Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 09:42, 17 mar 2015

rozark napisał(a)

Hmm, przepraszam ale jakie 2 szkoły?

Mam lawendę ( nie wiem jaką odmianę) 5 rok. I z mojego doświadczenia wynika, że:
1) lawenda nie cięta od małego w starszym wieku się rozkłada i widać łysy środek, dlatego liczę się z tym że swoją będę musiała wymienić niedługo. Cięłam ją bardzo słabo bo był brak wiedzy, doświadczenia i krzaczków było szkoda bo były małe.
2) lawendę można przycinać na pędach max 2 letnich
3) pędy starsze nie odbiją

Zrobię zdjęcia to wstawię wieczorkiem.
W zeszłym roku przycięłam mocniej w niektórych miejscach i nie odbiło.

Wszak każdy może zrobić test i obciąć bardzo krótko 1 krzaczek i będzie wiadomo.

A tak wygląda moja lawenda przed cięciem i po wczorajszych ostrzyżynach

Hmmm nie znam się pisze wyraźnie, że ja tak robie co nie znaczy ze ktoś musi robić tak samo... Lawendę mam od trzech lat, za sprawą Alinki tnę niziutko bo ona tak robi od lat... Wiadomo że lawenda wieczna nie jest
polinka 09:44, 17 mar 2015

Irenka też od lat tnie bardzo nisko swoją lawendę i jak wiemy ma piękną.

Moja również co roku nizutko przycinana.
magnolia 09:45, 17 mar 2015

generalnie lawenda dosyć szybko się starzeje. Świetnie rusza z paków śpiących, ale im starsze pędy tym gorzej u nich z regeneracją. Dlatego cięcie niestarych to dobry ruch, u starych może być różnie, a nawet całkiem niedobrze. Stare to juz kilkuletnie.
Cięcie co sezon to tez forma odmładzania ich. Jak tniesz co roku to kielkuletnie tez dobrze znoszą ten zabieg
ana_art 09:45, 17 mar 2015

Dodam jeszcze, ze pokazałam do jakich kikutów obcielam w ubiegłym roku Lawendę a potem pokazałam jak wyglàdala latem.... Może wlasnie sekret tkwi w tym niskim cięciu? Nie wiem, żadny ze mnie ekspert
rozark 09:48, 17 mar 2015

agniecha973 napisał(a)

U mnie kiedyś zosatwiłam na kilka sezonów nie ciętą. Później trafiłam na ogrodowisko, przycięłam mocno, na 10-15 cm. Żyje. Rośnie do dziś.

OK, ale jak grube pędy cięłaś? Masz jakieś zdjęcie? Albo możesz zrobić zdjęcie miejsca tego uciętego tak nisko?

Bo nie rozumiem, albo roślina odbija ze starego drzewa tak jak np, cis albo nie odbija. Chyba że to zależy od odmiany?

Moja na pewno nie odbija.
agniecha973 09:57, 17 mar 2015

rozark napisał(a)

OK, ale jak grube pędy cięłaś? Masz jakieś zdjęcie? Albo możesz zrobić zdjęcie miejsca tego uciętego tak nisko?

Bo nie rozumiem, albo roślina odbija ze starego drzewa tak jak np, cis albo nie odbija. Chyba że to zależy od odmiany?

Moja na pewno nie odbija.

A to będzie widać po 3 latach? Ja chyba co roku tnę na podobnej wysokości. Zaglądnę pod krzaczek przy okazji.
rozark 10:05, 17 mar 2015

polinka napisał(a)
Irenka też od lat tnie bardzo nisko swoją lawendę i jak wiemy ma piękną.

Moja również co roku nizutko przycinana.

Polinka, ale niziutko to znaczy ilu letnie pędy ścinasz? Zeszłoroczne? Bo o tym dyskutujemy. Ilu letni pęd można ściąć aby mieć gwarancję,że odbije?
Na tym zdjęciu widać jak roślina była cięta. Co roku wyżej czyli były ścinane pędy zeszłoroczne, cienkie.

dla porównania zdjęcie z ołówkiem

tegoroczne cięcie czyli skróciłam zeszłoroczny przyrost

tu zdjęcie cięcia zeszłorocznego, grubego 4 letniego pędu, jak widać nie odbił

gdybyśmy ucieli pęd na poniższym zdjęciu to on by nie odbił a stracilibtśmy całą górę.

Podsumowując:

Jestem za cięciem, bo to rozkrzewia roślinę, co daje bardziej obfite kwitnienie. Stare niecięte rośliny można ciąć ale na pędach zeszłorocznych.
A koleżanka pytała się czy można skrócić mocno czyli trzeba by ciąć grube pędy a te nie odbiją.
Kacha123 10:14, 17 mar 2015

Dobrze, że moja lawenda mikrusia jeszcze - jeden dylemat z głowy na razie
ana_art 10:20, 17 mar 2015

Kacha123 napisał(a)
Dobrze, że moja lawenda mikrusia jeszcze - jeden dylemat z głowy na razie
wniosek z tego taki, że nie można bać się cięcia od początku by nie dopuścić do takich gałęzi grubości palca .
rozark 10:23, 17 mar 2015

Nie bać się cięcia, o tak, z tym się zgadzam, ale regularnego corocznego, młodych przyrostów
ale one z czasem i tak zgrubieją, to kwestia wieku