Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 09:05, 31 lip 2015

ren133 napisał(a)
Cały czas się zastanawiam, oglądając Twoje zdjęcia, jak ta działka może mieć 900m2? ... u mnie 300 więcej a jak porównuję to Twoja większa
Może wrażenie robią takie "wysepki" jak ta np z hortkami i rozchodnikiem... no i jeszcze różnica poziomów ... u mnie tego nie ma ...
Znalazłaś po prostu ten złoty środek - nie za dużo nie za mało, nie za skromnie i zbyt bogato też nie ... po prostu w sam raz.
Ja dużo zmieniłam od marca ... ale ciągle coś mi nie pasuje - są miejsca, które mnie satysfakcjonują i mogę je tylko dopieszczać i czekać aż rośliny urosną ... ale są takie, które sprawiają, że nie działam dalej w ogrodzie tylko się zawieszam i myślę jak to zmienić żeby było fajnie żebym czuła się dobrze ... w tym sezonie już nie zdążę

kochana po pierwsze nigdy nie będzie tak by było zrobione raz, zawsze będziesz chciała coś zmieniać i dobrze Nie wiem, ale na zdjęciach po prostu ogród wydaje się większy, kształt rabat zapewne ma na to wpływ. Tak samo jak murek, gdyby nie on i nie wyprostowanie działki byłby duży skos, ciężki do zagospodarowania.
Według mnie większość ogrodów na zdjeciach wygląda na większe, ostatnio u Szmitów rozmawiałam o tym z Małgosią, która potwierdziła, ze była w jednym z dużych ogrodów który już na miejscu nie robił wrażenia aż tak wielkiego.
Pamiętam jak było u mnie spotkanie to dziewczyny byly trochę zawiedzione wielkością ogrodu bo wydawalo im się że jest większy. A ja naprawde nie kombinuje ze zdjęciami... ostatnio z lenistwa robie telefonem i wżócam je z niego bezpośrednio na forum
Co do zmian to zapewne nie czytałaś ile i jak długo miałam wątpliwości co do zawijasowe, potem zaczęłam ją przerabiać i przez cały sezon wiosenno-letni jej nie pokazywałam bo ktoś mi zażucił że się nad nią roztkliwiam itp... Zawsze jest jakieś ale, jakaś niewiadoma. Na szczęście to my sami mamy czuć się u siebie dobrze Pamiętam że jak brałam udział w konkursie to ktoś powiedział że mam za bardzo ułożony i wypielęgnowany ogród, ale taki mi się właśnie podoba i nie zamierzam go zmieniać pod kogoś
ana_art 09:09, 31 lip 2015

Makao, Karol99, Filemon24, Lojalna
faktycznie ten rozchodnik jest wielki, dlaczego? Nie wiem siłą rzeczy dostaje to samo co hortensja. W tym roku rozrósł się tak bardzo, ze musiałam zrezygnować z kawałka trawnika, by żurawki przesadzić Z
Ziemię na działce mam kiepską, tzn w momencie budowy to była V-VI klasa... ale ja używam i kompostu i biohumus, więc ziemia troszkę się zmieniła.
W innym miejscu za placem zabaw też mam rozchodniki ale tam sa zdecydowanie mniejsze. Może to kwestia odmiany... nie wiem
Zielona 09:14, 31 lip 2015

Obserwacje dotyczące wrażenia, że ogród na zdjęciach sprawia wrażenie większego niż w rzeczywistości potwierdzam i ja. Właścicielka dużego ogrodu, który na zdjęciach wygląda na ogromny
Przy okazji pozdrawiam Małgosię
MirellaB 09:27, 31 lip 2015

Pamiętam że jak brałam udział w konkursie to ktoś powiedział że mam za bardzo ułożony i wypielęgnowany ogród, ale taki mi się właśnie podoba i nie zamierzam go zmieniać pod kogoś

