Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 13:30, 08 paź 2017

wiunia napisał(a)

Oczywiście All Golda nie Ald. Dziękuję Ci bardzo za informację. Posadziłam kilka sztuk i obawiałam się, że za gęsto. Myślę jednak,że ok. 60 cm odstępu od innych roślin będzie ok.
Ostatecznie przesadzę
chyba wprowadziłam cie w błąd wyszłam zmierzyć i wychodzi mi ze największa na te chwile ma 75cm
Odszukałam fotke z zakupu w
2011 wyglądały tak

Tutaj jedna sztuka z dzisiaj ( widac jej kształt )
ana_art 13:32, 08 paź 2017

an_tre napisał(a)
To jest to co mnie zainspirowało na przyszły rok, dzięki Ana
Aniu to zestaw który u mnie gości od 3 lat, tozchodnik zimował w tej donicy bez okrycia, lubię go
ana_art 13:39, 08 paź 2017

wiklasia napisał(a)
Ogród jak zawsze - zachwyca. Dojrzał przez te kilka lat, zmężniał

Co do tarasu - to własnie dzięki jego przeróbce odkryłam z niejakim zdziwieniem, że chyba mam cechy autystyka i do zmian wszelakich podchodzę jak do jeża.
Podejrzewam, że z upływem czasu i do niego (nowego tarasu) się przekonam.

Na razie jak porównuję przed i po, to poprzedni, żółty bardziej do mnie przemawiał. Lubię jak taras schodzi do ogrodu. Bardziej oszczędny w kolorystyce (bez melanżu) i o gładkiej fakturze w moim odczuciu harmonijniej komponował się z estetyką domu.
Po prostu przyzwyczaiłam się do niego przez te lata.
Szary wydaje się cięższy, masywniejszy, mocniej akcentujący podział przestrzeni. Kiedyś jak marzyłam o chacie trapera (ależ ja miałam marzenia, hi, hi to zawsze tę moją chatkę w lesie, pośród gór widziałam wykonaną z takiego właśnie kamienia. Taka faktura i kolor (melanż) bardziej więc kojarzy mi się z podgórskimi widokami niż podmiejskim klimatem.

Ale jak siebie znam, mimo tego, że do zmian podchodzę z dystansem, to jak obsadzisz donice przytarasowe to pewnie będę się zachwycać Twoimi pomysłami na nasadzenia.
Pamiętam jak szczęka mi opadła jak zaprezentowałaś nową odsłonę frontowej.

Cenne słowa, płytki na tarasie się sypaly trzeba było coś z tym zrobić, taras był dość wąski a schody ktorebyly dookoła nie wykorzystane, fotele sie swobodnie nie mieściły. Gdy dojrzeliśmy do zmiany stwierdziliśmy że ze schodów trzeba zrezygnować wtedy przestrzeń będzie większa w sumie prawie o metr, na tak małej przestrzeni to dużo. wybor materiału ( mualobyc trwałe i pasować do reszty ) narzucił formę liczę ze po nasadzeniach jakos się wtopi w całość
ana_art 13:40, 08 paź 2017

Bogdzia napisał(a)
No i co tu napisac , cudnie , taras i schody ślicznsci tylko beżowa kostka na ziemi mnie trochę razi przy tych szarosciach ale i tak jest pieknie a ze mnie żadna estetka więc nie zwracaj uwagi na to co napisałam. buziaki.
bezowa kostka była od początku tak jak i bezowe półkola w dwóch miejscach ogrodu.
ana_art 13:42, 08 paź 2017

Sonka napisał(a)
U Ciebie nie może być inaczej,pięknie jest, jesień zachwyca.Taras bardzo mi się podoba, my też jesteśmy przed tym problemem, ale jeszcze rok trzeba zaczekać. Jaką tzn. z czego masz posadzkę na tarasie?
to betonowe płyty z semerlloka, wybierane pod kontem płota i kostki które są z tej samej linii

Wiolka5_7 18:10, 08 paź 2017

ana_art napisał(a)
chyba wprowadziłam cie w błąd wyszłam zmierzyć i wychodzi mi ze największa na te chwile ma 75cm
2011 wyglądały tak

Moim zdaniem to jest Hakonechloa Aureola
Monika76 19:47, 08 paź 2017

Przepiękny tarasik . Teraz donice z "gumy" do obsadzenia. Wyszło ślicznie.
wiunia 19:49, 08 paź 2017

Wiolka5_7 napisał(a)

Moim zdaniem to jest Hakonechloa Aureola

W sumie nie ma to dla mnie większego znaczenia Aureola czy All Gold, ponieważ posadziłam obie
wiunia 19:53, 08 paź 2017

ana_art napisał(a)
2011 wyglądały tak

Aaa? Ok ... to wiem czego się spodziewać po 6 latach he, he
Dziękuję Anetko.
wiklasia 22:16, 08 paź 2017

Względy praktyczne ważna rzecz, bo ma nie tylko się prezentować ale i być dla użytkownika przyjazny. W pełni więc zrozumiała jest dla mnie decyzja o powiększeniu tarasu i zastąpieniu uciążliwych (bo odpadających) płytek betonowym zamiennikiem.
Masz teraz platformę widokową . Z tej wysokości odbiór ogrodu będzie pewnie inny. Ciekawi mnie ta nowa perspektywa.
Planujesz coś za brzozową? Ścianka wspinaczkowa zniknęła i huśtawki. Czyżby nowa rabata się szykowała?

Zamierzasz jakoś przesłonić się od strony balkonu sąsiada?
Jestem istotnie zainteresowana tą tematyką, bo mój taras też jest na osi widokowej z balkonu sąsiada i sąsiad ma nas wystawionych jak na talerzu.
Masz ciekawe pomysły w aranżacji nasadzeń więc będę stale podglądać i szukać u Ciebie inspiracji