Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

shrekol 21:03, 18 wrz 2011

A nie miałaś "electry"? aureola wygląda fajnie, u mnie aż tak szybko się nie rozrasta czyli pewnie byś dużo musiała nasadzić
ana_art 21:09, 18 wrz 2011

a może to była electra, trochę ich mi szkoda bo miałam tam nasadzone 10szt po 15zł i pooooszły...
shrekol 21:14, 18 wrz 2011

Electra tylko do półcienia -cienia się nadaje niestety tak
Kaisia 21:14, 18 wrz 2011

Obie są super Aureola jest bardziej przewieszająca, a ta druga ma bardziej stojące liście, nie mam akurat zdjęć tych trawek, przynajmniej teraz nie widzę żadnego, u Przemka na zdjęciu zauważyłam tą trawkę po lewej stronie po środku.

Mogłaby być pod bukszpanami na pniu jeśli będzie miała wilgotne stanowisko, ale Przemek ma rację nie rozrasta się szybko dlatego widziałabym ją przed Twoimi żurawkami, na pewno by ich nie zagłuszyła.

Zobacz Aniu ta też jest ładna też mam jedną w zapomnianym miejscu i fajnie rośnie chociaż też wolno ale jest z nich najbardziej żółta

Przemku zielono listna Hakonechloa macra 'Nicolas' rozrasta się najszybciej z nich wszystkich i jest najwyższa, chociaż zielona.
shrekol 21:20, 18 wrz 2011

OO Kasia masz oko na zdjęciu z żurawkami za red baronem rośnie na samym brzegu przed żurawki świetna u mnie rośnie chyba 3 rok i może kępa zrobiła się raz jeszcze taka i wrzosów też nie zakrywa

Kasiu innych nie mam niestety brak miejsca
ana_art 21:25, 18 wrz 2011

Przemek a wiesz, że ja też ją zauważyłam, ale skupiłamsię na żurawce bo o niej napisałeś ta trawka ma zbliżony odcień co żurawki
Kaisia 21:43, 18 wrz 2011

shrekol napisał(a)

Kasiu innych nie mam niestety brak miejsca

No niestety ten brak miejsca.... na początku myślałam, że mam dużo miejsca w ogrodzie i będę mogła poszaleć w sumie to często zakupy roślinne robiłam oczami, jak również kupowałam rośliny które mi się podobały a potem myślałam gdzie je posadzić.
Teraz uważam ze to najgorszy błąd jaki mogłam zrobić. Wiem też że ogród przydomowy nie jest ogrodem botanicznym z różnymi gatunkami roślin, to po prostu miejsce które ma nas cieszyć.

Aniu widzę, że Ty starannie robisz swoje nasadzenia jestem pełna podziwu ze tak świeża ogrodniczka robi to tak profesjonalnie, każdemu tego życzę. Lubię wpadać do Twojego ogrodu i podziwiać Twoją pracę.
ana_art 22:00, 18 wrz 2011

oj Kasiu ciągle walcze z kupowaniem oczami. tak właśnie wyglądały nasze pierwsze zakupy pojechaliśmy do szkółki i wybieralismy na zasadzie to ładne, to ładne, to ładne potem w domu zastanawiałam się gdzie to wsadzić (?), wsadzałam, a po miesiącu przesadzałam i w ten sposob powstała 'rabata' wzdłuż thuj Ostatnio jak jechaliśmy kupić świerki i jodły to jeszcze w drodze mówiłam 'pamiętaj jak nie będzie to nie kupujemy nic wzamian'
Teraz jestem zafiksowana na cisy (uwielbiam je!) i bukszpany, mój M smieje się ze mnie że wszędzie bym je teraz lokowała
GabiK 22:32, 18 wrz 2011

Rzeczywiście może ta trawa byłaby najlepsza. Southern Comfort na pewno by Ci zakryła Obsidiany. Ona ma duże liście bardzo. Z Georgia Peach byłby za mały kontrast.

Żurawka Electra nawet u mnie w półcieniu się przypala.
ana_art 22:35, 18 wrz 2011

zdecydowałam się na aureole, teraz muszę ją znaleźć... a to dopiero będzie wyzwanie