Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój zakątek - początki

Mój zakątek - początki

Toszka 19:39, 08 sie 2016

Trociny ci nie zakwaszą, a dadzą próchnicę. Zakwas zytni nastawiaj. U Asi wczoraj właśnie o zakwasie mowa była i o nadwyżkach na chlebuś. Siarka ci potrzebna.

Sprawdź pod trawnikiem ph. Jesli tak samo wysokie to koniecznie trzeba obniżyć.
natka098 22:12, 08 sie 2016

Sprawdzałam w przekopanej ziemi pod jagodę, ale wziełam jeszcze jedną próbkę trocin, takich mniej przekompostowanych, bo wcześniejszy to był kompost z trocin i wyszło mi ph 5 czyli coś tam zakwasi. To zakwas żytni też nastawie, mam starą mąkę żytnią, to się akurat przyda.

Jeśli wysokie na trawniku to na trawniku mam też je obniżyć?

Czytałam o roślinach wskaźnikowych i u mnie namiętnie pojawia się rdest ostrogorzki i gorczyca polna co by wsazywało na dużą zawartość azotu i wapnia w glebie i glebę gliniastą. Gliniasta się zgadza, reszta nie wiem
Toszka 22:53, 08 sie 2016

Tak, trawnik woli ph obojętne. Najlepiej oddać próbki ziemi do badania i wtedy oni podają zalecenia co do pielęgnacji/nawożenia trawnika. Bardzo pomocne i treściwe badanie
natka098 23:05, 08 sie 2016

Toszka lepiej nie bo trawnik to ja mam zrobiony od d**y strony. Mądry Polak po szkodzie, zamiast glinę z piaskiem przemiszać, to mam jakąś ziemię tylko nasypaną średniej jakości, tylko 5cm. Narazie rośnie, ale obawiam się co będzie na wiosnę po deszczach.
Toszka 23:59, 08 sie 2016

Wiesz co ja robię ze swoim trawnikiem? Otóż w marcu, po wygrabieniu, czyli wertykulacji, biorę kompost z przekompostowanym obornikiem i piaskiem, sypię w skrzynkę plastikową (taka na warzywa) i przesiewając przez skrzynkę cienką, równą warstwą rozsiewam/nawożę. W ten sposób też systematycznie zwiększam warstwę humusu. Proponuje ci ta metodę Potem daję azofoskę. W praktyce to jedyne nawożenie mojego trawnika, ale system pielęgnacji zależy od typu trawy i gleby. To trzeba wypracować.
natka098 08:28, 09 sie 2016

Muszę kompostwnik zrobić, już długo za to się biorę i nie mogę zrobić, mam problem gdzie go postawić, żeby nie przeszkadzał.
Toszka 08:45, 09 sie 2016

jest opcja szukania kompostowni w okolicy. Ale ten kompost nie nadaje się pod spozywcze rośliny. Ale na rabaty a i owszem
anbu 08:47, 09 sie 2016

natka098 napisał(a)
Muszę kompostwnik zrobić, już długo za to się biorę i nie mogę zrobić, mam problem gdzie go postawić, żeby nie przeszkadzał.

No ja też na swój nie mogę się doczekać, wszystko musi nabrać mocy urzędowej w moim domu
natka098 11:55, 09 sie 2016

U mnie moc urzędowa to wkrętarka w dłoń i robię. Ale ten problem z umiejscowieniem jego nie znika. Czy jakieś zapachy z niego się nieprzyjemne wydobywają?, bo jak bym dała niedaleko okna to by miejsce się znalazło, tylko te zapachy.
Pluszakowa 14:33, 09 sie 2016

Natalia ja bym sobie kompostownika pod oknem nie dawała. W sumie u siebie chyba zrezygnuje z kompostowania z powodu braku miejsca.