Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ana 23:08, 01 lip 2011

O Alinko - a moje Rh z biedronki radzą sobie super, to takie maluszki są, nawet nie byly opisane tylko Rh-mix Ale jak zakwitną w przyszłym roku 9mam nadzieję) to pomożecie mi je zidentyfikować, co?
anula_wn 23:15, 01 lip 2011

Ana napisał(a)
czy możecie mi podpowiedzieć jaki obornik jest lepszy do ogrodu - od kur czy od koni i krów?

I czy wszystki roślinom go podsypać czy tylko rododendronom i wrzosom i powojnikom?

zielona estem, a M ma w poniedziałek przywieść od znajomego

Ana, ja się za bardzo nie znam, ale wydaje mi się , że bydlęcy lepszy! ja taki podsypywałam gł. pod róże, bo one żarłoczne są ! ale chyba każda roślinka się ucieszy może poczekaj jednak na opinię mądrzejszych
bogumila 23:22, 01 lip 2011

anula_wn napisał(a)

czy możecie mi podpowiedzieć jaki obornik jest lepszy do ogrodu - od kur czy od koni i krów?

I czy wszystki roślinom go podsypać czy tylko rododendronom i wrzosom i powojnikom?

zielona estem, a M ma w poniedziałek przywieść od znajomego

Ana, ja się za bardzo nie znam, ale wydaje mi się , że bydlęcy lepszy! ja taki podsypywałam gł. pod róże, bo one żarłoczne są ! ale chyba każda roślinka się ucieszy może poczekaj jednak na opinię mądrzejszych

Obornik kurzy należy przekompostować -może być żrący tak jak gołębi,inne można jesienią wkopywać bez obawy spalenia roślin.
monteverde 23:25, 01 lip 2011

jak z pryzmy i koński to nie musisz rozcieńczać, zmieszaj z kompostem troszeczkę i pod roślinę)
alinak 23:28, 01 lip 2011

Aniu tak teraz zalej . tej wody tam dużo nie wejdzie to będzie taka papka . potem to rozcieńczaj w stosunku 1/5

ceny mają tam przystępne ,ale nie teraz . bo teraz to sprzedają w pojemnikach . kupuje się w jesieni z gołym korzeniem i masz ceny o 50 % tańsze ,zresztą na wiosnę też ,ale zalecane jest sadzenie róż w jesieni
monteverde 23:34, 01 lip 2011

Ala a po co przekompostowany rozcieńczać, on jest suchy i ma słomę ja swój w rekach rozdrabniałam i mieszałam z kompostem, źle zrobiłam?
alinak 23:43, 01 lip 2011

możecie mi zaufać . z gołębim mam do czynienia już 20 lat .z końskim w ogóle nie mam . ale wiem jedno o nawozach typu obornik że lepiej nawozić 3 razy w roku po trochu niż spalić ,co w przypadku jakiegokolwiek obornika jest bardzo możliwe .
poza tym pryzma jest nakładana warstwami i w różnych okresach . skąd wiesz na jaki okres trafisz . mógł leżeć 2 lata a jak z wierzchu zabrał to może 2 miesiące ......i co wtedy. gospodarze nie robią takich ceregieli jak my z komorami przesypywaniem itp.lepiej dmuchać na zimne a rozcieńczony bezpieczny.a w dodatku jest lipiec -koniec nawożenia i lato -upały .
ja wtedy już mało nawożę
Ana 00:15, 02 lip 2011

O matulu, teraz to mam już mętlik w głowie

Chcę wymieszać obornik z ziemą do przesadzenia moich Rh wg wskazówek Magji (ziemia + obornik + kora + torf + siarka), to mam go namaczać?
a na zimę robi się te kopce z obornika wokół roślin?

A kompost to ja gdzieś kupię? Bo swojego nie mam i mieć nie będę. coraz mniej z tego rozumiem szczerze mówiąc, a może to godzina już nie ta...

Alinko - dzięki za podpowiex z różami - poczekam i tak do jesieni, bo teraz to nie dam rady finansowo i czasowo - póki co chcemy wykopać rabaty.

i bardzo ważne pytanie - czy hortensje (głównie limelight) dadzą radę rosnąć obsypane kamykiem, czy muszą mieć korę?
monteverde 00:19, 02 lip 2011

mój koński leżał 5 lat, chyba da radę kamyk też utrzymuje wilgoć
Ana 00:24, 02 lip 2011

dzięki Aniu - ale Ty nocny marek jesteś
Idę spac, bo mnie mąż zapomni