Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

12:22, 16 lip 2018
sernik ...tylko ja z racji wywalenia blaszki nie miałam w czym upiec to upiekłam w muffinkach ...całkiem fajnie to wyszło

ja wszystko robie na oko

5-6 jajek
cukier na oko 0,5 - 1,0 szklanki
ser biały kilogram ( czasem wiecej czasem mniej )
1 masło 82% (200g)
mąka ziemniaczana
cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy

zótka z cukrem ubic na kogel-mogel
białka ubic na piane

do robota wkładam ser + płynne chłodne masło (roztopione na małym ogniu żeby nie przypalic) miksuje az sie ser zrobi kremowy

dodaje kogel-mogel +mąkę ziemniaczana + wanilie ....miksuje az bedzie wszystko ładnie połaczone ....przekładam do wiekszej miski dodaje pianez białek ..miesam delikatnie łyżka ...potem do forem piekę 180 st ...czas ...na oko az sie góra zrumieni ..zagladac byle nie spalic ...grzałki góra-dól bez termoobiegu.

podczas pieczenia zazwyczaj wyskoczy z formy ...podwoi swoja objetośc ....ale po wyciagnieciu z pieca opadnie ...to normalne jest

mozesz je potem polac czekolada czy posypac cukrem pudrem ...dziewicze bez ozdób tez sa najlepsze jak dla mnie

sylwia_slomc... 12:23, 16 lip 2018

Widziałam częściowo, że wyjazd miałaś udany
Makao_J 15:00, 16 lip 2018

To następnym razem pamiętajcie o mnie. Może będę mogła z Wami pojechać na taką wyprawę.
Agania 15:07, 16 lip 2018

Joluś pisałam już u Kasiu i Gosi, że miałyśmy szczęście się spotkać i poznać u Justynki

Miło mi było z Wami spędzić te kilka chwil, bo zbyt mało było czasu, żebyśmy mogły się bardziej poznać,
jak zawsze czasu brakuje

Ściskam i pozdrawiam
ag_zie 17:59, 16 lip 2018

7 ogrodów! Pozazdrościć tylko takiej wyprawy! Czekam na zdjęcia.
jolanka 20:34, 16 lip 2018

Obiecanej relacji podróżniczej czas zacząć
Otóż, Kasia (Kasya)i Gosia (Gosiek33) zabrały mnie w na Śląsk abym zobaczyła wreszcie jak wyglądają ogrody i zabrała się wreszcie do roboty w swoim.
Miały rację, wróciłam zachwycona, pełna wrażeń ogrodowych i towarzyskich

No to po kolei:
Wyjazd był dwudniowy. Najpierw sobota.

Na początek wizyta u Dzidki w jej tajemniczym ogrodzie: To właśnie tu.
Dla mnie skojarzył się z Alicją w krainie czarów. Jest pełen zakamarków, zapachów, kolorów, przecudnych drobiazgów, ławeczek, stolików. Ogród klimatyczny, gdzie można podumać, zastanowić się nas sobą, pięknem, posłuchać szumu wody, liści, zamknąć oczy i przenieść się do krainy marzeń.

Zdjęcia nie oddają klimatu. To trzeba samemu zobaczyć

jolanka 20:38, 16 lip 2018

yolka 20:40, 16 lip 2018

Cudne miejsce, będzie więcej fotek?
jolanka 20:48, 16 lip 2018

Kiedy odpoczywałyśmy na tarasie oplecionym piękną glicynią czekała nas niespodzianka: wizyta Poziomki (Jasia) i zaproszenie do jej krolestwa ogrodowego: Ogród zapachów u Jasi.

Ogród Jasi zauroczył mnie przede wszystkim kolorami. Takich hortensji, agapantów dawno nie widziałam. Nie wiem czym je karmi a ceglany mur zachwyca
Dziewczyny będą więcej wiedziały na temat roślin. Dla mnie niektóre ich nazwy brzmiały baaaardzo nieznajomo, muszę się jeszcze dużo nauczyć.

Bogdzia 21:03, 16 lip 2018

Siedem ogrodów, podziwiam . U Jasi i Dzidki -raj , czekam na resztę.