Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 21:54, 14 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Angelika ma bardzo fajne połączenie hortek, a przed nimi niskie iglaczki. Możesz też tak zrobić + trawy

Tam się właśnie natchnęłam, u Andżeliki
Johanka77 21:56, 14 lip 2017

makadamia napisał(a)

To ja pierwsza - mogę?
Po co Ci ten kawałek trawy między paleniskiem a rabatką? Zlikwidować go!.

Poszerzyć palenisko (żeby słupy nie były w trawie i rabatkę aż do paleniska dać

Makuś, Ty nasza Szelągowska Ogrodowska Cmok!
Johanka77 21:57, 14 lip 2017

Rytla napisał(a)
Polej Aśce, dobrze mówi, będzie łatwiej kosić, jak nogi wyjdą z trawy.

Wino mam! Niech naszym roślinom idzie na zdrowie Siup!
Johanka77 22:01, 14 lip 2017

Toszka napisał(a)
Absolutnie zgadzam się z Asią. Wręcz proponuję zlikwidować trawę po dwóch bokach altany i dać tam otulającą rabatę. Półtora metra to zajmą np. Limki. A gdzie reszta?

Natomiast piach trzeba wzbogacić w kompost, obornik, korę....może trochę ciężkiej ziemi do przekopania zdobędziesz? Jeśli nie to trzeba będzie często podlewać i sypać na rabatę kompost z obornikiem.

Na rabatę bym dodała sedum, czyli rozchodnik wspaniały. On idealny jest na piaszczystą glebę

Toszko właśnie dla tego podałam wymiary. Ja kompletnie nie mam wyobraźni, jak te rośiny porosną...

Piachu oczywiście nie będzie. W ślad za porannym wytyczaniem rabat zadzwoniłam po czarnoziem. Fajna, tłuściutka przyjechała. Mam jeszcze kilka rabat do użyźnienia. Kompost mam własny, a nieopodal stadninę z qupą końską. Kora jest, będziemy działać.

Rozchodnik mi się podoba. Rozważę.
Johanka77 22:03, 14 lip 2017

natka098 napisał(a)
poszerzyć placyk jak najbardziej też wg mnie, i tak jak Toszka pisze, po obu stronach altany od tujek dać rabatę. Będzie fajnie klimatycznie, ja chyba bym dała z jednej strony jakieś miskanty z tej dłuższej od placyku, by była super trawiasta ściana.

Natka miskanty sadzę w szpalerze po drugiej stronie ogrodu, z tyłu za domem. Jest ich też sporo na brzozowej. Nie wiem, czy tu powtórzę, moze tylko punktowo, jakąś niepospolitą odmianę.
Johanka77 22:05, 14 lip 2017

AngelikaX napisał(a)

Przyleciałam Asia

Chcesz dać hortki na rabacie z brzozami pendula? Szczerze... chyba średni pomysł... weż pod uwage jak za parę lat te brzozy będą mieć korony - zapewne po 2m średnicy minimum... jak dasz hortki, które też przybiorą na masie i na wysokości też z 1,50 dorosną zrobi Ci się tu mega gąszcz...
Lepszym miejscem jak przy huśtawce chcesz mieć hortki jest druga ściana z tujami - masz tam pas trawy i tu wyglądały by zdecydowanie lepiej ale to tylko moje zdanie

Cenne zdanie Hortki na dłuższy bok

Dziękuję, że przyleciałaś!
Johanka77 22:12, 14 lip 2017

Sebek napisał(a)
Podpiszę się pod słowami Angeliki - hortensje lubią wodę, a brzozy ją im wypiją... Sadź obok

mrokasia napisał(a)
Dzień dobry
Ja też się podpiszę, tym bardziej, że szkoda siedzieć plecami do hortek, lepiej na nie patrzeć choćby z boku .

Amen

malkul napisał(a)
to mądry argument

Mądry Amen

ogrodrenaty napisał(a)
Witaj, jeżeli mogę to zgadzam się z Angeliką i Sebkiem i rabata z hortensji rozświetli ten bok dodałabym miskanta Veriagatusa albo Morning Light,a przed brzozy rozchodnik z rozplenicą . Tak aby wypełnić przestrzeń.

Amen po raz trzeci!

I ten miskant w hortkach mi pasuje. Morning lighty mam na brzozowej. Może jakiś solitierowy, np Graciella?

Rozchodnik mi się podoba. Toszka takoż samoż podpowiada.
Wygląda genialnie z rozplenicą, tylko nie wiem, czy tej rozplenicy u mnie w ogrodzie nie za dużo. Bo na żwirku pod hakuro mam rozplenice i na skarpie na dolnym pięterku rozplenice... Choć te były by tak ładnie vis a vis tamtych na skarpie. To nawet koresponduje

Och, dzięki Wam
Johanka77 22:14, 14 lip 2017

ogrodrenaty napisał(a)
A hortensja może polar Beer

Zaraz obczaję, co to za miśki.
Ja z miśków to na razie tylko cisy znam u Anbu
Johanka77 22:15, 14 lip 2017

Rytla napisał(a)
No to plan się krystalizuje. Masz tyle miejsca, że naprawdę warto z obu stron zrobić żywopłotom doborowe towarzystwo.

Tak! Towarzystwo w tym ogrodzie to zwykle bywa doborowe!
Toszka 22:16, 14 lip 2017

Pod wierzbami, jesli słonecznie, bez problemu dadzą radę rozchodniki.