Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 21:18, 23 lip 2018

Gosiek33 napisał(a)
Czuję się oszołomiona - nic więcej nie wykrztuszę

Myślałam o gabionach ale w charakterze rabaty na rojniki

A co mialam zrobić z kamieniami? Jeszcze muszę podumać
jolanka 21:19, 23 lip 2018

Dubelek
To jeszcze napiszę, ze muszę coś wymyślić przed domem na tej małej skarpie. EM to by takie gabiony robił chętnie większe ale tego nie da sie potem ruszać i przestawiać wieç trzeba być pewnym na 100%
jolanka 21:36, 23 lip 2018

Zana napisał(a)

Kompletnie się na tym nie znam, ale zastanawiałam się czy nie wymieszać tego piachu z tzw. suchą zaprawą.

Jak robiliśmy stopnie schodowe i placyk w śmietniku to cement był kładziony. Sucha zaprawa to cement mieszany z piaskiem. Jak zmieszasz sama cement i piach to też zrobisz sobie suchą zaprawę Tylko poczytaj o proporcjach mieszania. eM mi tu mówi, ze jak się sypie suchą zaprawę to powinno się posypać po wierzchu cieniutko piaskiem aby zrobić taką izolację. Inaczej płyty będą zabrudzone stwardniałym cementem i trudne do ew poprawek.

Tylko Anula, może się mylę, ale jak folia to nie zaprawa cementowa. To tylko pod płyty, kostkę, krawężniki

Wystarczy wyrównać, ubić trochę, spryskać wodą, znowu wyrównać i już
jolanka 21:38, 23 lip 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jolu mówiłaś że właściwie to nie masz jeszcze rabat. Troszkę oszukałaś.
Śliczna ta hortensjowa

Tak do końca to żadna nie jest skończona. Muszę podokańczać bo pozaczynałam a końca nie widać
Dxięki
jolanka 21:45, 23 lip 2018

nicol21 napisał(a)
Jolanko witam się u Ciebie. Przyszłam bo gdzieś przeczytałam że masz jedną z większych kolekcji jeżówek... a że mi się podbają i chyba są na top'ie to okazało się że rzeczywiśćie masz je piękne i wiele odmian.a w dodatku nie tylko samymi jeżówkami ogród stoi bo i reszta piękna. Gabiony z ozdobami eM to ciekawa inicjatywa.

czasem zajrzę jeśli pozwolisz

Bardzo mi miło, ze zajrzałaś do mnie. Dziękuję za miłe słowa

Jeżówek mam sporo ale to na pewno nie jest jeszcze kolekcja
Jeśli masz ochotę, zajrzyj do Gosi - Gocha (Kolorowy ogród do kapitalnego remontu). Tam to dopiero są jeźówki Fantastyczne
Zapraszam częściej
jolanka 21:53, 23 lip 2018

Margarete napisał(a)
Uff ale się naczytałam, a jeszcze więcej naoglądałam.
Jak tu w skrócie skomentować tyle treści, tyle pięknych widoków...hmm..
Cudne ogrody odwiedziłyście -zazdroszczę bo i ludzie i miejsca ciekawe a choć niektóre z nich już widziałam to z chęcią odwiedziłabym raz jeszcze

Twoje dokonania na nowej rabacie to też ogrom prac i fajny efekt.
Poczekaj chwilkę jak wszystko ruszy z impetem i zarośnie kamienne walce.

Rozmaitosć i ilości jeżówek u ciebie też podziwiam. Kocham jeżówki miłością wielka choć one mnie nie zawsze, szczególnie te odmianowe czasem mnie zawodzą ale twoje są wspaniałe.

Buziaki!

Tak, zwiedziłyśmy fantastyczne ogrody. Ja bylam po raz pierwszy i bardzo się cieszę, ze mialam okazję poznać tylu cudownych ogrodomaniaków
Wróciłam z kopleksami i ... zabrałam się za robotę
Jeżówki na razie rosną dobrze ale wiem, ze fo różnie bywa, szczególnie z tymi odmianowymi. Jeśli przetrwają najbliższą zimę to spróbuję je rozmnożyc
Ścskam
jolanka 22:00, 23 lip 2018

Bogdzia napisał(a)
Musiałam sie troche cofnac by te gabiony zobaczyc. No cóz napisze jak Gosia , mówiłas ze Twój ogród nie nadaje sie do pokazywania ,to nie wiem czyj sie nadaje....

Ale miłe słowa Bożenko
Pojedyncze elementy na pewno mogę pokazywać ale chciałabym móc cieszyć się dokończonymi rabatami. Chciałabym do jesieni uporządkowač chociaż te porozpoczynane. Oj, przecież ja dopiero drugi rok robię więc i tak cieszę się bardzo z tego co zrobiłam.
Dzisiaj mój eM powiedział: wiesz, niektóre z roślin to MY () mamy już naprawdę piękne
No to się cieszę i pokazuję
tulucy 22:05, 23 lip 2018

Jak wczoraj miałam gości, to jeden z nich mi powiedział, że mam już urządzony, założony, gotowy ogród i teraz tylko już pewnie pielęgnacja... Hmmm. Dobrze, że koleżanka go z błędu wyprowadziła, że tu non stop doniczki latają
mrokasia 22:18, 23 lip 2018

jolanka napisał(a)

Pojedyncze elementy na pewno mogę pokazywać ale chciałabym móc cieszyć się dokończonymi rabatami. Chciałabym do jesieni uporządkowač chociaż te porozpoczynane. Oj, przecież ja dopiero drugi rok robię więc i tak cieszę się bardzo z tego co zrobiłam.

Jakbym o sobie czytała .
anabuko1 23:07, 23 lip 2018

jolanka napisał(a)
I widoki buszowe

Jolu, witaj!
przepiękne te widoczki hortensjowe
I jeówki mas piękne.A na ostatnim zdjęciu , o to jest a jeżówka ??