Mi właśnie się bardzo Twój ogród podoba taki ułożony i wypielęgnowany.
Mój nie jest taki ładny jak Twój, ale jak ktoś do mnie przychodzi to zawsze słyszę, że "masz taki wypielęgnowany, czysty, zadbany ogród, te rośliny takie zdrowe, trawka piękna itd... " bardzo mnie to cieszy, bo lubię ład i porządek
Krys 09:27, 31 lip 2015

Ana masz jakis sposób na skrzypa oprócz wykopywania szpikulcem ?
Margarete 09:50, 31 lip 2015

ren133 napisał(a)
Cały czas się zastanawiam, oglądając Twoje zdjęcia, jak ta działka może mieć 900m2? ... u mnie 300 więcej a jak porównuję to Twoja większa
Może wrażenie robią takie "wysepki" jak ta np z hortkami i rozchodnikiem... no i jeszcze różnica poziomów ... u mnie tego nie ma ...
Znalazłaś po prostu ten złoty środek - nie za dużo nie za mało, nie za skromnie i zbyt bogato też nie ... po prostu w sam raz.
Ja dużo zmieniłam od marca ... ale ciągle coś mi nie pasuje - są miejsca, które mnie satysfakcjonują i mogę je tylko dopieszczać i czekać aż rośliny urosną ... ale są takie, które sprawiają, że nie działam dalej w ogrodzie tylko się zawieszam i myślę jak to zmienić żeby było fajnie żebym czuła się dobrze ... w tym sezonie już nie zdążę

Ogród jest dziełem nigdy nie skończonym i zawsze niedoskonałym ...przyjmij takie założenie a priori, jak aksjomat , potem tak jak radziła ci Mandzen chyba....czy Marta...zostaw ogród i przemyślenia na jego temat na jakiś tydzien, nie wchodź na Ogrodowisko,nie oglądaj fotek ogrodowych, rób totalnie co innego, zresetuj sie i wróć do ogrodu ze świeżą głową....mi taki sposób pomaga i rozjaśnia w głowie
Nula 09:54, 31 lip 2015

Aneta na ostatnim zdjęciu ta wysoka trawa przy brzózkach to ML?
Luki 09:56, 31 lip 2015

Ojj mi tam najbardziej wpadł w oko pewien błękitny element wskoczyłbym sobie tak z rozpędu, ale nie będę narzekać bo mój też spory, ale skakać się nie da, chyba że miałbym trampoline po drodze, albo wchodził na dach dla własnego zdrowia jednak nie korzystam z tych sposobów
Margarete 09:58, 31 lip 2015

Ana ślicznie u ciebie pod brzozami, naprawde ci tych brzóz zazdroszcze....ja wiem że pisałas ze każda inna itd...ale sliczne miejsce to jest i te kosmosy do tego pod nimi...

Co masz obok liliowców posadzone. Mamtaka rabate schowaną troche miedzy poprzecznie ustawionymi tujami a świerkiem, tak ze 2,5-3 m długości, wystawa południowa ale ze wzgledu na wysokie tuje obok i świerk słonca tam wbrew pozorom duzo i długo nie ma. Z przyczyn oszczędnosciowych posadziłam tam duzo liliowców którymi zostałam obdarowana, wczesniej kwitnie na niej wiele tulipanów, szafirków i te liliowce potem ładnie maskują żółknące liście cebulowym, jest ok. Ale teraz powolutku czas liliowców sie konczy i dalej do wiosny ta rabata jest smutna, tylko zielona....co radzisz dosadzic żeby poprawic jej wygląd ?
10:23, 31 lip 2015
szczęka opadła ..oczy wyszły ...postawiłam cie za wzór ...i bedę to robić zawsze!!!

nawet wiadro pomyj i kij na d..e mnie przed tym nie zniechęci!

mocno pracowita jesteś ..no może cała rodzina ...ale już samo koszenie jest czasochłonne i wymaga systematyczności.

plantacja perzu ...wysiej werbenę i stipę ..będziesz mieć plantacje "czarciego pomiotu")
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies