Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 11:41, 16 wrz 2016

tulucy napisał(a)
Jolu, mam jabłonki, morele, wiśnię i czereśnię - na nich sama z siebie mszyca nie siada, tylko przełaziła mi ze śliw - dlatego śliwy poszły out, jabłka mamy pyszne, niepryskane, czereśnie też i nierobaczywe z wiśniami gorzej, są lokatorzy czasem.Morele są świetne i też bezobsługowe. Plan mam, żeby dosadzić jeszcze jabłoni starych odmian (kosztela, krąselka). I karłowe albo kolumnowe csereśnie jeszcze. Na pewno nie chcę gruszy, bo na rdzę nie ma sposobu poza chemią.
Mam też borówki amerykańskie, porzeczki, maliny, aronię i agrest - i tego też n iczym nie pryskam i nic tego nie bierze.
Najwięcej pracy jest przy przycinaniu zimowym i letnim, i jesienią przy grabieniu liści.

W takim razie pomyślę nad wiśnią, jakąś jabloneczką, morelą - trochę boje się kędzierzawości
Nie wiedziałam, że sa karlowe czeresnie ale u mnie jest tyle ptaków,ze chyba starczyło by tylko dla nich

Borówki mam juś 3, tylko je zaniedbałam w tym roku
Chcę maliny na pewno, myślałam też o jagodzie kamczackiej - mialam ją kiedyś w poprzednim ogrodzie Pyszna jest
Dzięki Łucja, u Ciebie to juz taki maly sad się zrobił
jolanka 11:43, 16 wrz 2016

Kasia_CS napisał(a)
Jola, czy Twoja new dawn wypuszcza grube dlugie baty? Bo moja jakies takie potwory wywalila, ze nie wiem czy to nie dzikie (a ze ja wszedzie dzikusy widze, to juz sie boje wycinac, bo moze dobre )

Kasia, moja New Dawn na razie nie jest zbyt wysoka Dzikie odrosty to maja takie małe listki, poza tym musisz sprawdzić, gdzie wyrastają, jeśli ponizej szczepienia to dziczki - wtedy wyrwij, jesli powyżej, jest OK
jolanka 11:46, 16 wrz 2016

LyraBea napisał(a)
No i wykopałam róże z działki Mamy, ale one są bardzo stare. Mają pień u nasady grubości nadgarstka. Jeszcze ich nawet nie zadołowałam u siebie. Nie wiem, co z nimi począć Jolanko, jak myślisz, takie róże się jakoś "odmładza"?

Róże mogę żyć baaaardzo dlugo, oczywiście, że można je "odmladzać" po prostu sie wiosną przycina i już Z tego pnia na pewno wypuszczaja pędy. Jeśli chcesz zrobić sobie sadzonki, to też możesz ale nie teraz, w czerwcu-lipcu
jolanka 11:48, 16 wrz 2016

MirellaB napisał(a)
Mam taką fioletową różę, albo bardzo podobną. Kupowałam jako nn. Wolno rośnie, ale kwiatem i zapachem zachwyca

Mirelko, uwielbiam fioletowy kolor Gdybym mogła to wszystko w ogrodzie byloby fioletowe tylko smutno by trochę bylo
jolanka 11:48, 16 wrz 2016

katel napisał(a)
No to się w cebulki obkupiłaś, miło będzie wiosną popatrzeć

Kasia, zobaczysz wiosenne zdjcia na O. U wszystkich to samo
jolanka 11:52, 16 wrz 2016

Bogdzia napisał(a)

Mam takie

No to sekator będzie miał pracę Takiej wysokiej nie chcę w tym miejscu Dzięki Bogdziu, opisy róż to chyba robią w szkółkach zanim one urosną, Mainzer F. miała być miższa
jolanka 11:57, 16 wrz 2016

Makao_J napisał(a)
40 róż? Niby nie dużo na tak spory ogród ale cyfra sama w sobie robi już wrażenie. Tak się tylko wydaje ale ja zaczęłam sadzić róże od dwóch sezonów i też już ma prawie 20. I jeszcze zmieści się drugie tyle.

Tulipanowe zakupy widzę udane. Zaczyna się cebulowanie jak nic Moje też czekają już na wsadzenie.

Zauważyłam też jeszcze zakup miłorzębów. Piszesz że to ostatnie zakupy? Czemu? Przecież jeszcze spokojnie można sadzić rośliny. Ja byłam w sobotę w Pęchcinie. Odbiłam sobie za brak zakupów na targach. Kupiłam tą rutewkę i wieeeele innych roślin. Czekają na sadzenie. Jadę jeszcze raz w tym tygodniu po bukszpany bo mają śliczne spore sadzonki na kule po 8 zł. Dwa sezony i będę mieć kule średnicy 30 cm.

Minevrą to od Ciebie się zaraziłam i nie żałuję. Baaardzo mi się podoba. Zresztą ta Lavender też.

Ania, 40 róż to mnie samą zaskoczyło, przecież ja tylko od czasu do czasu coś kupilam Muszę już spasować i zadbać o te, które mam
Na razie nie sadze jeszcze cebul, za gorąco jeszcze

Aniu, napisałam ostatnie, to znaczy dzień wcześniej kupione, jeszcze będą przyjeżdżać świerki, tuje i choiny ale pod koniec września
Fajnie, że masz blisko Pęchcin - podobalo mi sie tam, co prawda nie powinnam narzekać, bo w naszej okolicy jest dużo szkółek Niestety
Bukszpany chyba będę dokupować ale dopiero na wiosną. Te twoje to cena swietna

Minerwa?
jolanka 12:00, 16 wrz 2016

inka74 napisał(a)
Mam White New Dawn. Ta mniejsza podobno rośnie do 3 metrów. I ładnie pachnie. Na stoisku clematisów z białą były zrobione 2 kompozycje z powojnikami. Moja dostała Arabellę. Teraz już przekwitła. Zostawiasz na swojej owoce teraz już na zimę? Ładnie wyglądają takie czerwieniejące kulki. Jak oberwę martwię się, że pobudzę ją do kwitnienia a to już trochę późno...

Na razie moja New Dawn nie jest duża, ale wypuszcza dużo malych pędów - będzie trzeba na pewno troche powycinać, ale poczekam do wiosny, zobaczę, czy nie przemarznie Ja dałam na razie powojnik Emilia Plater do towarzystwa. Ponieważ róża jest u mnie pierwszy rok, to nic nie będę jej obrywać Niech rośnie jak chce - w przyszłam roku zobaczę co pokaże Poza tym ptakom też się coś należy
jolanka 12:01, 16 wrz 2016

AgataP napisał(a)

Luśka, normalnie padam ile Ty masz wszystkiego.
Ja nie wiem jak TY to ogarniasz, masz chyba na etacie jakiegoś ogrodnika

Agatko, zaprosimy Łucję do roboty u nas - ona ogarnia wszystko
jolanka 12:03, 16 wrz 2016

AgataP napisał(a)

Śliczna jest, mam 3 szt ale wciąż tkwią w donicach i czekają na swoje miejsce, może w przyszłym roku? Tak im powiem, bo jeszcze zmarzną zimą na złość

Ja też trzymam jeszcze 3 róże w donicach i chyba je w nich zadołuję bo boje się, że przemarzną. Będę grabić świerkowe gałęzie chyba po calym lesie