Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

MirellaB 22:43, 08 paź 2017

Z tego co piszesz i widać po zdjęciach to hacone wolno się rozrasta. Ja posadziłam teraz 10 sztuk i po dwie do jednego dołka dla szybszego i lepszego efektu. Czy dobrze zrobiłam hmmmm no mam wątpliwości, okaże się za dwa, trzy lata
ana_art 22:43, 08 paź 2017

wiklasia napisał(a)
Względy praktyczne ważna rzecz, bo ma nie tylko się prezentować ale i być dla użytkownika przyjazny. W pełni więc zrozumiała jest dla mnie decyzja o powiększeniu tarasu i zastąpieniu uciążliwych (bo odpadających) płytek betonowym zamiennikiem.
Masz teraz platformę widokową . Z tej wysokości odbiór ogrodu będzie pewnie inny. Ciekawi mnie ta nowa perspektywa.
Planujesz coś za brzozową? Ścianka wspinaczkowa zniknęła i huśtawki. Czyżby nowa rabata się szykowała?

Zamierzasz jakoś przesłonić się od strony balkonu sąsiada?
Jestem istotnie zainteresowana tą tematyką, bo mój taras też jest na osi widokowej z balkonu sąsiada i sąsiad ma nas wystawionych jak na talerzu.
Masz ciekawe pomysły w aranżacji nasadzeń więc będę stale podglądać i szukać u Ciebie inspiracji

wysokość tarasu sie nie zmieniła, poziom jest ten sam, może być wrażenie że jest wyższy bo zakończony jedną wysokością, wcześniej były 3 schody. Balkon sąsiadów to taka "drazliwa" sprawa ni emoge poszaleć bo odległośc naszgo domu i domu sąsiadów jest nie wielka. Póki co thuje rosną, ale wiem że mogą być kścia niezgody gdy wyrosna nazbyt wysokie bo bę ą mocno cienić. Od naszej strony dom stoi ciut dalej od lini działki. U nich zdecydowanie bliżej tak na pograniczu przepisów. Więc albo zostaje mi pogodzić się z tym "widokiem" sąsiadka wychodzi na balkon tylko zeby podlac kwiaty albo wejść na ścieżkę, a tego nie chce
wiklasia 23:00, 08 paź 2017

ana_art napisał(a)
(...) Więc albo zostaje mi pogodzić się z tym "widokiem" sąsiadka wychodzi na balkon tylko zeby podlac kwiaty albo wejść na ścieżkę, a tego nie chce

Dobrze, że tylko kwiatki podlewa, bo gdyby dochodził do tego jeszcze papierosek ...
Albo jeśli nałogowa, to nie jeden, a kilka papierosków w ciągu dnia wypalanych na balkonie (znam to z mojego, sąsiedniego podwórka - a raczej sąsiadowego balkonu).
Ja myślałam, tak jak piszesz, że tuje utrzymasz na dotychczasowej wysokości ( z uwagi na potencjalne "zatargi" z sąsiadem) a przesłaniąć się będziesz poprzez nasadzenia "korytkowo-tarasowe".
Ale tak teraz myślę, że wysokie nasadzenia na tarasie "niechcący" zamknęłyby Ci perspektywę na ogród. A od tego widoku na piękny ogród szkoda byłoby się izolować.
ana_art 23:06, 08 paź 2017

wiklasia napisał(a)

Dobrze, że tylko kwiatki podlewa, bo gdyby dochodził do tego jeszcze papierosek ...
Albo jeśli nałogowa, to nie jeden, a kilka papierosków w ciągu dnia wypalanych na balkonie (znam to z mojego, sąsiedniego podwórka - a raczej sąsiadowego balkonu).
Ja myślałam raczej, że tuje utrzymasz na dotychczasowej wysokości ( z uwagi na potencjalne "zatargi" z sąsiadem) a przesłaniąć się będziesz poprzez nasadzenia "korytkowo-tarasowe".
Ale tak teraz myślę, że wysokie nasadzenia na tarasie "niechcący" zamknęłyby Ci perspektywę na ogród. A od tego widoku na piękny ogród szkoda byłoby się izolować.
nasadzenia będą raczej niskie, chociaz chodziło mi po głowie pierwotnie jakieś drzewko. Niestety donice nie sa wielkie więc nie ma takiej mozliwości. Poza tym ta przestrzeń od tarasu do thuj jest nie wielka, więc wyszedł by dziwny 'korytarz'
ana_art 23:09, 08 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Z tego co piszesz i widać po zdjęciach to hacone wolno się rozrasta. Ja posadziłam teraz 10 sztuk i po dwie do jednego dołka dla szybszego i lepszego efektu. Czy dobrze zrobiłam hmmmm no mam wątpliwości, okaże się za dwa, trzy lata
myślę ze to też zależy od odmiany. Kiedyś rozmawiałam z Panią ze szkółki i mówiła, że pierwsze 2-3 lata dla hakone jest ciężkie, ze potrzebuje czasu. w sumie jak patrze na te sadzonki z przed 6 lat to miały kilka listków, teraz to dość pokaźne kępy. Mam inną odmianę pod cisowym bonsai i ta to dopiero powolna jest conajmniej 3/4 mniejsza od tej na froncie
MirellaB 06:28, 09 paź 2017

Ana, a czy Ty zabezpieczasz All Gold na zimę, że u Ciebie nie przemarza?
ana_art 06:31, 09 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Ana, a czy Ty zabezpieczasz All Gold na zimę, że u Ciebie nie przemarza?
niczym jej nie okrywam, zostawiam tak jak rośnie. Na wiosnę ścinam
Mentha 08:10, 09 paź 2017

Ja mam sąsiadów, gdzie cała rodzina na papieroska wychodzi. Rodzice i obie córki a jeszcze czasem studenci dojdą. Strasznie to uciążliwe hehe Nie wiem czemu zdecydowali się na taras przy płocie zamiast na większej części ogrodu..
kami 10:19, 09 paź 2017

Z tymi tarasami to każdy o czym innym marzył w pierwotnej wersji. Na sąsiadów trzeba zobojętnieć i sobie nie utrudniać. Na thuje zgrzytów raczej nie będzie ale jak brzozy zaczną wysuszać trawnik czy sąsiedzkie nasadzenia to będzie kiepsko. No i formować trzeba je zawczasu.

A tarasik ładny i faktycznie wysoki się wydaje. Już konkretne plany na obsadzanie tych ''donic''?
Sonka 11:22, 09 paź 2017

Dziękuję, ładne te płyty tarasowe, przymierzamy się do zmiany, więc szukam czegoś fajnego.