Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

bociek 20:04, 01 lut 2014

Bedzie sie dzialo
ana_art 20:10, 01 lut 2014

wiunia napisał(a)
Anetko masz u siebie wiele traw, podpowiedz mi proszę czy wszystkie trzeba ciąć czy można wyczesać te wyschnięte zeszłoroczne jak zaczną wychodzić młode listki? Mam miskant ML, turzycę włosistą, buchanana i carex morrowi silver scepter(to też turzyca), kostrzewę siną, i chyba jakąś rozplenicę ale nie pamiętam jaką pliss o pomoc, niedługo wiosna i trzeba pomyśleć o tym a hakone jak się traktuje zimą? Jakoś nie ufam temu co piszą w necie na ten temat

ML i inne miskanty- tne
turzyca włosiasta - czesze
buchanana- mam pierwszy rok i nie wiem jeszcze
carex - przycinałam tylko te listki które były brzydkie
kostrzewe siną - miałam ale się pozbyłam bo mi się nie podobała, ale może dlatego że jej nie ciełam, nie wiem
rozplenice- ciąć
hakone - po zimie zawsze jest przyschniete i też tne (mam ją w kamykach więc niczym jej nie traktuje, nie przykrywam)
ana_art 20:10, 01 lut 2014

wiunia napisał(a)
Anetko masz u siebie wiele traw, podpowiedz mi proszę czy wszystkie trzeba ciąć czy można wyczesać te wyschnięte zeszłoroczne jak zaczną wychodzić młode listki? Mam miskant ML, turzycę włosistą, buchanana i carex morrowi silver scepter(to też turzyca), kostrzewę siną, i chyba jakąś rozplenicę ale nie pamiętam jaką pliss o pomoc, niedługo wiosna i trzeba pomyśleć o tym a hakone jak się traktuje zimą? Jakoś nie ufam temu co piszą w necie na ten temat

ML i inne miskanty- tne
kostrzewe siną - miałam ale się pozbyłam bo mi się nie podobała, ale może dlatego że jej nie ciełam, nie wiem
rozplenice- ciąć
hakone - po zimie zawsze jest przyschniete i też tne (mam ją w kamykach więc niczym jej nie traktuje, nie przykrywam)
bociek 20:23, 01 lut 2014

ana_art napisał(a)

ML i inne miskanty- tne
rozplenice- ciąć

Buchanana lubi podgniwac, juz dwie wyrzucilam i sie zegnam z nia na wiosne z tego wlasnie powodu. Zobaczysz wiosna czy sie bedzie trzymac podloza, mozna wyczesac to co suche, mozna sciac.
Kostrzewy tylko przyciac to co brzydkie i suche i bezwzglednie obcinac kwiatostany bo wtedy rzeczywiscie momentalnie brzydnie wysilajac sie na tworzenie nasion.

Generalnie scinamy to co uschlo, turzyce mozna podciac podeschle koncowki, wlosiste nowozelandzkie sa dwie szkoly ciac i nie ciac. Z mojego doswiadczenia nie ciac, wyczesac co suche grabkami (lub jak Madzenka szczotka)
wiunia 21:45, 01 lut 2014

Anetko, Marzenko , Bociusiu - wielkie dzięki za podpowiedzi- jesteście super !!!
ana_art 22:16, 01 lut 2014

bociek napisał(a)

Buchanana lubi podgniwac, juz dwie wyrzucilam i sie zegnam z nia na wiosne z tego wlasnie powodu. Zobaczysz wiosna czy sie bedzie trzymac podloza, mozna wyczesac to co suche, mozna sciac.
Kostrzewy tylko przyciac to co brzydkie i suche i bezwzglednie obcinac kwiatostany bo wtedy rzeczywiscie momentalnie brzydnie wysilajac sie na tworzenie nasion.

Generalnie scinamy to co uschlo, turzyce mozna podciac podeschle koncowki, wlosiste nowozelandzkie sa dwie szkoly ciac i nie ciac. Z mojego doswiadczenia nie ciac, wyczesac co suche grabkami (lub jak Madzenka szczotka)
jak buchanana podgnije to płakać za nią nie będę, bo średnio mi się widzi
Madzenka 23:40, 01 lut 2014

ana_art napisał(a)
jak buchanana podgnije to płakać za nią nie będę, bo średnio mi się widzi

No fiesz! Ja przez Ciebie ją kupiłam i się w niej zakochałam..
ana_art 23:45, 01 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

No fiesz! Ja przez Ciebie ją kupiłam i się w niej zakochałam..

ale to nie ta przy limkach... przynajmniej tak mi się wydaję, mam taką brązową pokrakę przy furtce, o niej myślałam
Madzenka 11:36, 02 lut 2014

O tej przy śmietniku nie myślalam generalnie dopiero w Twoim ogrodzie spodobały mi się brązowe trawy i mam buchananni i bronze (nie wiem czy form czy comans). Czekam na rozrost tych traw w tym roku
ana_art 20:18, 02 lut 2014

Dzisiejszy widok z okna, będę dążyła do tego by hortki bardziej zaglądały do domu