Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Danucha 21:17, 15 mar 2015

Ana masz piękny ogród. Przeczytałam wątek i powiem tak, masz wszystko co potrzebne do stworzenia swojego raju na ziemi, myślę o pracowitości, konsekwencji i przede wszystkim artystycznej duszy. Gratuluję i podziwiam. A... i jeszcze Ci powiem, że nie sposób czegoś nie zgapić. Od jutra kolejna rewolucja w moim ogrodzie, tym razem po lekturze ogrodowiska.
Ps. Dzieciaki słodziaki
Dorotka 21:20, 15 mar 2015

Ana poradź bo nikt nie umie powiedzieć albo nikto odpowiedni nie jest na forum
- w tamty roku latem sadziłam lawendę, ona sobie rosła, przez zimę nic z nią nie robiłam, nie przycinałam bo tak mi tu poradzono. Aktualnie na rabacie mam wyschnięte, brązowo-zielone badyle. Nie wiem czy przetrwały zmię, jak to sprawdzić - pytam bo w przyszłym tygodniu mam zamiar robic pożądek na tej rabacie i nie wiem co z tą lawenda zrobić.
I kolejny problem: czy ja teraz przyciąć?? A jeśli tak to o ile??
Bardzo serdecznie prosze o porade.
ana_art 21:43, 15 mar 2015

Dorotka napisał(a)
Ana poradź bo nikt nie umie powiedzieć albo nikto odpowiedni nie jest na forum
- w tamty roku latem sadziłam lawendę, ona sobie rosła, przez zimę nic z nią nie robiłam, nie przycinałam bo tak mi tu poradzono. Aktualnie na rabacie mam wyschnięte, brązowo-zielone badyle. Nie wiem czy przetrwały zmię, jak to sprawdzić - pytam bo w przyszłym tygodniu mam zamiar robic pożądek na tej rabacie i nie wiem co z tą lawenda zrobić.
I kolejny problem: czy ja teraz przyciąć?? A jeśli tak to o ile??
Bardzo serdecznie prosze o porade.

Moja droga lawenda tak ma, głowa do góry!!!!
po zimie trzeba ją przyciąć, ale według nie jeszcze odrobinę za wcześnie na cięcie, trzeba poczekać. Ścinasz na półokrągło gdzieś tak z 10-12 cm nad ziemią. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam tutaj fotka z ubiegłego roku z 6.04, niestety nie mam bardziej 'widocznego' zdjęcia
ana_art 21:46, 15 mar 2015

Danucha napisał(a)
Ana masz piękny ogród. Przeczytałam wątek i powiem tak, masz wszystko co potrzebne do stworzenia swojego raju na ziemi, myślę o pracowitości, konsekwencji i przede wszystkim artystycznej duszy. Gratuluję i podziwiam. A... i jeszcze Ci powiem, że nie sposób czegoś nie zgapić. Od jutra kolejna rewolucja w moim ogrodzie, tym razem po lekturze ogrodowiska.
Ps. Dzieciaki słodziaki

cześć kochana , miłe słowa piszesz pod moim adresem. Kopiuj do woli jeśli coś wpadło Ci w oko.
Dorotka 21:55, 15 mar 2015

ana_art napisał(a)

po zimie trzeba ją przyciąć, ale według nie jeszcze odrobinę za wcześnie na cięcie, trzeba poczekać. Ścinasz na półokrągło gdzieś tak z 10-12 cm nad ziemią. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam tutaj fotka z ubiegłego roku z 6.04, niestety nie mam bardziej 'widocznego' zdjęcia

Super wszystko wytłumaczyłaś. Dzięki Ana!!!!
Malgosik 22:26, 15 mar 2015

ana_art napisał(a)

ło matulu, lawenda naprawdę tak łysieje po zimie?
moja zakrzaczona, zielonkawa, częściowo zeschnięta
myślałam żeby te żywsze listki zostawić
ogałacasz gałązki czy same się tak ogałacają
olga_ 22:31, 15 mar 2015

Ja już ciachnęłam swoje 50 krzaczków lawendy, Ana myślisz że to rzeczywiście zbyt wcześnie? Jeżeli będziesz miała chwilkę i ochotę to zajrzyj do mnie i doradz w sprawie obsadzenia pod tarasem. pozdrawiam!
ana_art 22:55, 15 mar 2015

wiecie ja tak mówię że za wcześnie bo może się trochę usprawiedliwiam bo zimno u mnie. Teoretycznie lawendę i róże należy ciąć gdy kwitną forsycje. Powiem jednak, ze ostatnio przeglądałam rabatę i widzę na niektórych krzewach takie młodziutkie listeczki.
Weźcie pod uwagę, że ja mieszkam w zimnym regionie
Lawendy sa różne, niektóre wyglądają ładnie, moje to takie uschnięte krzaczory po zimie, po ścięciu wyglądają jak na tym zdjęciu powyżej.
waldek727 23:00, 15 mar 2015

Danucha napisał(a)
Ana masz piękny ogród. Przeczytałam wątek i powiem tak, masz wszystko co potrzebne do stworzenia swojego raju na ziemi, myślę o pracowitości, konsekwencji i przede wszystkim artystycznej duszy. Gratuluję i podziwiam.

I jeszcze to, co dodaje blasku Waszym ogrodom.
Urodę, wdzięk i subtelność.
Karol99 23:04, 15 mar 2015

Moja jest zupełnie inna, wszystkie listki trzyma i nie jest sucha. Są jakieś odmiany czy jak?