Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

jalos 12:14, 14 mar 2015

ana_art napisał(a)

tak to jest to samo miejsce 2011 i 2014 tujki były bardzo mizerne, ale że to był prezent to daliśmy im szanse, a one teraz się odwdzięczają miały gdzieś około 60cm wysokości teraz myślę, że 2,3-2,5m. Nie wiem nie robię chyba niczego nadzwyczajnego. Dostawały 2 razy w roku nawóz dla iglaków, czasami liznę je dolistnie jakimś nawozem do rozpuszczania i woda. Był czas, że lałam na nie wodę z węża jak głupia

Anetko - po 3 latach 2,3-2,5 m ???????
Niesamowite! Rzeczywiście na pierwszym zdjęciu to takie chude maleństwa były.

Moje tuje gdyby rosły w takim tempie to byłaby nadzieja, że zasłonią sąsiednie szeregowce.
A tniesz te tuje czy rosną sobie bez ingerencji nożyc?

Naprawdę jestem pod wrażeniem ich przyrostu w tak krótkim czasie.
Elizabeth 13:26, 14 mar 2015

ana_art napisał(a)

oczywiście, że Pamiętam. Vanilki i Pinki u nas w Łomży Limelight u Szmitów

elaela 13:32, 14 mar 2015

ana_art napisał(a)

oczywiście, że Pamiętam. Vanilki i Pinki u nas w Łomży Limelight u Szmitów

Bardzo Ci dziekuję, a możesz mi powiedzieć w którym miejscu w Łomży? Zajadę jak będę jechała do teściów
Madzenka 13:37, 14 mar 2015

Ana a moje Red Barony takie wielkkie nie sa, ale uwielbiam tę trawę. W tym roku troszkę się rozprzestrzeni
ana_art 17:37, 14 mar 2015

jalos napisał(a)

Anetko - po 3 latach 2,3-2,5 m ???????
Niesamowite! Rzeczywiście na pierwszym zdjęciu to takie chude maleństwa były.

Moje tuje gdyby rosły w takim tempie to byłaby nadzieja, że zasłonią sąsiednie szeregowce.
A tniesz te tuje czy rosną sobie bez ingerencji nożyc?

Naprawdę jestem pod wrażeniem ich przyrostu w tak krótkim czasie.
specjalnie dzisiaj się do nich przymierzyłam, nie mają 2,5m ale 2,3 na pewno. Na pierwszej stronie mojego wątku są zdjęcia z 2011 pokazujące tę stronę ogrodu Nie będę ukrywała, cieszy mnie fakt, że poszły tak ładnie bo dom sąsiadów jest bardzo blisko, tak mamy oderobinę prywatności. Cieliśmy je 2 razy, pierwszy raz w 2013, drugi 2014, tzn przycinaliśmy czubki
jeszcze fotki porównawcze
2011

2014

2011

2014
ana_art 17:43, 14 mar 2015

elaela napisał(a)

Bardzo Ci dziekuję, a możesz mi powiedzieć w którym miejscu w Łomży? Zajadę jak będę jechała do teściów

skąd jesteś?
Prawda jest taka, ze nie ma w Łomzy takiego wyboru jak U Zielonej Marty koło Poznania. Z roślinami trzeba trafić, nie ma tak, że chcesz coś zajeżdżasz i masz niestety... Jednak według mnie największy wybór roślin jest w Konarzycach, w samej Łomży czasami można hortensje znaleźć na ul. Nowogrodzkiej taki mały ogrodniczy na rogu, można też podjechać do szkółki w Rogienicach i to tyle z tego co mogę polecić. Póki co wszystkie ogrodnicze u nas jeszcze drzemią
ana_art 17:44, 14 mar 2015

Madzenka napisał(a)
Ana a moje Red Barony takie wielkkie nie sa, ale uwielbiam tę trawę. W tym roku troszkę się rozprzestrzeni
mam wrażenie, że te najstarsze są takie wysokie, te młodszę pędy są niższe, dzięki temu jest ten efekt płonących jęzorów
jalos 17:59, 14 mar 2015

ana_art napisał(a)
specjalnie dzisiaj się do nich przymierzyłam, nie mają 2,5m ale 2,3 na pewno. Na pierwszej stronie mojego wątku są zdjęcia z 2011 pokazujące tę stronę ogrodu Nie będę ukrywała, cieszy mnie fakt, że poszły tak ładnie bo dom sąsiadów jest bardzo blisko, tak mamy oderobinę prywatności. Cieliśmy je 2 razy, pierwszy raz w 2013, drugi 2014, tzn przycinaliśmy czubki
jeszcze fotki porównawcze
2011

2014

Anetko, szczęka mi opadła..... dosłownie.....
Moje tuje sadzone były w październiku 2013, w zeszłym roku widać było, że się ładnie przyjęły z zaczęły rosnąć. Teraz już też widzę, że mają wiosenne przyrosty, ale powiem szczerze, że nie wiem kiedy powinno się je ciąć - już teraz po 1,5 roku od posadzenia czy jeszcze nie? niektóre moje tuje mają po kilka przewodników, a niektóre tak jakby miały tylko jeden główny pęd. Nie umiem sobie wyobrazić co by się stało, gdybym taki stoże wzrostu przycięła.
ana_art 18:07, 14 mar 2015

jalos napisał(a)

Anetko, szczęka mi opadła..... dosłownie.....
Moje tuje sadzone były w październiku 2013, w zeszłym roku widać było, że się ładnie przyjęły z zaczęły rosnąć. Teraz już też widzę, że mają wiosenne przyrosty, ale powiem szczerze, że nie wiem kiedy powinno się je ciąć - już teraz po 1,5 roku od posadzenia czy jeszcze nie? niektóre moje tuje mają po kilka przewodników, a niektóre tak jakby miały tylko jeden główny pęd. Nie umiem sobie wyobrazić co by się stało, gdybym taki stoże wzrostu przycięła.
pierwszy raz ciełam na równi z siatką , takimi nożycami do cięcia żywopłotów, jechałam na równo, drugim razem zrobiliśmy miarę z kija, przykładaliśmy do każdej tuki i ciach ją od góry na wysokości wymierzonej.
Kuba 19:06, 14 mar 2015

Nie umiem sobie wyobrazić co by się stało, gdybym taki stoże wzrostu przycięła.

ojej, a u mnie chyba to się stało- jedna tuja sprawia wrażenie jakby jej się czubek ugiął i zaokrąglił i widać że żyje ale jest wyrażnie niższa od pozostałych- czy to to?