Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Johanka77 08:24, 15 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Ja najchętniej cały ogród bym obsadziła rozplenicami

Rozchodniki coraz mniej mi się podobają. Po trzech latach takie wielkie kule urosły, że zdominowały sąsiednie rośliny. Trzy rozchodniki wykopałam, podzieliłam na gałązki i wydałam. Brzydkie się zrobiły, puste w środku i się pokładały. Myślę, że kolejne trzy podzielą ich los w przyszłym roku.

Wiesz, ja mam takiego jakby bordowego. Brzydki jest.
Ale te jasno zielone mi się podobają. Nie przeraża mnie to, że za 3 lata trzeba coś wymieniać. Sama bym pewnie i tak chciała zmiany.
Toszka 08:39, 15 lip 2017

MirellaB napisał(a)
Ja najchętniej cały ogród bym obsadziła rozplenicami

Rozchodniki coraz mniej mi się podobają. Po trzech latach takie wielkie kule urosły, że zdominowały sąsiednie rośliny. Trzy rozchodniki wykopałam, podzieliłam na gałązki i wydałam. Brzydkie się zrobiły, puste w środku i się pokładały. Myślę, że kolejne trzy podzielą ich los w przyszłym roku.

Mam kępę w tym samym miejscu od przeszło 7 lat. Nie pokłada się, bo jest sucho.
Sedum jak ma zbyt bogatą ziemię i zbyt mokro rozkłada się.

Ciemnych też nie lubię i wszystkie wydałam.

Rozchodniki giną w rozplenicy. Z resztą niemal wszędzie są z rozplenicą
Można pod brzozy połączyć z lawendą, kocimiętką, seslerią, szałwią, ale też z tawułami japońskimi, niską perovskią, brązowymi turzycami, np. 'Bronze Form' lub zielono-niebieskimi 'Frosted Curls' (wypisałam rośliny na suche stanowisko biorąc pod uwagę konkurencję brzóz).
nawigatorka 08:51, 15 lip 2017

Mi rozmiar rozchifnikow nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. I wlasnie pod brzozami z sesleria je planuje.
nawigatorka 08:53, 15 lip 2017

Johanka77 napisał(a)

U MAlkul były takie piękne molinie. I u kogoś jeszcze... U Ciebie, czy u Madzi z niby nowoczesnego?
Takie większe myślałam, moze KF...
ale maja być w plecach hortek czy jak,
leon60 08:57, 15 lip 2017

jak KF to może u mnie
Johanka77 09:40, 15 lip 2017

leon60 napisał(a)
jak KF to może u mnie

O właśnie!
Johanka77 09:41, 15 lip 2017

nawigatorka napisał(a)
ale maja być w plecach hortek czy jak,

Nie mam pojęcia... liczyłam, że Wy.mi tu podpowiecie
Johanka77 09:42, 15 lip 2017

Toszka napisał(a)

Mam kępę w tym samym miejscu od przeszło 7 lat. Nie pokłada się, bo jest sucho.
Sedum jak ma zbyt bogatą ziemię i zbyt mokro rozkłada się.

Ciemnych też nie lubię i wszystkie wydałam.

Rozchodniki giną w rozplenicy. Z resztą niemal wszędzie są z rozplenicą
Można pod brzozy połączyć z lawendą, kocimiętką, seslerią, szałwią, ale też z tawułami japońskimi, niską perovskią, brązowymi turzycami, np. 'Bronze Form' lub zielono-niebieskimi 'Frosted Curls' (wypisałam rośliny na suche stanowisko biorąc pod uwagę konkurencję brzóz).

Się polubiłam od tej obfitości
nawigatorka 10:35, 15 lip 2017

Jak będzie w plecach to będzie widać jedynie kwiatostany o ile wogole bo jeśli hortka ja trochę zacieni i przytłoczy to może nie mieć docelowej wysokości ponad dwoch metrów. No chyba ze będzie miała sporo miejsca dla siebie
Johanka77 18:56, 15 lip 2017

Wyściółkowałam w końcu brzozową.
W tygodniu była Teściowa i wypieliła, więc było ułatwienie
Posadziłam trzy brakujące Hakone na boku. Jedną z tych z przodu musiałam wykopać i oczyścić z trawy. Masakrycznie wrosła w nią, więc musi zacząć od nowa