Coś się dzieje z moją trzmieliną na pniu... kilka listków szmienilo kolor na różowawy i kilka takich opadło... co jej może być?
Pozostała część wygląda zdrowo, wydaje mi się, że to nic groźnego, zobacz do ziemi czy nie stoi w wodzie Aniu. Możesz poskubać jej te odmienne listki, może gubi stare? Gdyby zmieniałą kolor wszystkich liści to wtedy trzeba byłoby szukać przyczyny.
Przed wyjazdem na wakacje nie zdążyłam wsadzić cisowego bonzai i po powrocie zastałam coś takiego
młode przyrosty na koncówkach delikatnie zmienily kolor na żółtawy, co to może być?
Jest świeżutko posadzony to również może być powód , jak się mylę to pewnie Danusia zrobi mi korektę
To nic groźnego, natomiast na pierwszym zdjęciu zobaczyłam na gałązkach jakieś objawy inne, ale za bardzo nie widać. Przyjrzyj się czy na gałązkach nioe ma tarczek - to mogą być miseczniki, bo lubią cisy. Zobacz czy ich nie ma.
Danusiu w wodzie nie stoji, te listki różówawe są od spodu, poobrywam je dzisiaj jak prestanie padać!!! jakby dawno nie padało , a co z cisem? przyciąć te odrosty? czy cis się szczepi mikroryzą i ewentualnie jaką, taką jak dla iglaków?