Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Ewa 06:50, 18 wrz 2011

Ana zaglądnęłaś na wiadomość ode mnie ?
ana_art 08:16, 18 wrz 2011

Dziewczyny dziekuję za wszystkie pochwały
ana_art 08:17, 18 wrz 2011

Ewa napisał(a)
Ana zaglądnęłaś na wiadomość ode mnie ?

Ewo, tak odpisywałam Ci nawet
Syla 08:20, 18 wrz 2011

ana_art napisał(a)
o matko i córko..., kobitki aż się zaczerwienilam, tyle pochwał. Czymże sobie zasłużyłam ?

Ciężką pracą dołączam do pochwał !!!
Ewa 08:25, 18 wrz 2011

myszorek 08:42, 18 wrz 2011

Anusia, kawał dobrej roboty, aż się pienię z zazdrości!
Wspaniale jest na wejściu, wspaniale!
ana_art 09:00, 18 wrz 2011

Potrzebuje porady na początku jak zakładałam tę wejściową rabate to do żurawek obsidianów wsadziłam żurawki w kolorze limonkowym (zdjęcie dla przypomnienia)

Niestety limonkowe zurawki w tym miejscu się nie sprawdziły, co więcej przesadzone rónież nie wytrzymały u mnie
Cały czas miałam na myśli by coś tam jeszcze przed obsydianami dosadzic dla kontrastu (żwirowy placyk jest za duży, w przyszlym roku będzie tam ciurkadełko ale mimo wszystko)

Niestety w moich ogrodniczych pod względem żurawek bryndza... ale byłam wczoraj i co są dwie czy trzy odmiany, georgia peach, chyba comfort southern i taka zielonkawa z bordowymi żyłkami jakby golden zebra i teraz zastanawiam się którą wybrać, żeby dosadzić pasem przed obsidianem?

ana_art 09:02, 18 wrz 2011

myszorek napisał(a)
Anusia, kawał dobrej roboty, aż się pienię z zazdrości!
Wspaniale jest na wejściu, wspaniale!

oj, też zaczyna mi się podobać pomimo tego że jeszcze wiele mam tam do poprawienia , ale już myśle o wiośnie (zobaczymy ile roślin mi przezimuje na tym 'biegunie zimna') i planuje co będę robiła dalej
myszorek 09:24, 18 wrz 2011

Wiesz co Ana, zauważyłam, że żurawki nie znoszą, jak się im gmera po korzeniach. Ostatnio kret zniszczył mi kilka sztuk, a i z tymi co przesadziłam były problemy, bo wydaje się naturalne, że trzeba je podlewać.Tymczasem wydaje mi się, że własnie po przesadzeniu nie powinno się ich podlewać przez 2-3 dni co sprawia, że uaktywnia się system korzeniowy. Pomarańczowe żurawki dobrze znoszą przesadzanie.Z zielonych lime rickey jest mało kapryśny i dość dobrze radzi sobie z pełnym słońcem przez te 4 godziny
Kaisia 11:31, 18 wrz 2011

Aniu co powiesz na trawkę Hakonechloa macra ' Aureola' lub Hakonechloa macra 'Stripe It Rich' ta druga ma trochę mniej przewieszające się liście piszę to na podstawie własnych doświadczeń mam obie.
Mają inną formę liścia niż żurawki i w większej ilości wyglądały by tam pięknie.
Rosną dobrze w ziemi z torfem , ale lubią wodę zauważyłam, że bardziej podlewane rosną bujniej. Co prawda całe zmarzły w czasie majowych przymrozków, ale odbiły i się ładnie zagęściły ja już moje w tym roku kilka razy przesadzałam i jeszcze się dzielnie trzymają, właśnie za nimi miałam zamiar posadzić ciemne żurawki i chyba się skuszę na tą odmianę co rośnie u Ciebie
Powiedz rośnie duża? jakie duże ma liście ?