12:22, 16 lip 2018
sernik ...tylko ja z racji wywalenia blaszki nie miałam w czym upiec to upiekłam w muffinkach ...całkiem fajnie to wyszło
ja wszystko robie na oko
5-6 jajek
cukier na oko 0,5 - 1,0 szklanki
ser biały kilogram ( czasem wiecej czasem mniej )
1 masło 82% (200g)
mąka ziemniaczana
cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
zótka z cukrem ubic na kogel-mogel
białka ubic na piane
do robota wkładam ser + płynne chłodne masło (roztopione na małym ogniu żeby nie przypalic) miksuje az sie ser zrobi kremowy
dodaje kogel-mogel +mąkę ziemniaczana + wanilie ....miksuje az bedzie wszystko ładnie połaczone ....przekładam do wiekszej miski dodaje pianez białek ..miesam delikatnie łyżka ...potem do forem piekę 180 st ...czas ...na oko
az sie góra zrumieni ..zagladac byle nie spalic ...grzałki góra-dól bez termoobiegu.
podczas pieczenia zazwyczaj wyskoczy z formy ...podwoi swoja objetośc ....ale po wyciagnieciu z pieca opadnie ...to normalne jest
mozesz je potem polac czekolada czy posypac cukrem pudrem ...dziewicze bez ozdób tez sa najlepsze jak dla mnie

ja wszystko robie na oko

5-6 jajek
cukier na oko 0,5 - 1,0 szklanki
ser biały kilogram ( czasem wiecej czasem mniej )
1 masło 82% (200g)
mąka ziemniaczana
cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
zótka z cukrem ubic na kogel-mogel
białka ubic na piane
do robota wkładam ser + płynne chłodne masło (roztopione na małym ogniu żeby nie przypalic) miksuje az sie ser zrobi kremowy
dodaje kogel-mogel +mąkę ziemniaczana + wanilie ....miksuje az bedzie wszystko ładnie połaczone ....przekładam do wiekszej miski dodaje pianez białek ..miesam delikatnie łyżka ...potem do forem piekę 180 st ...czas ...na oko

podczas pieczenia zazwyczaj wyskoczy z formy ...podwoi swoja objetośc ....ale po wyciagnieciu z pieca opadnie ...to normalne jest

mozesz je potem polac czekolada czy posypac cukrem pudrem ...dziewicze bez ozdób tez sa najlepsze jak dla mnie