Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród - Brzóstowa

Ogród - Brzóstowa

OlgaKol 15:06, 04 wrz 2016

majkamaj napisał(a)

Olga, pięknie u Ciebie. Lubię tu zaglądać.
Dziś zauważyłam iglaka, którego nazwy nie znam. Wczoraj widziałam go na Zieleń to życie. Powiedz, proszę, co to jest?

To jest sośnica japońska
Dzięki i pozdrawiam
majkamaj 15:34, 04 wrz 2016

Dziękuję.
inka74 19:40, 04 wrz 2016

A masz pewność, że obornik przekompostowany? Jak nie wiesz w 100% ile czasu leżał to bym z nim poczekała do wiosny. Jak za świeży zamiast roślinom pomóc zaszkodzi. Na marginesie myślałam że daje się go na wiosnę, teraz na jesieni tylko w czystą glebę bez roślinek i że się czeka z sianiem/ sadzeniem do wiosny. Ale może mi się pokręciło. Zapytaj Toszki, ona na g...nie to chyba doktorat robi będzie wiedzieć co i kiedy.
OlgaKol 20:11, 05 wrz 2016

inka74 napisał(a)
A masz pewność, że obornik przekompostowany? Jak nie wiesz w 100% ile czasu leżał to bym z nim poczekała do wiosny. Jak za świeży zamiast roślinom pomóc zaszkodzi. Na marginesie myślałam że daje się go na wiosnę, teraz na jesieni tylko w czystą glebę bez roślinek i że się czeka z sianiem/ sadzeniem do wiosny. Ale może mi się pokręciło. Zapytaj Toszki, ona na g...nie to chyba doktorat robi będzie wiedzieć co i kiedy.

Podobno na ciężkie gliniaste gleby (jak u mnie) daje się na jesieni - nie później niż do końca listopada. Na przelomie października i listopada dam pod róże, magnolie i rododendrony - reszta poczeka do w wiosny.

Dziś wreszcie deszcz
Mentha 21:43, 10 wrz 2016

Masz przecudowny ogród, staranny i zadbany. Widać, że to Twoje oczko w głowie. A kolekcja drzew przepiękna, sama chciałabym taką mieć, tylko miejsca brak Będę zaglądać, żałuję że tak późno odkryłam Twój ogród, mnóstwo w nim inspiracji Urozmaicona roślinność, każda inna a wszystkie do siebie pasują
OlgaKol 22:40, 10 wrz 2016

Mentha napisał(a)
Masz przecudowny ogród, staranny i zadbany. Widać, że to Twoje oczko w głowie. A kolekcja drzew przepiękna, sama chciałabym taką mieć, tylko miejsca brak Będę zaglądać, żałuję że tak późno odkryłam Twój ogród, mnóstwo w nim inspiracji Urozmaicona roślinność, każda inna a wszystkie do siebie pasują

Dziękuję za tak miłą ocenę zaglądaj zawsze kiedy chcesz

Podoba mi się zbyt wiele roślin, dlatego taki misz masz, ale staram sie to jakoś komponować, żeby się nie gryzło

Pozdrawiam
inka74 23:37, 10 wrz 2016

OlgaKol napisał(a)
Trzykrotkę polecam - kwitnie całe lato i jest bezproblemowa

Olga co robisz, żeby trzykrotka ci się nie pokładała? Ja z moją nie mogę sobie poradzić. Cała leży. Na razie została wykopsana do doniczek ale zastanawiam się, czy jej nie oddać. Wyrosła mega duża.

Pokaż proszę swoją Gienie a głównie pączek. U Ewy kwitła w sierpniu, co prawda jeden kwiatek ale za to jaki!!!
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4855-do-raju-daleko-u-ewy?page=756#post_1
OlgaKol 08:17, 11 wrz 2016

inka74 napisał(a)

Olga co robisz, żeby trzykrotka ci się nie pokładała? Ja z moją nie mogę sobie poradzić. Cała leży. Na razie została wykopsana do doniczek ale zastanawiam się, czy jej nie oddać. Wyrosła mega duża.

Pokaż proszę swoją Gienie a głównie pączek. U Ewy kwitła w sierpniu, co prawda jeden kwiatek ale za to jaki!!!
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4855-do-raju-daleko-u-ewy?page=756#post_1

Nic z nią nie robię, ale już przekwita. Może spróbuj ją od spodu podwiązać?

Fotki sprzed chwili

Moja Gienia i jej pączek

Jeszcze zakwitła krzewuszka

Mentha 10:24, 11 wrz 2016

OlgaKol napisał(a)

Dziękuję za tak miłą ocenę zaglądaj zawsze kiedy chcesz

Podoba mi się zbyt wiele roślin, dlatego taki misz masz, ale staram sie to jakoś komponować, żeby się nie gryzło

Pozdrawiam

Mam tą samą "chorobę" Za dużo roślin chce mieć w swoim ogrodzie. Ale czy to coś złego. Jedni preferują styl Danusi czyli wiele powtórzeń jednego gatunku a ja wolę taki misz masz Zawsze mi mało
omelka1 14:37, 11 wrz 2016

Witam.Przyszłam od Iwony z Przerwy na kawę gdzie pisałyście o Vertigo.Przeglądając twój wątek doczytałam że bywasz na giełdzie w Częstochowie.Wiosną kupowałam sadzonkę po 10zł.

Ogród oczywiście piękny.Dużo ciekawych roślin pięknie skomponowanych.