Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 20:42, 24 lip 2018

tulucy napisał(a)
Jak ja robię, to mój m mi towarzyszy... Na fotelu, obok, na trawniku. Chyba wolałabym, żeby mi tak nie towarzyszył

Wyszłam dziś na pół godziny, przewietrzyć głowę od dzieci. Przycięłam kilka przekwitniętych dawno temu róż, ugotowałam się i wróciłam do domu gotować obiad moim chorowitkom. Masakra...

No to też nie jest fajne
W taką pogodę to lepiej jednak leżeć bykiem Gotowanie w upał wrrrr ale ktoś musi
jolanka 20:44, 24 lip 2018

paulina_ns napisał(a)
Szalejesz widzę kobietko, brzozowa cudna szpaler hortensji śliczny no i ta hortensja ' wim red', a dwa razy się nad nią zastanawiałam i w końcu nie wzięłam, czy żałuję nie pytaj

Dziękuję
Ta hortka dopiero w tym roku zakwitła. Już myślałam, że nic z tego nie będzie i chciałam ją wykopywać Chyba się przestraszyła i proszę, pięknie. Ona ma czerwone pędy, jak liście opadną to zimą może robić za derenia
jolanka 20:45, 24 lip 2018

Kasya napisał(a)

Pamiętasz go u mnie ?

Oj, chyba mi pokazywałaś ale nie pamiętam w który miejscu rośnie/
Pokaż
jolanka 20:47, 24 lip 2018

Kindzia napisał(a)
Po tyłku dostaniesz, już niedługo, za kręcenie "nie mam jeszcze rabat, tylko pojedyncze rośliny pokazuję"...a tu co widzę??? Chyba, że to mnie się na oczy rzuciło...pięknie masz Jolcia!!!

Oj tam, oj tam, jedną mam prawie dokończoną to się chwalę
Kasya 20:54, 24 lip 2018

jolanka napisał(a)

Oj, chyba mi pokazywałaś ale nie pamiętam w który miejscu rośnie/
Pokaż

Proszę 4 rok
nie gubi igieł

jolanka 21:01, 24 lip 2018

A teraz będzie obiecana instrukcja robienia gabionowych walców

Kupowaliśmy siatkę metrowej szerokości, dosyć gęstą, ocynkowaną.
Moje gabioniki mają 50 cm wysokości, tak więc eM przeciął ją na polowę takimi cążkami do drutu. Na taki jak mój trzeba 1,5m długości. Czyli z 1,5 wyszło dwa.

Potrzebna jest jeszcze rura kanalizacyjna - 20 cm szerokości. Są w sklepach hydraulicznych albo w marketach budowlanych. Też są metrowe i też je cięliśmy na pół.

Tak wygląda siatka już połączona. Ona sama robi się w okrąg.

Tak trzeba połączyć siatkę. EM zaginał je cążkami.

Po ustawieniu na miejscu, wkładamy rurę - trzeba ją trochę "wkręcić" w podloże albo wcześniej na środku wykopać trochę aby weszła głębiej. Poziom rury jest trochę niżej nż siatka.

Trzeba teraz delikatnie ustawić siatkę w miarę poziomo, ja używałam poziomicy, i rękami delikatnie wcisnąć w ziemię. Nie trzeba mocno bo i tak kamienie zrobią swoje. Potem już tylko przyjemny trening zamiast siłowni: wkładanie kamieni

jolanka 21:04, 24 lip 2018

Kasya napisał(a)

Proszę 4 rok
nie gubi igieł

Dzięki Kasiu Już sobie przypomniałam tylko oczywiście nie pamiętałam, że to ten sam
Chyba go posadzę obok ambrowca pod lasem Jak myślisz?
Nie usuwaj zdjęć, dobrze?
Kasya 21:09, 24 lip 2018

jolanka napisał(a)

Dzięki Kasiu Już sobie przypomniałam tylko oczywiście nie pamiętałam, że to ten sam
Chyba go posadzę obok ambrowca pod lasem Jak myślisz?
Nie usuwaj zdjęć, dobrze?

A nie wolisz cos zimozielonego bardziej na srodku ? Szkielet ogrodu potrzebny
jolanka 21:22, 24 lip 2018

Kasya napisał(a)

A nie wolisz cos zimozielonego bardziej na srodku ? Szkielet ogrodu potrzebny

Jeszcze nie wiem Polatam z donicą to zobaczę. W te upały i tak nie będę sadziła tylko zadołuję z donicą do ziemi. On był w szkółce przesadzany do większej donicy miesiąc temu więc niech sobie tworzy nowe korzenie.
jolanka 21:28, 24 lip 2018

Pokażę moich skrzydlatych domowników ogrodowych.
Rudzik, młody kos

Drozdy szukają jedzenie. Larw i innego dziadostwa z trawnika im nie bronię ale dżdżownice to moglyby zostawić

Dzięcioł miał spotkanie z szybą. Poleżał trochę i poleciał