Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Zielona 08:05, 16 mar 2015

waldek727 napisał(a)
A na ten przykład takie klimaty?
https://youtu.be/aLR_bSzPTiY

To gitarzysta, którego koncertów nie opuszcza mój Mąż
ana_art 08:46, 16 mar 2015

Dziwna ta wiosna... Na rabacie, gdzie pierwsze kwitną krokusy zakwitły pierwsze irysy
Mala_Mi 10:32, 16 mar 2015

ana_art napisał(a)
wiecie ja tak mówię że za wcześnie bo może się trochę usprawiedliwiam bo zimno u mnie. Teoretycznie lawendę i róże należy ciąć gdy kwitną forsycje. Powiem jednak, ze ostatnio przeglądałam rabatę i widzę na niektórych krzewach takie młodziutkie listeczki.
Weźcie pod uwagę, że ja mieszkam w zimnym regionie
Lawendy sa różne, niektóre wyglądają ładnie, moje to takie uschnięte krzaczory po zimie, po ścięciu wyglądają jak na tym zdjęciu powyżej.

Aneta.. moje lawendy też są łyse po zimie, a miałam ileś odmian. Wyjątek stanowi jedna odmiana i to tylko po takich zimach jak dwie ostatnie.... jednak trudno nazwać, że to są liście nadające się do zostawienia. U mnie wiosna szybciej niż u Ciebie o 2 tygodnie, ale zima potrafi być mroźna i temperatury jak Twoje.. ... lawenda u nas nie ma szans być zimozielona .... Dlatego lubię ją jak kwitnie, ale fanką jej nie jestem, bo te suche badyle do maja lub dłużej mnie denerwują.
ana_art 10:45, 16 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Aneta.. moje lawendy też są łyse po zimie, a miałam ileś odmian. Wyjątek stanowi jedna odmiana i to tylko po takich zimach jak dwie ostatnie.... jednak trudno nazwać, że to są liście nadające się do zostawienia. U mnie wiosna szybciej niż u Ciebie o 2 tygodnie, ale zima potrafi być mroźna i temperatury jak Twoje.. ... lawenda u nas nie ma szans być zimozielona .... Dlatego lubię ją jak kwitnie, ale fanką jej nie jestem, bo te suche badyle do maja lub dłużej mnie denerwują.
O WIDZISZ TEŻ TAK MAM
nawet dumałam czy mi się podoba przez pół roku taka sucha
Malgosik 11:19, 16 mar 2015

czyli rozumiem, że wygląd zimowy lawendy zależy od odmiany
ana_art 12:22, 16 mar 2015

Malgosik napisał(a)
czyli rozumiem, że wygląd zimowy lawendy zależy od odmiany
albo od regionu w którym rośnie
magnolia 12:36, 16 mar 2015

lawenda bardzo chętnie puszcza z paków śpiącyh, więc jak jest sucha to warto ją zostawić, powinna ruszyc od korzenia albo na pędach.
Ale jak juz taka jak Ani, to można przycinać.
Moja lawenda jest ładna nawet teraz, ale to dlatego że mam mieszańca i zimy tez były łagodne. Na miejsca eksponowane cały rok polecam ją( kwitnie ciut ładniej ta Wasza ale mieszaniec nie straszy).
Wrzucę fotęz zeszłej zimy na dowód, z tego miesiąca, tylko wieczorem zdjęcie robione, więc 'kosmiczne'ale widać lawendę- Anka napisz jesli mam usunąć

ana_art 12:46, 16 mar 2015

magnolia napisał(a)
lawenda bardzo chętnie puszcza z paków śpiącyh, więc jak jest sucha to warto ją zostawić, powinna ruszyc od korzenia albo na pędach.
Ale jak juz taka jak Ani, to można przycinać.
Moja lawenda jest ładna nawet teraz, ale to dlatego że mam mieszańca i zimy tez były łagodne. Na miejsca eksponowane cały rok polecam ją( kwitnie ciut ładniej ta Wasza ale mieszaniec nie straszy).
Wrzucę fotęz zeszłej zimy na dowód, z tego miesiąca, tylko wieczorem zdjęcie robione, więc 'kosmiczne'ale widać lawendę- Anka napisz jesli mam usunąć

Oooo i macie odpowiedz specjalisty!!!! Foty nie usuwaj
ana_art 12:54, 16 mar 2015

A napisz jaka to odmiana
Zielona 12:55, 16 mar 2015

No to dla porównania wrzucę i moją. Zdjęcie zrobione minutę temu
Mam odmianę hidcote. Ma 5 lat i wygląda tak:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies