Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 21:35, 06 kwi 2016

elaela napisał(a)
Ana, potrzebuję traw ozdobnych o cienkich liściach, coś podobnego do Frosed Curls, ale nie wymarzającego w naszych rejonach, masz może coś sprawdzonego, godnego polecenia?
sama się właśnie zastanawiam, bo co roku jakiś FC wypada po zimie. może rozplenice litel boy, ale one nie są zimozielone, wiosna trzeba je sciąć i trochę poczekać aż odbiją...
Pszczelarnia 21:38, 06 kwi 2016

ana_art napisał(a)
liście
u mnie najszybciej kwitną żółte za domem i w tych widać już powoli pąki, czyli może w tym tygodniu mnie zaszczycą, reszta daaaleko do kwitnienia
ale dzisiaj widziałam u mnie na wsi kwitnącą forsycję, znaczy się można róze ciąć
a tak na marginesie to dzięki letnim temperaturom przez ostatnie dni wszystko dostało powera jabłoń puśiła listki, śliwa i jaśmin... ech jak pięknie...

Trzymam rękę na pulsie cebulowym roślinnym u Ciebie.
ana_art 21:41, 06 kwi 2016

Zielona napisał(a)
Anetko, wiem, że co roku dosadzasz nowe tulipany, ale czy te stare wykopujesz? Jednak sporo ma u mnie wyłącznie liście w drugim roku Wyrzucasz takie, czy zostawiasz w ziemi i tylko dosadzasz nowe?

Edit: Tulipany, które kupiłam kilka lat temu, bez wykopywania kwitły co roku. Kupowane w ogrodniczym, porządnie opisane, a cebule były znacznie większe niż te z jesiennej oferty dyskontów. Jeśli mam inwestować w cebule, to chyba jednak warto zapłacić więcej i mieć odmiany, które powtórzą kwitnienie...
echhh po minie widzę ze lipa... no tak jak pisałam wielokrotnie odmiany te wielokwiatowe niestety to jednorazówki i albo się z tym pogodzisz i dosadzisz (stare wykopuje) albo zrezygnujesz. Póki co powtarzające kwitnienie któryś sezon to te żółte przy domu, ballady, quin of night, papuzie (większość) i część strzępiastych aaa i egzotic emporio.
edit:
aaa wykkopuje wtedy gdy widzę że nie zakwitły,
ana_art 21:45, 06 kwi 2016

aaaa pisałam ale się powtórze w 2013 sadziłam żólte i pomarańzow e szchwonice, w 2014 zakwitły wszystkie żółte, 2 pomarańczow, w 2015 wypuściły wszystkie tylko liście, a teraz 2 żólte maja pąki czyli zakwitną!!! yupi , pomarańczowe jeszcze wychodzą ale 2 wydają się być grube to może też mają pąki.... oby!
Pamiętam jak w 2014 Jaś myślał że to marchewki
Zielona 22:46, 06 kwi 2016

No lipa, ale na szczęście nie wszystkie są puste. Sporo jednak coś tam wypuściło grubszego Mam focha na jednorazówki.
Ale wiesz co... mam piękne fotki zeszłoroczne Będę sobie oglądać
Aska 20:45, 07 kwi 2016

Cześć Ana. Proszę napisz mi jeśli pamiętasz co ile metrów sadziłaś Umbry. Zastanawiam się nad 3 metrami i nie wiem czy to nie za blisko. Pozdrawiam.
Madzenka 21:17, 07 kwi 2016

U mnie tulipany tuż tuż
ana_art 20:46, 08 kwi 2016

nigdy nie sadziłam róż z odkrytym korzeniem... przyciąć te korzenie?

Zielona 21:01, 08 kwi 2016

TAK!
frezja 21:24, 08 kwi 2016

Ostrym narzędziem