Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

justajusta 07:20, 16 maj 2016

Ja tez mam z Obi, rzeczywiście piękne.
ana_art 10:15, 16 maj 2016

UWAGA! UWAGA! UWAGA!

wspólnymi siłami ustaliliśmy że spotkanie w szkółce Państwa Szmit w Pęchcinie odbędzie się 11.06.2016 Wszystkich serdecznie zapraszam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6532-spotkanie-u-szmitow-w-pechcinie-2016?page=6
Donia72 10:32, 16 maj 2016

Akurat w ten dzień znowu wybywam
ane3ka 12:06, 16 maj 2016

ana_art napisał(a)
najpewniej to jak wykopiesz a potem dosadzisz nowe, tylko czy zdzierżysz to finansowo? można też nie wykopywać i poddać się losowi na zasadzie co będzie to będzie... mam takie tulipany które sadziłam 3 lata temu i nie dosadzałam i np jednego roku bylo 20szt, kolejnego 9, a teraz 15. Inne nie kwitną od dwóch lat i wtedy wyrywam i dosadzam nowe, a np przy stożkach drugi rok wywalam i sadzę nowe bo kwitną na drugi rok nie przewidywalnie... Na przedpłociu miałam w tamtym roku ok 500 sztuk, w tym 25 nic z nimi nie będę robiła, zobaczymy co się zadzieje w przyszłym roku Nie potrafię powiedzieć precyzyjnie.

Ślicznie dziękuję za odpowiedź. Finanse finansami, ale gorzej wygląda czas. Nie mam za wiele tulipanów. W zeszłym roku było ok. 400, więc da się przeżyć. Jak już mam wykopać to chyba wolę sadzić świeże cebule.
Przydałoby się takie miejsce - przechowalnik dla cebul już "używanych"
P.S> Ja swoje tulipany kupuję bezpośrednio u producenta - Bogdana Królika. Ale też mi się zdarzyły pomyłki. A że nie mam w ogrodzie żółtego, czerwonego i pomarańczowego koloru, jak wyłazi mi coś w tym kolorze to niezbyt jestem radosna.
Madzenka 22:44, 16 maj 2016

W tym roku planowalam przybyć do Szmitów... Ale 11.06 przyjaciele robią duża impreze, wybaczysz mam nadzieje?

Benex ma żólta kartkę. Orliki i ciemierniki to żenada ....
tusiawka 23:19, 16 maj 2016

Ja miałam w zeszłym sezonie pomylone od nich Angelique. W tym kupowałam w sklepie stacjonarnym ale kartony z logo Benex i były prawidłowe, tylko znacznie droższe.
Na przedpłociu miałaś pewnie fioletową mieszankę, tak jak ja przy oczku. Cebule są tanie ale w drugim roku też zakwitło mi niewiele. Przy tej cenie nie mam im tego jednak za złe.
ren133 23:34, 16 maj 2016

ana_art napisał(a)
identycznie jak u mnie te drugie podchodzą pod Angelique te pierwsze sa mocno różowe, u mnie są tak wymieszane

Czyli te ciemniejsze pozostaną już NN?
08:00, 17 maj 2016
poczytałam o cebulach tulipanowych i firmie wysyłkowej...a ja tu liste zrobiłam ze sobie u nich jesienią zamówię ....ale raczej zdam się znowu na los i polowanie w marketach

ana_art 08:13, 17 maj 2016

tusiawka napisał(a)
Ja miałam w zeszłym sezonie pomylone od nich Angelique. W tym kupowałam w sklepie stacjonarnym ale kartony z logo Benex i były prawidłowe, tylko znacznie droższe.
Na przedpłociu miałaś pewnie fioletową mieszankę, tak jak ja przy oczku. Cebule są tanie ale w drugim roku też zakwitło mi niewiele. Przy tej cenie nie mam im tego jednak za złe.
nie kupuję mieszanek! zawsze kupuję wybrane odmiany i sama mieszam tak by wyglądało na pomiezane. Pisałam już o tym w tym roku, zawsze mam podzielone cebule w 2-3 pojemnikach i rozkładam tak by było równomiernie 'pomieszane' niby bez planu.
Pisałam też o tym że w moich ogrodniczych są sprzedawane cebule z kartonu benexu
Według mnie nie powinno być pomyłek bez względu na to gdzie kupujemy. W tym roku miałam zamienione 3 odmiany i nie były to najtańsze cebulki...
ana_art 08:14, 17 maj 2016

Madzenka napisał(a)
W tym roku planowalam przybyć do Szmitów... Ale 11.06 przyjaciele robią duża impreze, wybaczysz mam nadzieje?

Benex ma żólta kartkę. Orliki i ciemierniki to żenada ....

przykro mi...