Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 09:21, 16 sie 2011

jak kupiłam te cisy to się naczytałam o szkodnikach i międzyinnymi o tym że atakują je tarczniki i wiecie co? Pojechałam na wakacje i miałam sen.... oglądam sobie moje ciski rozchylam gałązki a tam tarcze takie ogromne na 10-20cm, przeraziłam się i ze strachu się obudziłam. Później się śmiałam sama ze siebie. Mam nadzieję że to nie sen proroczy
ana_art 09:32, 16 sie 2011

Danusiu wyczytalam w necie że na tego tarcznika stosowć Actellic 500 EC lub Mospilanem 20 SP, a Ty co polecasz? i czy można to stosować prewencyjnie?
anula_wn 10:11, 16 sie 2011

ana_art napisał(a)

Dziewczyny, okrywacie szczepioną trzmielinę na zimę??? Moja posadzona w ubiegłym roku we wrześniu niestety zmarzła, w tym roku posadziłam nową i zastanawiam się czy ja okryć?

Ja też muszę popytać... zielona jestem wszystkie roślinki w moim ogrodzie oza thujami będą zimowały poraz pierwszy.... a w ubieglym roku bylo ciekawie

ja miałam szczepioną trzmielinke i niestety przemarzła więc radzę okryć !
anula_wn 10:16, 16 sie 2011

Ania, jeszcze jedno ! róże pienne tez mogą Ci przemarznąć.... moje, a miałam 2 przemarzły pomomo okrywania, bo te pienne się przychyla do ziemi i kopczykuje. Moment szczepienia jest taki wrażliwy. Można też ponoć wykopac i kopczylować, musisz doczytać, bo szkoda byłoby tych róż.
ana_art 10:18, 16 sie 2011

Danusiu Ty to masz oko, miałaś racje są zarazy....czym je opryskać? czy trzeba wszystko w środku dokładnie spryskać, gałązka po gałązce czy tak ogólnie?
ana_art 10:20, 16 sie 2011

anula_wn napisał(a)
Ania, jeszcze jedno ! róże pienne tez mogą Ci przemarznąć.... moje, a miałam 2 przemarzły pomomo okrywania, bo te pienne się przychyla do ziemi i kopczykuje. Moment szczepienia jest taki wrażliwy. Można też ponoć wykopac i kopczylować, musisz doczytać, bo szkoda byłoby tych róż.

a ja myślałam że może okryć je od góry jakimś kokonem z agrowłókniny lub czymś w tym stylu. no bo jak je przygiąć do ziemi? bałabym się że się złamą bo one dość wysokie są.
anula_wn 10:22, 16 sie 2011

no ja właśnie zrobiłam kokon i niestety..... też się bałam, że się złamią.... ale w szkółce powiedziano mi, że można wykopać i położyć
Sebek 10:24, 16 sie 2011

W Mai kiedyś pokazywali jak okryć róże na pniu.
Robisz cukierek z włókniny, a do środka sypiesz albo torf albo ziemię - nie pamiętam już dokładnie. Tak przezimują.
ana_art 10:25, 16 sie 2011

a co z korzeniami wówczas jak je wykopiesz?
ana_art 10:30, 16 sie 2011

banalne pytanie róże przycina się jesienią czy wiosną? bo te moje mają doś duże gałązki to 'cukierek' musiałby być duży... a co za tym idzie ciężki