Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Juzia 12:59, 06 mar 2012

justi napisał(a)
No ciekawy widoczek...
Może szybciej wybudują u nas farmy wiatrowe niż autostrady

Raczej na pewno szybciej, bo rząd boi się kar unijnych
Juzia 13:00, 06 mar 2012

Ana daj znać jak już będą działać
Pszczelarnia 13:12, 06 mar 2012

ana_art napisał(a)
dzisiejszy widok z mojego okna przez noc urosły skrzydła , jestem ciekawa ile ich jeszcze powstanie? ten na zdjęciu będzie najbliżej mnie ok 800-1000m widziałam dalej nastepną konstrukcje

Ana, współczuję Ci. Dlaczego ludziom takie coś pod oknami chcą stawiać i mówią, że 1000 m to bezpieczna odległość? Bzdury.

A w kwestii kar unijnych: kary są za niepozyskiwanie energii ze źródeł odnawialnych (ale Europa powoli przytomnieje w tej kwestii, bo ekonomiczny bilans ochrony środowiska nie wychodzi tak dobrze) ale nikt nie mówił, że to musi być technologia wiatrowa.

Ja na zachodzie jakoś nie widziałam, żeby to były atrakcje dla miejscowych. Raczej ogromne zeszpecenie krajobrazu i spadek wartości nieruchomości.
Przepraszam za obszerną dygresję ale jest to temat, na którym zjadłam zęby swego czasu.
ana_art 14:07, 06 mar 2012

wiecie, ja dowiedziałam się o tych wiatrakach jak praktycznie pierwszy był postawiony w połowie... co do atrakcji turystycznej to póki co jest ogromne zaiteresowanie, nikt w najblizszej okolicy nie mówi o niczym innym. Wiatraki stoją w polu opodal mojej wsi i widzę że droga przejeżdzawięcej samochodów niz zwykle, ludzie się zatrzymyuja i patrzą... narazie nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce... zobaczymy. Mój M mówi że w Niemczech to częsty widok...
ana_art 14:09, 06 mar 2012

mam to szczęście że wiatrak jest za dużymi drzewami-topolami i jak tylko pojawią się liście to nie będzie go specjalnie widać gorzej by bylo gdybym mieszkała po drugiej stronie wsi gdzie widok jest na te pola właśnie...
ana_art 14:10, 06 mar 2012

Joanka dziękuje i oczywiście zaprawszam, czym więcej ludzi podgląda tym większa motywacja
justi 14:13, 06 mar 2012

Tak w Niemczech jest ich dużo, ale czy taki wiatrak może być atrakcją turystyczną - wg mnie w ogóle. To tylko ciekawość: co, jak po co i dlaczego?
Pszczelarnia 14:16, 06 mar 2012

ana_art napisał(a)
Mój M mówi że w Niemczech to częsty widok...

Przy autostradach, owszem. Na północy Niemiec przy tysiącach hektarów monokultur ornych. Ale w Bawarii jakoś nie ma wiatraków. Ania, wybacz, powinnam się nie wypowiadać publicznie. Bo jestem wywrotowiec.

Juzia 14:19, 06 mar 2012

No ja tam wole wiatraki niż "atomówki"
zbigniew_gazda 14:32, 06 mar 2012

Popieram Ewę co do wiatraków. W promieniu 500 m od wiatraka nie ma mowy o zezwoleniu na inne budownictwo. Sprawy zdrowotne to następny temat.