Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Madzenka 22:30, 17 lis 2013

ana_art napisał(a)
Dorotko, ogród wcale nie opatulony... hortek nie okrywałam w tamtym roku, w tym też nie zamierzam. W tygodniu muszę kupić korę KONIECZNIE by porobić kopczyki wokół moich cudów Dzisiaj kupiłam maty do osłony, więc w tym tygodniu muszeeeem zadziałać bo od 25 norweska nadaje śnieżek i przymrozek u nas tylko mniiii się nie chcę, bo zimno, a ja ciepłolubna jestem

Korę mam, maty mam, trawy do okrywania mam, tylko ziemi ogrodniczej nie ma mi kto kupić ... A i chęci do pracy nie mam...ale hortki i angielki trzeba do zimy przygotować...
ana_art 22:43, 17 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)

Korę mam, maty mam, trawy do okrywania mam, tylko ziemi ogrodniczej nie ma mi kto kupić ... A i chęci do pracy nie mam...ale hortki i angielki trzeba do zimy przygotować...
no tej chęci też mi brak..., do tego muszę jeszcze jechać na zakupy
ka1sia 23:18, 17 lis 2013

zdecydowanie więcej chęci do pracy w ogrodzie mam wiosną, teraz też mi się nic nie chce
pozdrawiam, Ana
Madzenka 23:31, 17 lis 2013

Ja teź bez chęci jestem, listopad taki ponury jest. Chyba czas zmienić przyzwyczajenia i jeździć na wakacje w listopadzie....
ana_art 08:50, 18 lis 2013

Tak kiedyś jeździłam ... Ale teraz dzieci mi nie pozwalają tzn ich obowiązki
Pszczelarnia 10:40, 18 lis 2013

Ja chyba jestem jakaś dziwna ... . Ale listopad na moją pracę w ogrodzie nie ma wpływu. Lubię listopad, lubię mgły i szrony, jakąś niesamowitą ciszę dookoła. Ogrodowe czynności listopadowe należą do moich ulubionych (kopanie, pozyskiwanie kompostu i popiołu, okrywanie, grabienie liści), porządki w inwentarzu ogrodowym, nowe plany i pomysły + czas na literaturę ogrodniczą i inną. Same plusy. I zapachy domowe jak się wskoczy na chwilę do domu z ogrodu.
ewa004 11:15, 18 lis 2013

Aniu tez monitoruję czy już pookrywałaś rośliny,bo ja znając życie to zrobię albo za wcześnie albo za późno, albo zapomnę
Więc mówisz że to już czas ? a ML też okrywasz czy wystarczą tylko kopczyki z kory ?
A i powiedz mi jeszcze jak z różami okrywowymi ,kopczyki i gałązki świerku wystarczą ?
brzydula 20:29, 18 lis 2013

jeny dziewczyny... wszystko okrywacie ???? a co to za maty ??? Mam trzy hotrensje drzewniaste i na razie opatuliłam je agrowłókniną, jak myślicie wystarczy??
ana_art 21:02, 18 lis 2013

ja okrywam tylko róże chyba że zima będzie ostra to naciągne kaptury z agro na kulki cisowe, bukszpanowe i rh. Mam jeszcze plan zabezpieczenia nowo posadzonego tulipanowca i grujecznika. Trawy, hortensje dostaną kopczyk z kory i tyle. No i donice które zimować będą na zewnątrz zabezpieczę folią bomblową i ozdobnie matami. Muszą sobie radzić
ana_art 21:07, 18 lis 2013

ewa004 napisał(a)
Aniu tez monitoruję czy już pookrywałaś rośliny,bo ja znając życie to zrobię albo za wcześnie albo za późno, albo zapomnę
Więc mówisz że to już czas ? a ML też okrywasz czy wystarczą tylko kopczyki z kory ?
A i powiedz mi jeszcze jak z różami okrywowymi ,kopczyki i gałązki świerku wystarczą ?
ML tylko kopczykowałam w tamtym roku. Jak patrzę na prognozy pogody to chyba jeszcze mam sporo czasu na okrywanie... Róże kopczykuje i daje gałązki, jak robi się naprawde zimno, tzn -15 dawałam dodatkowo agro