szpadlem, to twarde zawodniczki. U mnie ruszyły, miałam dzielić (muzę co dwa lata, bo mi się potwory robią), ale wymianę na mniejsze robię, niech sobie rosną na razie.
Anda 19:21, 23 kwi 2018

adewzuol napisał(a)
Niestety trochę róż wymarzło, ten marcowy przymrozek im zaszkodził. Wiem, że nie powinno się sadzić nowych róż w miejsce starych, ale nie mam pomysłu co zrobić na pustych miejscach, kiedy mam rabatę tylko różaną. Nie planowałam w tym roku kupować nowych róż (względy ekonomiczne, ale mam bardzo długą listę chciejstw w tej kategorii.

Posadzilaś już te nowe róże? Jeśli wymienisz porządnie i dużo ziemię to możesz sadzić róże
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Lulilaj 21:21, 23 kwi 2018

Nowa rabata wygląda obiecująco. Ależ jestem ciekawa efektu
adewzuol 13:11, 25 kwi 2018

Kindzia napisał(a)
Jak tylko Ci rozplenice ruszą dziel. Szpadlem, to twarde zawodniczki. U mnie ruszyły, miałam dzielić (muzę co dwa lata, bo mi się potwory robią), ale wymianę na mniejsze robię, niech sobie rosną na razie.

Dziękuję za podpowiedzi techniczne. Mam tylko jedną rozlpenicę i jeszcze mi nie rusza, a wczoraj oglądałam ją i wyciągały mi się źdźbła ze środka i nie wiem czy nie zmarzła. Chociaż na zewnątrz była ok. Muszę jeszcze czekać.
adewzuol 13:41, 25 kwi 2018

Anda napisał(a)

Posadzilaś już te nowe róże? Jeśli wymienisz porządnie i dużo ziemię to możesz sadzić róże

Wasze odwiedziny działają na mnie mobilizująco, dlatego wklejam kilka zdjęć, ale najpierw o różach....
Jeszcze nie wsadziłam róż z doniczek, zastanawiam się czy jeszcze nie potrzymać ich w doniczkach, bo tam przynajmniej mają czystą glebę. Poza tym na razie biednie wyglądają, spryskałam jej Rowralem
adewzuol 13:44, 25 kwi 2018

Na dowód zdjęcia
adewzuol 13:52, 25 kwi 2018

Te przycięłam bardzo mocno, bo końce starych gałązek były czarne