Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 13:49, 09 paź 2017

kami napisał(a)
Z tymi tarasami to każdy o czym innym marzył w pierwotnej wersji. Na sąsiadów trzeba zobojętnieć i sobie nie utrudniać. Na thuje zgrzytów raczej nie będzie ale jak brzozy zaczną wysuszać trawnik czy sąsiedzkie nasadzenia to będzie kiepsko. No i formować trzeba je zawczasu.

A tarasik ładny i faktycznie wysoki się wydaje. Już konkretne plany na obsadzanie tych ''donic''?
ja nie mam problemu z sąsiadami póki co aczkolwiek wiem że sąsiad po swojej stronie od wejścia nie sadził nic wysokiego bo nie chce wysokich drzew i ja to szanuje, dlatego też thuje są systematycznie ciętę i będą cięte. Nie przeszkadza mi ich balkon absolutnie. Natomiast ma po swojej stronie obok moich brzóz również brzozę i świerka a przy płocie z drugiej strony ma posadzonego modrzewia.
nicol21 22:11, 09 paź 2017

Świetne to pole hakone Też mi się wydaje, że to jest aureola. All gold u mnie kwitnie i ma takie puszyste te kwiaty, a aureola nie ma kwiatków i mi tak lepiej

Piękny kolor rozchodników. Całość ogrodu podziwiam! ciekawa jestem nasadzen w donicach przy domu bo to czasem nie łatwy temat jest. Zwłaszcza jak u Was mrozy dość porządne i długie bywają.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
wiklasia 22:32, 09 paź 2017

Pozwolisz, że pomęczę Cie jeszcze o Twój taras.
Zbieram materiał poglądowy na przyszłość dla mnie, gdy będę modernizować nawierzchnię mojego tarasu.
Popraw mnie jeśli źle dojrzałam. Pomiędzy płytami masz ułożone spoiny cementowe, tak? Są one zagłębione poniżej poziomu płyt? Czy zamierzasz je jeszcze czymś fugować, czy zostawiasz tak jak jest, z tymi zagłębieniami?
Jak z utrzymaniem porządku (zamiataniem) takiej powierzchni?
Spoiny da rade utrzymać w czystości?

Ja mam taras wykonany z drobnowymiarowej kostki brukowej na styk, z wypiaskowaniem ewentualnych szczelin. I psioczę okrutnie, bo nawet po kilku latach piach wnosił się do domu. Mąż raz w przypływie szaleństwa dość mocno potraktował go karcherem wypłukując piasek. Tę sposobność wykorzystały od razu nasiona klonów i w następnym sezonie walczyłam z siewkami i klonowymi noskami zaklinowanymi w szczelinkach. Teraz w akcie desperacji pozwalam mchom by zarastały te szczelinki, ale wrażenia estetyczne ogólnie wątpliwe.
09:21, 10 paź 2017
obejrzałam foty i taras z donicami ...ciekawe co wymyślisz w tych donicach? ...ale na pewno trawy z jednorocznymi kwiatkami będą tam się mieć dobrze

PS. nasadzenia powinny byc miejscami wyzsze ...tak mi sie wydaje wtedy zrobia taka naturalna barierke ...bo taras jest wyzej podniesiony
Tosia 15:53, 11 paź 2017

ana_art napisał(a)
słuchaj Danusi gdybym miała je posadzić kilka metrów od thuj miałabym je być może w salonie zatem masz miejsce sadź dalej, przecież im nie zaszkodzisz, u mnie miejsca brak. Od płotu do brzegu tarasu mam 5,2

Anet, ale ze mnie gapa. Nawet nie zauważyłam Twojej odpowiedzi. Dzięki wielkie. Nie mam miejsca, pewnie mam jeszcze mniej niż Ty. Plan widziałam - Twój ogród to obecnie dla mnie podstawowa inspiracja.
Aneczka 01:32, 17 paź 2017

ana_art napisał(a)

Ana jakie to hortensje? Phantom i Limelight?
KLAUDIA 18:51, 21 paź 2017

Witam serdecznie-teraz i ja dołączam do grona pytających Ciebie o taras.
Miałam robić w tym roku,ale ekipa nawaliła.
i tak mam pytanie czy mogłabym prosić o więcej zdjęć tarasu i namiar na tych Panów co u Ciebie robili.
A czy jestes z nich zadowolona.
U mnie to dość ciężka sprawa i chciałabym naprawdę super ludzi.
Dziękuję bardzo.
A ogród przecudny.lubię do Ciebie zaglądać. Nawet zrobiłam zdjęcie cisowi i wysłałam wszystkim zaprzyjaźnionym w sklepach ogrodniczych chce coś podobnego.
Kasiolaaa 07:40, 22 paź 2017

Ale piekny taras jeszcze jak zagospodarujesz donice bedzie extra
Bogdzia 17:49, 26 paź 2017

Przyszłam pozachwycac sie tarasem choc juz sie zachwycałam , super wyszedł.
alis 20:48, 26 paź 2017

ana_art napisał(a)

Pełen zachwyt, takie donice przy tarasie to moje marzenie, niestety póki co w sferze marzeń pozostają
Przecudnie u Ciebie, zawsze z przyjemnością wracam do Twojego ogrodu, pozdrawiam