Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 21:35, 22 paź 2017

tulucy napisał(a)
No ale sierpem to trza w kucki... A szpadlem niekoniecznie ciut wygodniej chyba

Szpadlem to gory i doliny się robią i tez schylac się trzeba.
A tnie się najpierw z góry szpadlem, wtedy kręgosłup prosto a później na kolanach na takich podporkach gabkowych odcina sie darń od ziemi -tez wygodnie
Sama byłam zdziwiona jak szybko mu to szło i jak fajnie. Odcięta darń można extra przeszczepiac w inne miejsce, jest od dołu równa jak z rolki
tulucy 21:37, 22 paź 2017

Heh to u mnie w miarę równe placki są, też sztukuję, jak gdzieś braki mam. Wprawę mam w szpadlu
jolanka 21:42, 22 paź 2017

tulucy napisał(a)
Drzewiej to się w "gie-esie" kupowało.

Haha, chyba tak. Ale takie zakrzywione male niby kosy z krótkim trzonkiem to są w marketach, producent na G.

Chodzi o to aby dobrze, wygodnie podcinac od dolu dużą plaszczyzna. Musi być zakrzywione, probowalam dużym nożem ale masakra, za ciężko i nóż schodził nierówno .
jolanka 21:44, 22 paź 2017

tulucy napisał(a)
Heh to u mnie w miarę równe placki są, też sztukuję, jak gdzieś braki mam. Wprawę mam w szpadlu

No to mistrzunio jesteś, dla mnie za ciężko szpadlem
Anusia 21:52, 22 paź 2017

Pochmurno i deszczowo i u nas na Żuławach. Dokopałam się do jesiennych fotek. Pięknie u Ciebie. Podoba mi się bardzo tulipanowiec. Mój sąsiad też ma siedmioletniego i powiem szczerze, że to duże drzewo wyrośnie. U mnie za mało miejsca a szkoda bo bardzo lubię jego przebarwiające się liście. Napawam się widokiem u Ciebie i każdego dnia jak patrzę z okna mojej kuchni na ogród sąsiada.
Anabell 22:12, 22 paź 2017

Jolu- ja wyznaczam linie szpadelkiem do kancików, szpadlem z góry odcinam kawałki szerokości szpadla /na ok 50 cm długości.
Potnę kilka kawałków, potem mam motykę na długim kiju, grackę szeroką na 15 cm z długimi pazurkami i podrywam darń.
Odchodzi równo długie pasy.
w sierpniu reperowałam tymi kawałkami trawnik, już ładnie się zrosło i nie widać nierówności.
Szpadlem trzeba mieć dużo siły a sierpem tak samo, bark by mi wysiadł.

Ja mam jeszcze dużo do ściągania i nie wiem czy dam radę bo ciągnie się zaziębienie.
a miałam sadzić cebulowe w tym miejscu.
JoannA 22:17, 22 paź 2017

Haniu
To mamy tę samą metodę na zdzieranie darni, tylko moje pazurki na krótkim kiju więc musze się schylać. Ja dodatkowo wytrzepuję ziemię z takiego zerwanego kawałka, a darń ląduje w kompostowniku.
Gosiek33 07:34, 23 paź 2017

jolanka napisał(a)
Pogoda dzisiaj zupełnie nie ogrodowa Mokro, buro i ponuro.
eM zdążył w cieple dni skosic trawnik i powycinac mi troche darni na rabacie pod lasem. Jeszcze trochę zostało ale juz niewiele. Może uda się jeszcze dokończyć.
Nie zgadniecie czym wycina darń . Sierpem Takim prawdziwym jak to drzewiej bywało. Szybciutko, równiutko.
Płaty darni układany na kolejnym wydzieranym spod lasu kawałku rabaty. Do wiosny trochę się rozłoży to będę mogła to przekopac pod kolejna rabatę.

Nie wpadłabym na to, muszę naostrzyć mojego
Kawa 09:00, 24 paź 2017

Jolu
grujecznik i tulipanowiec śliczne
pięknie się przebarwiają
macham
Kindzia 09:18, 24 paź 2017

Nie, nie mam ambrowca Nie przewiduję już drzew, nie mam gdzie...może jak mi świerk srebrny urośnie za bardzo i zetnę na choinkę bożonarodzeniową, to mi się miejsce na kolumnowego ambrowca zrobi...ale to jeszcze...świerka tnę ostro co roku. Kompaktowy i gęsty jest, wiosną znowu strzyżenie będzie