Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Sebek 23:03, 16 sie 2011

Pod róże nie dawaj kory - to nie dla nich

Jak na to patrzę to chyba odległości są dobre według mnie - najwyżej czymś tam podsadzisz
Safoya 23:24, 16 sie 2011

Ana napisał(a)
różanka nr 1 - wszystkie róże oprócz New Dawn z Rosaćwik

New Dawn

http://www.roses.webhost.pl/2010/04/uprawiajac-pnace-roze-cz-ii/

Souvenir de Baden-Baden

http://rosacwik-sklep.pl/pl/p/Souvenir-de-Baden-Baden/108

Novalis

http://rosacwik-sklep.pl/pl/p/Novalis/142

Bardzo fajnie, że otoczyłaś różankę lawendą. Nie wiem czy nie będzie Ci brakowało czegoś "u stóp" bo krzaczki kwitną bardziej u góry. Ja podsadziłam bezpośrednio pod krzaczkami niektóre róże barwinkiem variegata. Bardzo podoba mi się to zestawienie i nie widać gołej ziemi pod krzaczkami. Na razie się sprawdza. Można też posadzić róże płożące np. Swany II. Sama z resztą ocenisz efekt i zobczysz czy Ci będzie odpowiadał.
Co do róż z twojej listy- niestety żadnej z nich nie posiadam więc nie moge Ci pomóc. No może spróbuję w inny sposób. New Dawn jest na pewno piękna, ale bardzo nietrwała i strasznie śmieci. Sama wciąż sie nad nią zastanawiam, bo bardzo mi się mimo wszystko podoba.
Krzaczki, które wybraś, na pewno są piękne i widzę, że dobrałaś je nie tylko kolorem, ale i wysokością. Mam nadzieję, że będa kwitły Ci cały sezon. Sama się przymierzam do Souvenir de Baden-Baden i Larissy.
U mnie najbardziej obficie i cały sezon (niemal bez dnia przerwy) kwitły First Lady, Crocus Rose, Heritage, Pastella, Leonardo da Vinci, Schneewittchen, Aspiryn rose i Bonica.

Safoya 23:26, 16 sie 2011

Sebek napisał(a)

Jak na to patrzę to chyba odległości są dobre według mnie - najwyżej czymś tam podsadzisz

A ja już zgłupiałam, bo każdy mówi co innego. Mam książkę o różach w której jest napisane, że cieńka warstwa kory jest ok. Tak samo powiedziała mi pewna doświadczona ogrodniczka. Twierdziła, że kora do 4 cm niczemu nie zaszkodzi. Słyszalam też głosy na nie. Nie wiem co o tym sądzić.
Syla 23:28, 16 sie 2011

Safoya napisał(a)

A ja już zgłupiałam, bo każdy mówi co innego. Mam książkę o różach w której jest napisane, że cieńka warstwa kory jest ok. Tak samo powiedziała mi pewna doświadczona ogrodniczka. Twierdziła, że kora do 4 cm niczemu nie zaszkodzi. Słyszalam też głosy na nie. Nie wiem co o tym sądzić.

Jest taka fajna kora mielona ..... jak najbardziej tak !!!
Sebek 23:34, 16 sie 2011

Chodzi o to, żeby róże po prostu nie miały kwaśnego odczynu gleby, bo kora jednak go zmienia na właśnie ten - ale to pewnie gruba warstwa - a jeśli ta jest odleżana to pewnie ju straciła te właściwości - szczególnie ta drobna

Syla 23:40, 16 sie 2011

Sebek napisał(a)
Chodzi o to, żeby róże po prostu nie miały kwaśnego odczynu gleby, bo kora jednak go zmienia na właśnie ten - ale to pewnie gruba warstwa - a jeśli ta jest odleżana to pewnie ju straciła te właściwości - szczególnie ta drobna

Ale kora nie ma aż takiej mocy nic im nie będzie a i chwasty nie będą szybko wyłazić
Sebek 23:42, 16 sie 2011

No dobra - już się nie upieram
Syla 23:43, 16 sie 2011

Safoya napisał(a)

różanka nr 1 - wszystkie róże oprócz New Dawn z Rosaćwik

New Dawn

http://www.roses.webhost.pl/2010/04/uprawiajac-pnace-roze-cz-ii/

Souvenir de Baden-Baden

http://rosacwik-sklep.pl/pl/p/Souvenir-de-Baden-Baden/108

Novalis

http://rosacwik-sklep.pl/pl/p/Novalis/142

Bardzo fajnie, że otoczyłaś różankę lawendą. Nie wiem czy nie będzie Ci brakowało czegoś "u stóp" bo krzaczki kwitną bardziej u góry. Ja podsadziłam bezpośrednio pod krzaczkami niektóre róże barwinkiem variegata. Bardzo podoba mi się to zestawienie i nie widać gołej ziemi pod krzaczkami. Na razie się sprawdza. Można też posadzić róże płożące np. Swany II. Sama z resztą ocenisz efekt i zobczysz czy Ci będzie odpowiadał.
Co do róż z twojej listy- niestety żadnej z nich nie posiadam więc nie moge Ci pomóc. No może spróbuję w inny sposób. New Dawn jest na pewno piękna, ale bardzo nietrwała i strasznie śmieci. Sama wciąż sie nad nią zastanawiam, bo bardzo mi się mimo wszystko podoba.
Krzaczki, które wybraś, na pewno są piękne i widzę, że dobrałaś je nie tylko kolorem, ale i wysokością. Mam nadzieję, że będa kwitły Ci cały sezon. Sama się przymierzam do Souvenir de Baden-Baden i Larissy.
U mnie najbardziej obficie i cały sezon (niemal bez dnia przerwy) kwitły First Lady, Crocus Rose, Heritage, Pastella, Leonardo da Vinci, Schneewittchen, Aspiryn rose i Bonica.

Lub podsadzić runianką i wtedy mamy korę z głowy
zbigniew_gazda 08:05, 17 sie 2011

Ana bardzo mi się podoba. Róże dobrane super. Pozwolisz że trochę od Ciebie ściągnę (rodzaje róż i lewendę ). Co do kory - miałem podsypane róże korą i nic się nie działo. A tak jak mówi Syla - drobna kora to jest to.
anula_wn 08:13, 17 sie 2011

Ana, cudnie! posadź chcę już to zobaczyć !
ja też mam pod rózami korę i ... spoko. Więc nie wiem czy powinnas z tego zrezygnować....
a lawenda - też planuję ale po bokach róż, pod różami dam niskie, jakieś okrywowe.. Musi pachnieć i być różano! ale u mnie dopiero na wiosnę