Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Pszczelarnia 13:32, 17 mar 2015

ana_art napisał(a)
może to głupio zabrzmi, ale gdybym przejmowała się, że lawenda za 5 lat się zestarzeje i będę musiała ją wymienić to nie posadziłabym żadnej byliny, które również są krótkowieczne i cieszą... ot życie...

Samo życie.

Siejemy nawet jednoroczne - te to dopiero mają krótki żywot.
Agatan24 13:43, 17 mar 2015

Hej Ana, mam pytanko czy przyciąć limelighty przed wsadzeniem? Dzisiaj mi przyszły i takie jakieś wybujałe do góry? Czy jak je przytnę to mogę od razu wsadzić?

Pozdrawiam
Madzenka 19:49, 17 mar 2015

Delegata lawendowe zgłębiłam moja się nie zdąży zestarzeć bo wytnie....

Ciąc zdecydowanie ciąć co roku na 10-15 cm w półkole , nie kszczędzac lawendy za młodu
ren133 19:51, 17 mar 2015

ana_art napisał(a)
może to głupio zabrzmi, ale gdybym przejmowała się, że lawenda za 5 lat się zestarzeje i będę musiała ją wymienić to nie posadziłabym żadnej byliny, które również są krótkowieczne i cieszą... ot życie...

Święta prawda
andziurex 21:32, 17 mar 2015

Mam 3 krzaczki takiej samej lawendy jak pokazałaś na zdjęciach. Ona faktycznie szybciej się starzeje, niezbyt ładnie wygląda zimą/wiosną i trzeba ją krótko ciąć. Właśnie dzisiaj przeniosłam ją na przedpłocie. Na rabatach zostawiłam inną, wg mnie lepszą odmianę. Ta druga jest niższa, bardziej zwarta, ma listki przez cały rok, tylko zimą bardziej szare i obficiej kwitnie. Mam ją 6 lat i wciąż ładnie wygląda. Kiedyś myślałam że lawenda to lawenda, ale różnica jednak jest.
Zeta 22:03, 17 mar 2015

Jak zwykle kobieta pracująca .....żadnej pracy się nie boi......pozdrawiam wiosnę
ana_art 22:31, 17 mar 2015

Zeta napisał(a)
Jak zwykle kobieta pracująca .....żadnej pracy się nie boi......pozdrawiam wiosnę
o matko i córko.... kobieto gdzie Ty byłaś?
ZielonaAnia75 06:01, 18 mar 2015

ana_art napisał(a)

Dziewczyny, ja mam lawendę 5 lat! Od początku ją przycinam krótko i jest dość okazała: kwitnie niezawodnie, tak jak na początku od czasu do czasu ją podleję Florowitem i jeszcze dodam, że rośnie pod sosną (wysoko podcięte gałęzie). Także niekoniecznie po 5 latach nadaje się do wysadzenia Uważam, że jest to roślina łatwa w uprawie i piękna...
Danucha 09:01, 18 mar 2015

Ania w jakiej odległosci sadziłaś h. Vanille?
LewOgrodowy 09:15, 18 mar 2015

Anetko, czy hortensje też się pryska miedzianem? Praktykujesz w ogóle pryskanie miedzianem? Jeśli tak, to jakie stężenie? Z góry dzięki za odpowiedź. : )